Sverige
20 februari 06:24

Ridskola isolerad efter utbrott av kvarka

SmittskyddInga hästar får komma till eller lämna anläggningen och strikta hygienregler. Det gäller för en ridskola i mellersta Sverige där kvarka har konstaterats.

Ridskola isolerad efter utbrott av kvarka
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Det är Älvdalens Ridklubb klubb i Dalarna som är isolerad efter två konstaterade fall av den smittsamma sjukdomen kvarka.

Isoleringen innebär att inga hästar får komma till eller lämna anläggningen, detta efter att två hästar där har testat positivt för sjukdomen. De båda är nu isolerade på anläggningen i Älvdalen tillsammans med en tredje häst. Detta berättar Dalademokraten.

Det var för två veckor sedan som en av klubbens hästar fick feber, snuva och hosta. Efter att veterinären tagit prover visade det sig att hästen hade kvarka.

Efter konstaterad smitta kördes hästen till Universitetsdjursjukhuset i Uppsala för isolering och vidare provtagning. Därefter har ytterligare en häst med lindriga symptom testat positivt för sjukdomen.

Strikta regler gällande hygien, kontakt med hästarna och utrustning gäller nu för ridklubbens medlemmar. Ridskolan håller öppet som vanligt.

Smittläget när gäller kvarka går att följa via SVA:s kvarkakarta.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden