Sverige
29 mars 12:21
Ridsportplus

Ridskoleponny död efter trafikolycka

OlyckaEn seriekrock på E4 ledde till att en ponny skadades allvarligt. "Det var som en torktumlare", berättar en ridlärare.

Ridskoleponny död efter trafikolycka
Verksamhetschef Marie Bergman och ponnyn Chipie. Bilden är ett montage. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var under tisdagsmorgonen som en seriekrock inträffade på E4. En lastbil, en hästtransport och personbilar var inblandade. Personer skadades, men även ponnyn Chipie som färdades i hästtransporten.

– Vi hade köpt ponnyn  och den var på väg till oss med transportör i en tvåhästars lastbil. En timme från oss, utanför Piteå, står en snöplog. Det står en bil bakom vår hästlastbil och en lastbil kör in i den. Tjejerna som satt med i lastbilen berättar att det var som en torktumlare, de snurrade och snurrade, även om de inte välte, berättar Marie Bergman, ridlärare och verksamhetschef på Luleå Ridklubb.

När de kom in i hästlastbilen låg Chipie ner och inredningen var trasig. Ponnyn reste sig upp och kom ut, men det fanns ingen plats ute eftersom det var bilar i en enda röra, så den fick gå in igen. 

– Tjejerna var så chockade att de inte kom på att ta hand om hästen, men som tur var fanns en ambulanspersonal som satte på den filtar och höll i den, säger Marie Bergman.

Stora sår i huvudet

En av hennes bekanta kastade sig in i sin hästlastbil och körde Chipie till Evidensia i Boden.

– Den röntgades och syddes för den hade stora sår i huvudet. Sedan lastades den och kördes till oss. Den drack och åt och kissade. Sedan fick vi svar på röntgenbilderna och beskedet var att det inte gick att se något som skulle påverka hästen i dagsläget.

Men det går inte att se vad som hänt i kotorna med vanlig röntgen – och till närmsta CT-röntgen är det 100 mil.

– Vi kunde inte köra den en gång till, det var inte aktuellt, säger Marie Bergman.

”Hade inga bakben”

Chipie skulle få natten på sig att repa sig, beslutade personalen och veterinären. Bland annat fick hon kortison som har avsvällande effekt.

– Men på morgontimmarna såg vi att det inte kommer att gå. Den kunde inte resa sig, den hade inga bakben. Vi gissar att den hade en svullnad på ryggmärgen eller en kotförskjutning.

Stämningen på ridskolan är deppig, berättar Marie Bergman.

– Det är verkligen tragiskt, alla lider ju när man ser ett djur som inte mår bra. Vi såg att hon kämpade och vi kämpade med men det är ändå otroligt jobbigt. Jag tror personalen haft det tufft,  även om hon var nyinköpt var det en arbetskamrat. Vi känner alla att det var det bästa för djuret att hon fick somna in. Jag är ändå stolt att vi försökt.

Chipie hade sålts av en familj.
– Tankarna går till dem, det var en flicka som älskade henne mycket.

Nu måste ridklubben hitta en ny ponny, något som är en utmaning även för ridskolor i södra Sverige men ännu större sådan för en i norr.
– Vi kan inte åka och provrida, vi är beroende av tips.

 

Luleå Ridklubb skrev så här på sin Facebook:

”Våran nya ponny Chipie har varit med i en bilolycka. Hon blev hämtad från olyckan och åkte direkt till #Evedensia. Hon är chockad och mörbultad, har fått den bästa vård och är sydd i huvudet. Hon behöver nu få lugn och ro ikväll.
Vi är tacksamma att hon överlevde sen få vi se i framtiden hur kroppen mår.
Chauffören och medhjälpare mår efter omständigheterna bra även de chockade och mörbultad. En skadad fot och trasig lastbil, gör att de kommer stanna i Piteå och imorgon får de se hur de ska ta sig hemåt.”

Under onsdagen kom det sorgliga beskedet på samma Facebooksida.

”Efter har kämpat i natt så har vi nu fått säga farväl till Chipie. Uppmanar alla att vara uppmärksam när man sitter bakom ratten. Vår ponny fick sätta livet till i en olycka som kunde ha undviks. Vi är tacksam att det gick bra för alla andra inblandade.”

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden