Sport
11 december 2021 10:36

Ridsport föreslås få vara kvar på OS

Olympiska SpelRidsportens deltagande på OS i Los Angeles, USA, 2028 är inte självklar. Men tidigare i veckan kom förslag om att hoppning, dressyr och fälttävlan ska få vara med i den olympiska familjen. Det dröjer dock ett tag till innan ett definitivt besked kommer.

Ridsport föreslås få vara kvar på OS
Det är Internationella Olympiska Kommittén som driver på att ridsporten bara ska ha tre ekipage i varje lag. Bilden är från prisutdelningen vid OS i Tokyo med svenska laget överst på prispallen efter laghoppningen. Foto: FEI/Kai Försterling

Efter ett möte mellan Internationella Ridsportförbundet, FEI, och Internationella Olympiska Kommittén, IOK, tidigare i veckan ser det ut som om hoppning, dressyr och fälttävlan får fortsatt plats i den olympiska familjen även i 2028, då OS går i Los Angeles, USA.

Hur framtiden för ridsporten blir beror mycket på om vi får vara kvar i den olympiska rörelsen. Ingmar De Vos.

Det är FEI som i ett pressmeddelande berättar om förhandlingarna med IOk att ridsporten ingår bland de 28 grenar som får plats på sommar-OS i Los Angeles. Det definitiva beslutet i frågan tas i februari 2022, men först några månader efter OS i Paris 2024 tas beslut om hur stora de eventuella startfälten blir för ridsporten i Los Angeles.

– Jag känner tillförsikt gällande att ridsport, som är en hyllning till det unika bandet mellan människa och häst, får en plats i Los Angeles 2028, säger FEI:s president Ingmar De Vos i pressmeddelandet.

Förändringar

Han lyfter också betydelsen av att FEI gjorde förändringar i enighet med IOK:s önskemål för att göra ridsporten enklare att förstå därmed mer tillgänglig för en bred publik. Det handlar bland annat om att ridsportens lag består av tre ekipage och att allas resultat räknas.

Detta är något som bland annat har kritiserats för att inte vara hästvänligt. Kritikerna menar att ryttare kan pressas att genomföra en runda för lagets skull även om hästen inte mår bra av det, men det finns också de som är positiva.

 

Svenske hoppryttaren Henrik von Eckermann har resonerat kring det nya OS-formatet, och föreslår bland annat hårdare kvalregler

Ung publik

Ingmar De Vos bedömning är att ridsporten uppfyller de kriterier som IOK har satt upp för olympiska sporter.

Det handlar bland annat om att främja jämställdhet mellan könen och vara tilltalande för en ung publik.
– Hur framtiden för ridsporten blir beror mycket på om vi får vara kvar i den olympiska rörelsen. Ridsporten behöver synas globalt i medier och på olika digitala plattformar, vilket vi får chansen att göra var fjärde år under OS, säger han i pressmeddelandet.

Här finns information om de 28 sporter som föreslås ingå i OS 2028. Beslut fattas i februari 2022 och först några månader efter OS i Paris bestäms hur många idrottare i varje gren som delta i Los Angeles.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden