Hoppning
3 april 2019 21:49
Ridsportplus

Ridsport tippar: Här är favoriterna i hoppningens världscupfinal

Inför finalenKan Beezie Madden ta sin andra raka seger, och därmed bli femte ryttare med en trippel i världscuptriumfer? Eller blir det en europeisk seger i år efter två USA-titlar på rad? Ridsports hoppreporter listar fem favoriter och tre ryttare att hålla extra koll på när världscupfinalen avgörs.

Ridsport tippar: Här är favoriterna i hoppningens världscupfinal
Vem vinner och vem försvinner? Helena Lundström listar några heta namn inför finalen. Arkivbilder: FEI och Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Senast Beezie Madden gästade Göteborg och Scandinavium blev det seger. 2013 vann hon sin första titel inför en entusiastisk svensk publik med Simon, efter omhoppning mot Steve Guerdat och Nino des Buissonnets.

När finalen avgjordes i Göteborg 2016 var det Steve Guerdat som fick stå överst på pallen, då med Corbinian. Året innan hade Steve vunnit finalen i Las Vegas med Albführens Paille.

Mästarna möts

2019 möts Steve Guerdat och Beezie Madden i Göteborg igen. Beezie är regerande mästare efter den fantastiska insatsen i Paris förra året. Även i år har hon Breitling LS till start. Steve Guerdat har sagt att han kommer att satsa på Alamo i Världscupen även om Bianca också är anmäld. Men SWB-stoet ska i första hand matchas mot EM i Rotterdam.

Så vem vinner? Som vanligt finns det många som har kapacitet att ta hem titeln. Varför inte Europaligans vinnare Daniel Deusser, som kommer med Tobago Z? Eller någon ur den svenska trion Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Irma Karlsson? Irma gör debut i en världscupfinal och en plats bland de tio bästa vore fantastiskt bra, men det kan bli tufft att få det att räcka ända till pallen.

Både Henrik och Peder har däremot egentligen all mästerskapsrutin som behövs för att ta Sveriges första världscuptitel i hoppning. Henriks imponerande seger i Rolex Grand Prix i s’Hertogenbosch, uppvisningen i världscupen i Amsterdam och de två senaste årens tredjeplatser i finalen ger oss förhoppningar om ett efterlängtat och välförtjänt guld för Henrik och Toveks Mary Lou.

Peder och H&M All In har enorma kvaliteter tillsammans, men hur det står till med formen efter ett längre uppehåll återstår att se.

Intressant amerikan

Fjolårets sensation var Devin Ryan från USA med fantastiska Eddie Blue som slutade tvåa. I år har Devin 12-åriga Cooper med sig till finalen. Ekipaget har inte visat resultat under det senaste halvåret som skvallrar om någon ny pallplats, men det hade inte Devin med Eddie Blue inför finalen i Paris heller …

En som ska bli intressant att följa är 21-åriga amerikanskan Eve Jobs, dotter till bortgångna Steve Jobs. Hon har radat upp topplaceringar i de största klasserna med sina två hästar under Winter Equestrian Festival i Wellington, Florida. Håller den formen i sig kan hon mycket väl vara med långt framme.

USA har fem ekipage till start, och det har även Belgien vars ryttare verkligen lyckades bra i Europaligan. Totalt gör 34 ekipage från 18 nationer upp om världscupsegern.

Ridsports Helena Lundström väljer ut fem favoriter och tre ryttare att hålla extra koll på inför veckans världscupfinal.

Favoriter (utan inbördes ordning)

Ridsport
Beezie Madden klappar om sin vinnarhäst vid förra årets seger. Foto: Roland Thunholm

• Elizabeth ”Beezie” Madden, USA, Breitling LS (hingst, f-06, e. Quintero-Acord II).

Har ridit 11 finaler (senast 2018, 1:a). Har inte ett resultat med mer än fyra fel sedan i oktober. Topplaceringar i nästan allt hon startat i, framför allt i de största klasserna. 3:a i genrepet, GP-hoppningen vid de 5* tävlingarna i Wellington för en månad sedan. Kan mycket väl vinna i år igen.

Henrik Von Eckermann - Mary Lou 194 Fj-8356
Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou har fina framgångar i världscupen bakom sig. Arkivbild: Fredrik Jonsving

• Henrik von Eckermann, Toveks Mary Lou (sto, f-06, e. Montendro-Portland L, äg. GT Elite Scandinavia AB)

Har ridit fyra finaler (senast 2018, 3:a). Genrepade med seger i Rolex Grand Slam-hoppningen i s’Hertogenbosch. Både Henrik och Toveks Mary Lou är i strålande form och efter att ha vunnit världscupklassen i Göteborg de två senaste åren, och varit trea i finalen de två senaste åren, är det ingen hemlighet att Henrik siktar på att stå överst på pallen.

180223anieldesussertobagort2
Daniel Deusser och Tobago Z är en finalfavorit. Foto: Roland Thunholm

• Daniel Deusser, Tyskland, Scuderia 1918 Tobago Z (hingst, f.-08, e. Tangelo vd Zuuthoeve-Mr Blue)

Har ridit 5 finaler (senast 2018, 8:a) Daniel Deusser vann Västeuropeiska ligan överlägset och tog hem inte mindre än tre delsegrar och 99 poäng –rekord. Två vinster kom med lilla fuxhingsten Tobago Z och vid genrepet blev det en fin fjärdeplats i Rolex Grand Slam-hoppningen i s’Hertogenbosch. Daniel vann finalen 2014 med Cornet D’Amour.

181231ahlmannclintrexofei
Christian Ahlmann med Clintrexo Z som han vann kvalet med i Mechelen. Foto: FEI/Hippo Foto - Dirk Caremans

• Christian Ahlmann, Tyskland, Clintrexo Z (hingst, f.-09, e. Clintissimo Z-Rex Z)

Har ridit 7 finaler (senast 2016, 6:a) Har ett litet generationsskifte på hästfronten men Clintrexo Z börjar bli riktigt mogen för uppgiften att vara med och slåss om topplaceringarna även på ett mästerskap. Vann världscupdeltävlingen i Mechelen och GP i Villach Treffen i februari. Christian har vunnit en final, 2011 med Taloubet Z.

Steveguerdatalamotop10
Steve Guerdat och Alamo vid Top 10 Final. Foto: CHI de Genève

• Steve Guerdat, Schweiz, Alamo (val. f-08, e. Ukato-Equador)

Har ridit 12 finaler (senast 2018, 10:a) Världsettan har valt Alamo som finalhäst. Ekipaget vann Top 10-finalen i december och har tävlat ganska sparsamt sedan dess, med siktet inställt på final. Genrepade med en fjärdeplats i Paris GP förra helgen. Steve satsar alltid på Världscupfinalerna och gillar Göteborg.

Tre att hålla koll på

Peder Fredricson - H&m All In Fj-5280
Peder Fredricson och All In, här på väg mot EM-guld några hundra meter från där världscupfinalen nu avgörs. ArkivFoto: Roland Thunholm

• Peder Fredricson, Sverige, H&M All In (val, f-06, e. Kashmir van Schuttershof-Andiamo Z) och Catch Me Not S (val f 06, e Cardento-Ramiro’s Son).

Första världscupfinalen. Att starta eller inte starta, det har varit frågan för Peder. Men nu är han anmäld och även om det blir finaldebut så lär det knappast bekymra vår svenska världsstjärna.

Att rida under press har han visat att han klarat förut. All In var fantastiskt fin i december med placering både i Geneves GP och Olympias Världscupkval. Sedan blev det ett uppehåll och återkomst i norska Lilleström med seger i den 3* GP-klassen. Isoleringen på grund av EHV-smittan där gjorde att det inte blev någon mer tävling. Men har Peder gett klartecken för start lär han känna att han har chansen.

Ridsport
Clooney och Martin Fuchs är ett ekipage att hålla koll på. Foto: Roland Thunholm

• Martin Fuchs, Schweiz, Clooney 51 (val, f.-06, e. Cornet Obolensky-Ferragamo)

Har ridit 2 finaler (senast 2017, 4:a). Efter världscupsegern i Basel i januari åkte Martin och Clooney till Wellington för att tävla. Där har det bland annat blivit seger i den 5* GP-hoppning som Beezie Madden var trea i. Kapaciteten finns där, vem minns inte VM-silvret förra året? Enda frågetecknet är hur bra den relativt lilla arenan i Scandinavium passar Clooney.

Olivier Philippaerts, Legend of Love
Olivier Philippaerts och H&M Legend of Love är tillbaka i Sverige. Foto: Roland Thunholm

• Olivier Philippaerts, Belgien, H&M Legend of Love (sto, f-06, e. Landzauber-Corgraf)

Har ridit 1 final (2018, 5:a). Håller en hög lägstanivå, även om de riktiga fullträffarna har uteblivit i de senaste tävlingarna. Det här är dock ett snabbt ekipage som kan vara med bra redan från början. Kapaciteten finns där hos både häst och ryttare, och stämmer allt kan det räcka väldigt långt.

Vinnare de senaste tio åren:

  • 2018 (Paris): Elisabeth “Beezie” Madden, USA, Breitling LS
  • 2017 (Omaha): McLain Ward, USA, HH Azur
  • 2016 (Göteborg): Steve Guerdat, Schweiz, Corbinian
  • 2015 (Las Vegas): Steve Guerdat, Schweiz, Albführens Paille
  • 2014 (Lyon): Daniel Deusser, Tyskland, Cornet d’Amour
  • 2013 (Göteborg): Elisabeth “Beezie” Madden, USA, Simon
  • 2012 (s’Hertogenbosch): Rich Fellers, USA, Flexible
  • 2011 (Leipzig): Christian Ahlmann, Tyskland, Taloubet Z
  • 2010 (Geneve): Marcus Ehning, Tyskland, Nolte’s Küchengirl/Plot Blue
  • 2009 (Las Vegas): Meredith Michaels-Beerbaum, Tyskland, Shutterfly

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden