Dressyr
5 april 2019 08:58
Ridsportplus

Ridsport tippar: Favoriterna och utmanarna i dressyrens världscupfinal

Favoriter och utmanareSamtidigt som Isabell Werth rider för sin tredje raka världscuptitel kan tiden vara inne för en viss amerikan att överta tronen. Bakom duellen i toppen ligger fältet öppet för säsongens två stora kometer och en dark horse från USA. Men något svenskt på pallen blir det sannolikt inte i världscupfinalen – åtminstone om Ridsports Lisa Hoff tippar rätt.

Ridsport tippar: Favoriterna och utmanarna i dressyrens världscupfinal
Ridsports Lisa Hoff tippar på Isabell Werth och Weihegold som starka favoriter, medan Patrik Kittel och Delaunay möjligtvis kan ha pallplats inom räckhåll om de upprepar bedriften från första advent. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Favoriterna till pallen

    Ridsport
    Blir det ännu en världscuptitel för duon? Foto: Roland Thunholm

    1. Isabell Werth/Weihegold Old, Tyskland

    Trots att Isabell Werth har tagit fler mästerskapsmedaljer än någon annan ryttare verkar hon inte mätt på framgångar. Nu har hon chans att åter bli historisk som den andra dressyrryttaren någonsin att vinna världscupfinalen för tredje året i rad. Mycket talar för att hon lyckas.

    Tillsammans med Weihegold är hon rankad etta i världen och regerande Europamästare. 2017 och 2018 var paret obesegrat i alla sina starter i kür. Vinstprocenten i världscupfinalen i Omaha 2017 var 90.704 och i Paris förra året 90.658. Werth har alltid en förmåga att lyfta sig ännu ett snäpp när det gäller som mest och hon älskar Göteborg och dess publik.

    I år har Weihegold gjort två världscupkval, vunnit bägge och visat minst sagt jämna resultat – exakt 86.810 i båda tävlingarna. Enda lilla osäkerheten är den aktuella dagsformen. Senaste starten var för snart två månader sedan. Om Isabell Werth måste ta till sin reservhäst, Emilio, blir scenariot ett helt annat. Då är hon med och slåss om bronsplatsen.

    Ridsport
    Laura Graves och Verdades är i Göteborg för första gången. ArkivFoto: Roland Thunholm

    2. Laura Graves/Verdades, USA

    Räkna med att världstvåan Laura Graves kommer att vara hungrig som en varg. Hon har skuggat Isabell Werth länge nu och alltid fått se sig besegrat de gånger de mötts. Som i förra årets VM i Tryon samt i världscupfinalerna i Omaha 2017 och i Paris 2018. Hennes mäktiga Verdades är 17 år och börjar närma sig slutet på sin karriär. Det kan trigga Graves ytterligare som bara har en topphäst. Detta blir amerikanskans första framträdande i Göteborg. Ska hon för första gången klara av att slå Werth där måste hon uträtta stordåd.

    Efter VM i Tryon i september fick Verdades fick vila resten av året från tävling. Han har gjort sex starter i år, samtliga i världscupkval i Wellington, Florida, och vunnit alla utom en då han kom tvåa. Kurvan har varit stigande och avslutades med 84.935 procent i början av mars.

    Longines Fei European Championships™ Gothenburg
    Helen Langehanenberg och Damsey FRH Arkivbild: Claes Jakobsson/FEI

    3. Helen Langehanenberg/Damsey FRH, Tyskland

    Här står det och väger mellan en ung dansk och en rutinerad tyska, men magkänslan säger mig att det blir tyskan. Detta efter att ha sett henne i det sista kvalet, Den Bosch. Där kom hon visserligen tvåa efter dansken.

    Men marginalen var ytterst knapp, 84.875 procent mot 84.890, och även om det var personbästa för Damsey såg det ut att finnas mer att hämta. Det var säkert, spänstigt och hur roligt som helst att titta på. Helen Langehanenberg var överlycklig och borde vara riktigt, riktigt inspirerad.

    Damsey har gjort sex världscupkval denna säsong och varit placerad tvåa och trea lika många gånger. Kurvan har varit jämnt stigande från drygt 81 procent till det aktuella personbästa. Och vad säger att det skulle vara slut där? Damsey, 17 år, ser ut att vara ordentligt på G. Och Langehanenberg har varit med förr. Med Damon Hill red hon fyra VC-finaler mellan 2011 och 2014, var tvåa två gånger och etta en gång. Det var 2013 i Göteborg. Hon kommer att göra allt för att få stå på pallen i Scandinavium en gång till.

    Utmanarna

    180414_varldscupvinnareskakoras_rolandthunholm_1
    Kometen Daniel Bachmann-Andersen och Blue Hors Zack. ArkivFoto: Roland Thunholm

    Daniel Bachmann Andersen/Blue Horse Zack, Danmark

    Blue Horses unge begåvade beridare har slagit knock på både domare och konkurrenter i säsongens världscup. Med Zack vann han premiären i Herning och avslutade med seger även i Den Bosch på 84.890 procent, före ringrävarna Helen Langehanenberg och Isabell Werth (på Emilio). Svårt att veta dock om den relativa orutinen kommer att spela honom ett spratt. Det är lätt att spänna bågen för mycket för den som vill mycket. Men allt är möjligt. Självförtroendet bör vara på topp för säsongens komet.

    OS 2016, Dag 8, Ridsport, Hoppning, Jumping 160812 Kasey Perry-Glass, USA och Dublet den 12 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro Photo: Roland Thunholm / BILDBYRÅN / COP 190
    Kasey Perry-Glass och Goerklintgaards Dublet var sexa på VM. Foto: Roland Thunholm

    Kasey Perry-Glass/Goerklintgaards Dublet, USA

    Denna amerikanska kan mycket väl ta en plats på pallen. Hon var sexa i VM i Tryon, är rankad femma i världen och har alltså bara två ryttare framför sig – Laura Graves och så Isabell Werth med tre olika hästar. Perry-Glass har ridit tre världscupkval i år, alla i Wellington, Florida. I två av dem har hon varit tvåa efter Graves men faktiskt slagit henne i en av grand prixerna. I ett av kvalen stod hon som vinnare, då före Tinne Vilhelmson Silfvén. Där var Graves inte med. Säsongsbästa för Perry-Glass är 83.425 procent. Ett njutbart ekipage.

    Svenskarna

    Tinnevilhelmsensilfven.donauriello.9gm72949_susanjstickle.com.
    Tinne Vilhelmson Silfvén och ”Anton”, här på väg mot andraplatsen i Wellington. Foto: SusanStickle.com

    Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello

    För tre år sedan blev det silver för  Tinne Vilhelmson Silfvén i Världscupfinalen i Göteborg. Inget talar för att det blir medalj i år.

    Efter bottennappet i VM i Tryon i september kom Tinne och Anton visserligen igen med en fin tredjeplats i inledning av världscupsäsongen i Herning och fortsatta placeringar under vintern i Florida. Men högsta procenten för säsongen är ”bara” 80.950 procent, vilket är en bra bit från personbästa 84.70 som sattes i Stockholm 2012. Det räcker inte långt i detta sällskap, om nu inte formen förbättrats radikalt. En sjätteplats som bäst är en rimlig förväntning, men tyvärr blir det nog en eller ett par pinnhål ännu längre ner.

    180222 Patrik Kittel Delaunay Old Rt A74q0565
    Kan Patrik Kittel och Delaunay Old upprepa vad de slog till med i Friends..? Foto: Roland Thunholm

    Patrik Kittel/Delaunay Old

    Patrik Kittel har inte satsat fullt ut på denna världscupsäsong. Fyra kval har det blivit, varav två i den östeuropeiska ligan. Det räckte ändå till en plats i finalen. De västeuropeiska starterna har han gjort på EM-hästen från Göteborg, Delaunay. Bästa resultat var i Amsterdam i januari då det blev en fjärdeplats med procenten 82.290.

    Förmodligen är det ungefär där som Delaunay ligger, även om den absoluta höjdpunkten är 85.875 procent från Top 10 i Friends i höstas, vilket är Patriks klart personbästa. Kan han upprepa den bedriften är pallen inom räckhåll, men jag tvivlar. Bättre att skruva ner förväntningarna. Sexa, möjligen femma känns rimligt.

    FAKTA FINAL DRESSYR

    Åtta gånger tidigare har världscupfinalen i dressyr hållits i Scandinavium, Göteborg. I år ska 18 ryttare från 15 olika länder göra upp.

    Finalen inleds med Grand prix under fredagen och avgörs i kür under lördagen.

    Så gick det i finalen i Paris 2018
    1. Isabell Werth/Weihegold, Tyskland, 90.658 procent
    2. Laura Graves/Verdades, USA, 89.083
    3. Jessica von Bredow-Werndl/Unee BB, 83.725

    Så gick det i förra finalen i Göteborg 2016
    1. Hans Peter Minderhoud/Glock´s Flirt, Nederländerna, 82.357 procent
    2. Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Aurilello, Sverige, 81.429
    3. Jessica von Bredow-Werndl/Unee BB, Tyskland, 80.464

    Mesta segrare genom tiderna
    Anky van Grunsven, Nederländerna, med totalt nio VC-titlar varav tre i rad med först Bonfire och sedan Salinero.

    Isabell Werth har fyra VC-titlar och har nu chansen att bli den andra ryttaren som vinner tre år i rad. Werths första VC-titel togs i Göteborg 1992 på hästen Fabienne.

    Tidigare finalvinnare i Göteborg

    • 1989 Margit Otto-Crepin/Corlandus, Frankrikei
    • 1992 Isabell Werth/Fabienne, Tyskland
    • 1994 Monica Theodorescu/Ganimedes, Tyskland
    • 1996 Anky van Grunsven/Bonfire, Nederländerna
    • 1998 Louise Nathhorst/Walk on Top, Sverige
    • 2003 Debbie McDonald/Brentina, USA
    • 2013 Helen Langehanenberg/Damon Hill, Tyskland
    • 2016 Hans Peter Minderhoud/Glock´s Flirt, Nederländerna

    Första vinnaren
    Den allra första Världscupfinalen reds 1986 i ´s-Hertogenbosch, Nederländerna, och vanns av Anne-Grethe Jensen/Marzog, Danmark.

    Lussan Wc -98
    Louise Nathhorst och Walk on Top vann 1996. Foto: Roland Thunholm

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden