Krönika
16 juni 2022 15:31

Ridsporten är dålig på att ta itu med sin egen skit

SportkrönikaDet behövs kritik och tryck utifrån innan ridsporten tar tag i sin egen skit. Ridsports krönikör tror att bilden av hästfolk och ryttare inte alltid är så smickrande bland folk - och att det finns fog för det.

Ridsporten är dålig på att ta itu med sin egen skit
Ridsports krönikör Elisabeth Hoff. Foto: Privat

På gården där jag har min häst finns ett välbesökt café. Ofta kommer gäster fram, frågar om hästarna, visar sin uppskattning. Jag ger mig alltid tid, även när jag inte har tid. Dels för att det är trevligt, dels för att det är viktigt att göra reklam för hästar och vår sport.

Men ibland undrar jag vad folk tänker. För bilden av oss hästfolk och ryttare är inte alltid så smickrande – och det finns fog för det.

Ridsporten är dålig på att ta itu med sin egen skit. Det krävs anmärkningsvärt ofta kritik och tryck utifrån innan det händer något. Ta bara rollkur, blå tungor, barrering. Lika obegripligt som det är att vissa håller på med hästar trots att de inte verkar tycka om sina djur, lika obegripligt är det när hästvärlden lämnar fältet fritt för utomstående kritiker. När ska sporten ligga steget före?

Bilden av oss hästfolk och ryttare är inte alltid så smickrande – och det finns fog för det.

Nyligen publicerades en rapport från den franska nationalförsamlingen (en del av parlamentet) om hur hästarnas välfärd ska garanteras under OS i Paris 2024. Utgångspunkten är skandalerna i Tokyo-OS, men även Beerbaumgate. Tanken är att säkra ridsportens plats i framtida olympiska spel.

Rapporten innehåller 46 rekommendationer om allt från hälsokontroller till nosgrimmor, sporrar, spön, hjälptyglar, bett och hästens form – och jag tänker att vår sport verkligen måste framstå som rätt sjuk.

Vad händer om ridsporten åker ur OS? Vad blir kvar? En liten obskyr bubbla, med de rika, för de rika? Med pengar som ledord. Som utan att blinka säljer sig till stenhårda diktaturer som använder sport för att tvätta ett dåligt rykte.

I år går GCT:s final i Riyadh, Saudiarabiens huvudstad. Men redan 2019 krattade FEI manegen genom att ge Riyadh 2024 års dubbla WC-finaler. För någon månad sedan skrev jag om detta och fenomenet sportwashing i denna tidning.

Vad blir kvar? En liten obskyr bubbla, med de rika, för de rika?

Jag bad FEI, GCT och H&M (som har ett lag i GCT) att kommentera risken att gå diktaturens ärenden. GCT och H&M återkom med svar. Floskler visserligen, men ändå. FEI återkom aldrig, trots en bekräftelse på att så skulle ske och en generös deadline.

Ännu värre. Har FEI satt en spik i kistan för sin egen världscup? Inte den sista spiken, men ändå. För hur lockande kommer det att bli att rida järnet WC-säsongen 2023-2024 för en finalplats i Riyadh?

Om någon nu bryr sig.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden