Sportnytt
31 mars 2020 11:27
Ridsportplus

Ridsporten bortvald från gruppen som diskuterar stödfördelning

StödpengarRidsportförbundet fick inte vara med i den referensgrupp som nu diskuterar hur 500 miljoner i krisstöd från regeringen ska fördelas inom idrotten. − Jag hade gärna sett att vi hade varit med, säger Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Annika Tjernström.

Ridsporten bortvald från gruppen som diskuterar stödfördelning
Annika Tjernström. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Regeringen har utlovat ett stödpaket på 500 miljoner till idrottsrörelsen, och det är Riksidrottsförbundet som ska besluta om hur pengarna ska fördelas.

    En referensgrupp med tio specialidrottsförbund har utsetts för att ta fram förslag på principer för hur pengarna ska fördelas, och Svenska Ridsportförbundet hör inte till de utvalda i referensgruppen – trots att ridsporten är en av de största sporterna, framför allt när det gäller antalet aktiva ungdomar.

    − Riksidrottsförbundet handplockade deltagarna till referensgruppen. Jag vet inte vilka kriterier de använde, men jag hade gärna sett att ridsporten varit med.
    − Samtidigt litar jag på att mina kolleger från andra idrotter som sitter i referensgruppen är kloka nog att se till helheten, säger Annika Tjernström, generalsekreterare i Svenska Ridsportförbundet.

    Annika Tjernström konstaterar också att ridsporten så här långt inte hör till de mest drabbade i sportvärlden.
    − Det blir givetvis ett stort ekonomiskt bortfall för föreningar när tävlingar ställs in, även om andra idrotter drabbas i större omfattning av förlorade publikintäkter.

    Efterlyser principer

    Det viktigaste att få svar på just nu, är när pengarna kan betalas ut och enligt vilka principer pengarna ska fördelas, säger Annika Tjernström.
    − Det är en tuff situation för många föreningar just nu, och vi kommer givetvis att driva och bevaka ridsportens intressen i detta.

    X
    Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Foto: Riksidrottsförbundet

    Det var Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson som själv valde ut de tio specialidrottsförbunden till referensgruppen.
    − Urvalet har inget med storleken att göra, utan jag ville ha en bra blandning av stora och små sporter, liksom sommar- och vintersporter, säger Björn Eriksson till Ridsport.
    − Gruppens arbete går inte ut på att deltagarna ska ge sina egna idrotter en chans att komma igenom pärleporten, utan hjälpa Riksidrottsförbundet att ta beslut.

    Björn Eriksson låter ana att det snarare kan vara till nackdel att vara med i referensgruppen.
    − De tio medlemmarna är väldigt angelägna om att inte bli beskyllda för att vissa idrotter får förtur, bara för att de varit representerade i gruppen.

    Överlevnad ett ledord

    I morgon kväll blir det ett möte där alla de 72 specialidrottsförbunden inom Riksidrottsförbundet är inbjudna, och där ska de första principerna för fördelning presenteras.
    − Jag vill inte föregripa mötet, men jag kan säga så mycket som att överlevnad är en övergripande princip när pengarna ska fördelas. Samtidigt finns ännu inget regeringsbeslut på att vi får pengarna, bara ett löfte, så vi kan inte dela ut något som vi ännu inte fått, säger Björn Eriksson.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden