Sverige
23 november 2019 09:59

Ridsportförbundet bestrider alla punkter i tränarens stämning

DomstolNu har Ridsportförbundet svarat på den stämning med krav på miljonskadestånd som en tränare lämnat in mot förbundet. I handlingen bestrider förbundet alla de punkter som tränaren baserat sin stämning på.

Ridsportförbundet bestrider alla punkter i tränarens stämning
Tränarens diplomering drogs in efter många rapporter om att han haft sexuella relationer med unga flickor. Bilden är tagen i annat sammanhang. Foto: Istock

Svenska Ridsportförbundets juridiska utskott beslutade i april 2017 att frånta en tränare sin diplomering, då tränaren hade en historik av sexuella relationer med unga flickor. Händelserna togs även upp i SVT-programmet Dold under våren 2017.

I oktober i år lämnade tränaren in en stämningsansökan, där han kräver Ridsportförbundet på över 2,7 miljoner kronor för förlorad arbetsinkomst efter den indragna licensen. Ridsportförbundet har nu skickat in ett svaromål på stämningen, där förbundet bestrider samtliga punkter.

Bland annat skriver förbundets juridiska ombud C-G Leissner att Ridsportförbundet gjorde en egen utredning, kanske inte lika omfattande som en brottsutredning, och inte heller med syfte att slå fast om tränaren utfört några brottsliga gärningar, men med slutsatsen att tränaren ”inte är något föredöme vad gäller etik och moral”, som det står i svaret.

”Det är tveklöst så att XX under många år misskött sig gentemot unga kvinnor”, skriver förbundet i sitt svar. Att tränaren själv hävdar att han varken har dömts eller gjort något olagligt besvarar förbundet med att: ”Det förtjänar påpekas att detta är två helt olika saker, att ha gjort något eller ha dömts för något man gjort”.

Och oavsett detta är det slutsatsen att tränaren inte uppfyller de högt ställda krav som SvRF ställer på legitimerade tränare som lett till att han förlorade sin diplomering, slår förbundet fast.

Ridsportförbundet hänvisar också till SVT-programmet Dold, som spelades in tidigare samma år som förbundet drog in tränarens licens, och menar att detta kan ligga till grund för att tränaren förlorade inkomster, då många förstod vilken tränare det handlade om och därför slutade anlita mannen.

Förbundet skriver därför att de vill använda programmet som bevismaterial, som ett styrkande av att tränaren misskött sitt uppdrag som föredöme när det gäller etik och moral inom ridsporten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden