Sverige
6 oktober 2019 21:38
Ridsportplus

Rosa månad får sponsorer att nappa

EngagemangCancerfondens Rosa Bandet-kampanj i oktober drar årligen in miljoner till forskningen. Mantorpsryttarna i Östergötland är en av många föreningar som låter insamlingen färga av sig. På det nationella dressyrmeetinget om ett par veckor går det mesta i färgen rosa.

Rosa månad får sponsorer att nappa
Manntorpsryttarna samlar in pengar till cancerforskningen i samband med sina dressyrtävlingar i oktober. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår under oktober varje år i syfte att samla in pengar till forskning, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare.

När Mantorpsryttarna arrangerar sitt nationella dressyrmeeting i mitten av oktober är alla segertäcken, vinnarbuketter och prisrosetter rosa.

Lätt att få sponsorer att vara med

-Både företag och privatpersoner har gått in och sponsrat tävlingen. Överskottet går direkt till Rosa Bandet-insamlingen. Förra året resulterade det i 10 000 kronor, i år hoppas vi på ännu mer, säger Nina Lilja från Mantorpsryttarna.

-Som klubb är det alltid en utmaning att få ihop sponsorer. Men med den här tävlingen har det blivit tvärtom, vilket känns väldigt bra. Cancer är en förfärlig sjukdom och vi känner alla någon som drabbats så det känns suveränt att vi som förening kan hjälpa till, säger Nina Lilja och fortsätter.

-Jag hoppas att ridsporten ska samla ihop sig ännu mer kring det här, tänk om hälften av landets föreningar lyckas skänka de här summorna, då pratar vi plötsligt rejäla pengar till forskningen.

Rideagainstcancer.jpg
Ride Against Cancer drogi fjol in en ny rekordsumma – 90 000 kronor överlämnades till CancerRehabFonden. Foto: Ride Against Cancer

Vill starta 90-konto

Den ideella föreningen Ride Against Cancer är inne på samma spår. I fjol samlade de genom en rad olika ridsportrelaterade evenemang in över 90 000 kronor, pengar som skänktes till CancerRehabFonden.

-Jag ser en enorm potential inom ridsporten, vi skulle kunna göra en stor insats genom att ena oss i den här typen av insamlingar. Ride Against Cancer planerar att starta ett 90-konto under våren för att möta intresset från klubbar och föreningar och samtidigt visa att vi är en seriös aktör, säger föreningens grundare Mika Thalén.

Rosa hinder ger klirr i insamlingskassan

Ride Against Cancers arbete pågår året runt, men inför den rosa insamlingsmånaden har de sjösatt flera nya insamlingsprojekt.

-I år har vi tagit fram tre rosa hinder som föreningar i tillsammans med sponsorer kan hyra in till olika event. Vi kommer bland annat att ha ett hinder hos Södertälje Ridklubb under SM-tävlingarna för både ponny och häst och ett hinder på Änglahoppet i Borås, säger Mika Thalén.

– Vi har också tagit fram rosa rosetter som många klubbar kommer använda på event som pay and jump och pay and ride. Cancermånad är det tyvärr året om och rosetterna blir en påminnelse om att det behövs hjälp inte bara i oktober, säger Mika Thalén.

Rideagainstcancer
Den ideella organisationen Ride Against Cancer har tagit fram tre rosa hinder som klubbar får hyra. Pengarna går oavkortat till utvalda cancerorganisationer. Ett av hindren kommer att finnas med på SM-banorna hos Södertälje Ridklubb senare i höst. Foto: Ride Against Cancer

SM-start bidrar till insamling

Utöver hyra av det rosa hindret skänker Södertälje Ridklubb tio kronor per start till Ride Against Cancer, under inomhus SM- för ponny den 30 oktober. Klubben arrangerar också en insamling i samband med att Stephanie Holmén håller en clinic på anläggningen den 4 november.

– Clinicen kostar 100 kronor för icke medlemmar, allt går oavkortat till Ride Against Cancer, säger klubbens sportchef Jenny Andersson.

Fakta

Fakta om bröstcancer i Sverige 

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor
Närmare 8 000 kvinnor får varje år bröstcancer
Cirka 50 män får årligen bröstcancer
I dag överlever 8 av 10 kvinnor som drabbas av bröstcancer
Varje år dör cirka 1 400 kvinnor av spridd bröstcancer
Medianåldern vid bröstcancerdiagnos är drygt 60 år

Sedan 2003 har Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj samlat in 843 miljoner kronor.

Källa: Cancerfonden

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden