Hoppning
12 augusti 2018 17:29

Ryggskott hindrade inte Jörgen Larsson i 7-Star

NationelltJörgen Larsson och Cold Man vann 7 Star-finalen i 1,40 hos Runsten Equestrian på söndagen. Det var dock på håret att han ens kunde starta i finalen.

Ryggskott hindrade inte Jörgen Larsson i 7-Star
Jörgen Larsson är en flitig tävlingsryttare. På söndagen fick han utdelning. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Fredrik Jonsving

Den femte och sista omgången i årets 7-starserie avgjordes på Runsten Equestrian på söndagen. Segrare i 1,30 och 1,40 skulle utses och de stora prischeckarna delas ut.

Att Jörgen Larsson och Cold Man (valack f 2004 e. Cagancho-Tammer Fors xx, uppf/äg Maria Nilsson) skulle ta hem segern i 1,40-finalen var långt ifrån självklart.

Han var inte direktkvalad när tävlingshelgen startade utan var tvungen att prestera i kvalklasserna för att ta en plats.
– Jag har startat lite mer orutinerade hästar i kvaltävlingarna med blandade resultat och var inte bland de 30 bästa utan kvalade till finalen via kvalklasserna här under helgen, säger Jörgen Larsson.

Fick ryggskott
När han lyckats kvala till finalen fick han ryggskott och finalplatsen blev hotad igen.
– I går kväll kunde jag inte ens rida lätt. Hade jag inte fått sådan bra hjälp från Karin Nilsson som står uppstallad med sin häst på anläggningen hade jag aldrig kunnat rida i dag. Även Runstens ägare Christopher McDermott och tävlingsledning har varit helt underbara och hjälpt mig för att jag skulle kunna genomföra finalen.

Väl i finalen gick nio ryttare till omhoppning där Jörgen Larsson var snabbast i mål trots sitt ryggproblem. Han fick riktigt bra flyt och slog tvåan Marcus Westergren och Cacao (valack f 2009 e Callahan VDL-Cortez, uppf AB B.L Wester, äg. MW Collection AB) med knappt en sekund.

Förutom segerchecken på 60 000 kronor får även Jörgen en biljett till Oslo horse show där han kommer att få starta med två hästar.

Ung talang på tredje plats
På tredje plats i 140-finalen kom junioren Emma Johansson från Borås med Elm Rose (sto f 2008 e Elmshorn-Turban Rose, uppf Elisabeth Hultberg, äg Marie Louise Johansson). Under grundomgången vräkte regnet ner på ekipaget men det hindrade dem inte från att ta sig runt felfritt. I omhoppningen upprepade de samma bedrift och slog sig in på en tredje plats. Emma Johansson har framtiden för sig då hon endast är 15 år gammal.
– Jag har ridit stor häst sedan jag var 12 år och mitt stora mål är att rida junior-EM nästa år, säger hon.

Ungdomsryttare segrade i 1,30-finalen
Unga ryttaren Axelina Pettersson Häggström och Aphrodite (sto f 2005 e Cartier vd Heffinck-Concorde, uppf G. Lemmen, äg Katarina Pettersson) hoppade hem 1,30-finalen i 7-Starserien efter en tuff omhoppning där tio ekipage gjorde upp om prispengarna.

För segern fick hon 40 000 kronor. På andra plats kom Sara Molvidson Hellström och trea blev Emma Kåbring.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden