Sportnytt
2 november 2018 11:15

Ryttare avstängda efter dopningsfall på stortävlingar

Internationellt En mästerskapsryttare i dressyr och en i hoppning stängs av från tävling efter att deras hästar testat positivt för substanser som inte är tillåtna.

Ryttare avstängda efter dopningsfall på stortävlingar
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Roland Thunholm

Det är Ala Nikanorava från Vitryssland som har blivit tillfälligt avstängd då hennes häst Vaksayd lämnade ett dopningsprov som visade att hästen var medicinerad på ett otillåtet sätt under världscuptävlingarna i Moskva i september.

Vaksayd hade substanserna oxyphenbutazone, phenylbutazone och dexamethasone i kroppen. Substanserna är vanliga vid olika behandlingar av hästar, men hästar får inte ha dem i kroppen när de tävlar.

Ala Nikanorava red EM i Göteborg 2017 med en annan häst och har ridit Vaksayd sedan i somras. Hon kan överklaga beslutet om avstängningen som enligt Dressage News gäller i två månader.

Internationella Ridsportförbundet FEI berättar på sin webbplats att två internationella hoppryttare har stängts av. I båda dessa fall har deras hästar testat positivt för otillåtna substanser av det slag som aldrig får användas till hästar enligt FEI:s dopningsreglemente.

Den ena är Colombias Juan Pablo Garcia Salgado vars häst Caipirina testade positivt för substanserna boldenone undecylenate, boldenone och ractopamine vid enstjärniga tävlingar i Colombia i september.

Den andra ryttaren är Kanadas Mario Deslauriers vars häst Bardolina 2 testade positivt för O-desmethylvenlafaxine under finalen i Nations Cup i Barcelona i oktober. Ekipaget ingick också i Kanadas VM-lag och Mario Deslauriers har ridit många internationella mästerskap för Kanada.

I båda de här hoppfallen stängs ryttarna av tillsvidare medan FEI:s utredning fortsätter.

Lista över dopningärenden hos FEI

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden