Sverige
2 juli 2020 11:16

Ryttares rädslor i fokus i examensarbete

StudieNär det var dags att skriva kandidatuppsats på hippologprogrammet valde Fanny Kristoffersson att fokusera på ryttares rädslor - ett ämne som ofta förekommer inom ridsporten, men där det är ont om fakta och kunskap.

Ryttares rädslor i fokus i examensarbete
Fanny Kristoffersson är färdig hippolog och jobbar nu som instruktör på en ridskola. Foto: Emma Roos

Kandidatuppsatsen, som fått titeln ”Glädjen är större än rädslan”, är en kvalitativ studie om ridning och rädsla.
– Anledningen till att jag valde ämnet är för att jag har stött på rädsla inom ridsporten. Jag har så klart varit rädd själv och även mött andra med rädslor, både bland mina vänner och när jag jobbat som instruktör, berättar Fanny Kristoffersson i ett pressmeddelande.

I studien träffade Fanny 18 vuxna ryttare från olika discipliner. Ryttarna delades upp i fyra grupper, för att diskutera fyra frågeställningar:

  • Vad kommer sig rädslan av?
  • Hur kan rädsla uppenbara sig?
  • Hur kan man hantera rädslan?
  • Hur kan instruktörer hantera sina elevers rädsla?

Rädsla för skador på ryttare och häst

– Intervjupersonerna berättade att de är rädda för att ramla av och göra illa sig, eller att för att hästen ska skada sig. Men också för vad andra ska tycka, för att misslyckas och för att förlora kontrollen. Det finns en stor del prestationsångest bakom rädslan, säger Fanny.

För att hantera sina rädslor kom deltagarna fram till att det finns flera sätt, bland annat att ta hjälp av en instruktör – instruktörer har en viktig roll när det gäller elevens utveckling.
– Det är viktigt att den som arbetar som instruktör undervisar från ryttarens perspektiv och tar hänsyn till personens rädslor. Som instruktör bör man ha en god relation med sina elever så att de vågar berätta om sådant som känns svårt. Instruktören bör förmedla att det är ok att vara rädd – jag är här för att hjälpa dig, menar Fanny.

Många ryttare fortsätter rida trots rädsla, något som enligt studien beror på att ridning ofta är en livsstil, att ridningen ändå ger självförtroende och självkänsla – och att glädjen är större än rädslan.

Inga tidigare studier

Fannys studie verkar vara den första på temat rädslor, och nu hoppas Fanny och hennes handledare Susanne Lundesjö Kvart, adjunkt vid Hippologenheten på SLU och med en filosofie licentiatexamen i pedagogik, att någon vill fördjupa sig i ämnet.
– Vi behöver mer kunskap i ämnet och är tacksamma över det som Fanny tagit fram. Det är ett område som behöver mer uppmärksamhet och fler studier behövs, säger Susanne Lundesjö Kvart.

Här kan du läsa hela kanditatuppsatsen Glädjen är större än rädslan – en kvalitativ studie om ridning och rädsla.

I Ridsport nummer 12/2020, som kommer ut den 8 juli, kan du läsa mer om rädsla vid ridning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden