Hästägartips
30 januari 10:26
Ridsportplus

Så får du hästen att dricka mer

5 tips om vattenHästen behöver dricka ordentligt för att må bra. Men vilka knep finns det för att få i den vatten?

Så får du hästen att dricka mer
Ridsport tipsar om hur du får hästen att dricka mer. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

1. En stor vattenspegel

Enligt forskning vill hästar hellre dricka när vattenspegeln är stor. Det innebär att hästar föredrar vida hinkar eller stora badkar framför smala hinkar. Vissa studier visar också att hästar föredrar att dricka ur ljusa hinkar. Djur ska ges vatten i tillräcklig mängd och minst två gånger per dygn, enligt djurskyddsbestämmelserna. Men bäst är att ge hästen fri tillgång på vatten hela dygnet. Om det inte är möjligt, försök att åtminstone erbjuda vatten när du fodrar.

2. Ge hästen salt

Hästar förlorar salt när de svettas. Om inte saltet återförs, antingen genom att salta foder eller genom att hästen slickar på saltsten, känner inte hästen att den är törstig.

När hästen svettats mycket är det bra att ge den saltvatten som innehåller nio gram koksalt per liter vatten, eller mindre om det är svårt att få den att dricka saltvattnet.

3. Smaksätt vattnet

Om hästen inte vill dricka när den är borta, kanske för att vattnet smakar annorlunda, kan ett knep vara att vänja den vid smaksatt vatten redan på hemmaplan. Erbjud gärna hästen olika smaksättningar, till exempel betfor, äppeljuice, elektrolyter – och bara vanligt vatten.

Om hästen ändå vägrar dricka gäller det att vara uppfinningsrik. Ge hästen betfor eller mash med mycket vatten. Glöm inte att morötter och äpplen innehåller mycket vatten. Om du ger foder som normalt sett inte blandas med vatten går det att vid tillfällen blötlägga även det fodret. Det gäller både grov- och kraftfoder.

4. Rätt temperatur

Olika studier ger olika svar på vilken temperatur på vatten som hästen föredrar. Enligt Jordbruksverket verkar djur föredra mer ljummet vatten vid kalla temperaturer i luften, och kallare vatten när det är varmt i luften.

5. Håll vattenkaret rent

Vatten till djur bör hålla samma mikrobiologiska kvalitet som dricksvatten till människor. Under sommaren kan alger försämra vattenkvaliteten, och vissa alger kan leda till skada eller död. Se till att ”diska” vattenkar ofta, eller tillsätt medel som begränsar algtillväxten.

Fakta

Hur mycket dricker en häst?

  • Underhåll: 5 liter per 100 kg häst.
  • Lätt till medelhårt arbete: 7 liter per 100 kg häst.
  • Hårt arbete: 10-15 liter per 100 kg häst.
  • Digivande ston: 8-10 liter per 100 kg häst.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden