Sportnytt
6 mars 06:00
Ridsportplus

Så gäller hästförsäkringen för sjuka hästar i Valencia

VeterinärvårdFörsäkringsbolaget Agria följer noga utvecklingen i Valencia, och har kunder bland de hästar som finns på tävlingsplatsen. "Vår vanligaste ridhästförsäkring gäller även i Spanien", säger Mikael Theorén, affärsområdeschef för häst inom Agria.

Så gäller hästförsäkringen för sjuka hästar i Valencia
Mikael Theorén från Agria råder alla att se efter vilka länder hästförsäkringen gäller i.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ridsport har nåtts av uppgifter om att svenskar i Spanien har svårt att få återkoppling från sina försäkringsbolag. Det är inget som Mikael Theorén känner till, utan vad han vet är att både Agrias ombud och skadereglerare har haft kontakt med kunder i Spanien.
─ Det är också där man som kund börjar, genom att ta kontakt med sitt ombud, och når man inte sitt ombud går det jättebra att höra av sig till kundcenter eller våra skadereglerare.

Spara på kvitton

Hur många kunder Agria har som är kvar med hästar i Spanien kan Mikael Theorén av sekretesskäl inte uppge, men han bekräftar att de har kunder där.
─ Vår vanliga ridhästförsäkring gäller i ett antal europeiska länder, däribland Spanien, med samma villkor som i Sverige. Så rådet till den som behöver uppsöka vård för sin häst är att vara noga med kvitton och underlag för att kunna styrka kostnader.

Försäkringen gäller alltså för såväl veterinärvård som läkemedel, upp till det belopp som försäkringen är tecknad på. Läkemedlet måste dock vara godkänt av Läkemedelsverket för behandling av häst, och enligt veterinärer som Ridsport varit i kontakt med finns det inget känt fungerande läkemedel mot den neurologiska formen av EHV-1.

Rehabförsäkringen går in

Övriga kostnader, som uppstallning för hästar som är friska men står i karantän, eller andra extra omkostnader, gäller försäkringen inte för.

Däremot kan Agrias rehabförsäkring träda i kraft under sjuka hästars rehabperiod.

─ Ja, har man vår vanligaste försäkring Ridhäst Veterinärvård så ingår rehab med upp till 10.000kr. Villkoren för denna del är att det finns en rehabplan som är utfärdad av behandlande veterinär och att behandlingen sker på klinik eller utförs av behörig person som aktuell veterinär samarbetar med.

Försäkringen gäller inte i Doha

Mikael Theorén uppmanar alla som ska åka utomlands med sin häst att se över försäkringsskyddet.
─ Försäkringen gäller inom Norden och i ett antal länder inom Europa, men inte i alla länder, så det är viktigt att ta reda på vad som gäller för det land man ska tävla i. För övriga länder, som exempelvis USA, kan vi ordna tillfälliga speciallösningar för hästar som tävlas där.

─ Däremot går inte detta i länder som exempelvis Qatar (där Doha ligger, red:s anmärkning) och de andra länderna i den regionen, säger Mikael Theorén.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden