Träningstips
27 mars 2018 06:30
Ridsportplus

Så tränar du din unghäst trygg – 6 konkreta tips

TrygghetHemma går hoppträningen som på räls men på framridningen blir hästen plötsligt osäker. Känner du igen dig? "Trygghet är något vi alla måste träna på", säger unghästutbildaren Lisa Maria Norlander, som här bjuder på sina bästa tips.

Så tränar du din unghäst trygg – 6 konkreta tips
Stressa inte upp dig utan var lugn när du rider mot ett hinder. Det är ett av flera tips som unghästutbildaren Lisa Maria Norlander delar med sig av. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att unghästen blir osäker på bortaplan kan bero på flera olika saker, men i många fall är det ryttarens egen nervositet som smittar av sig på hästen. En lite äldre och rutinerad häst klarar kanske av en ryttare som sviker ibland, medan unghästen behöver all stöttning den kan få. Lisa Maria Norlander är unghästutbildare och menar att förberedelserna är a och o för att lyckas på bortaplan.

–  Är du nervös själv så kommer det påverka hästen. I unghästklasser ser vi ofta väldigt rutinerade ryttare på unga hästar och sällan några problem. När vi kombinerar unghäst och osäker rutinerad ryttare däremot, då dyker problemen upp.

En otrygg eller spänd häst kan aldrig bli lösgjord och heller aldrig prestera på topp. Dessutom blir en tävlingskarriär i längden ytterst påfrestande mentalt för en häst som hela tiden känner sig osäker.

_dsc7651
Lisa Maria Norlander är unghästutbildare och tävlingsryttare. Hon har bland annat tävlat upp till 1,40 hoppning och ridit final i Falsterbo och Breeders. Foto: Natalie Lindholm

Att lasta och åka till olika anläggningar och träna innan själva tävlingsdagen är ett måste menar Lisa Maria.

–  Att träna i olika miljöer lär hästen att ingen bana ser likadan ut, förklarar hon och menar också att det är viktigt att vi alltid har ett system i vår egen ridning som hästen kan känna igen, oavsett var vi är. Igenkänningsfaktorn ger trygghet.

–  Rannsaka dig själv och se till att du inte börjar hitta på en massa nytt bara för att du rider på en ny bana. Hästen måste känna igen upplägget på träningen och din ridning.

Att gå igenom samma system varje uppvärmning är ett enkelt sätt att få hästen avslappnad tycker Lisa Maria.

–  Mina hästar känner igen mönstret. Det gör dem mer avslappnade och ser till att de snabbare kommer till arbete, förklarar hon. Att visa hästen hindren och i lugn och ro låta dem undersöka det som skrämmer är också alltid viktigt.

–  Jag förespråkar absolut att man visar alla hinder lugnt och sansat i skritt inne på banan. Lämna inte hästen vind för våg utan håll om med benen och visa tydligt vart ni är på väg. Men, det absolut viktigaste av allt är att du själv håller dig lugn! Stressa aldrig upp dig utan ge ett lugn till hästen.

Trygghet

6 tips för en tryggare unghäst

 • Håll dig själv lugn och stressa inte upp dig över saker du inte kan påverka. 
 • Åk ofta iväg och träna på nya anläggningar.
 • Behåll samma system i din träning varje dag. Uppvärmningen ska se likadan ut borta som hemma.
 • Är hästen osäker inne på banan? Låt den undersöka hindren i lugn och ro. 
 • Hoppa många olika typer av hinder på träning. Ju mer hästen sett innan desto färre överraskningar.
 • Hoppa en klass lägre på tävling än på träning, på så sätt känner sig både du och hästen tryggare.
Expandera

Hoppövning

För den unga hästen

 • Börja med bommar på marken och höj upp hindren efter hand.
 • Placera gärna vattenmatta, en del av ett plank eller murdelar i hindret som står snett igenom, hästen ska helst vänja sig vid många olika typer av hinder redan från början.
 • Använd dig av bommar som infångare om du tror din häst kommer reagera på något hinder.
 • Håll höjden väldigt låg tills det känns enkelt att hoppa.
 • Rid rakt på hindret och tänk på att rida rakt även efter.
_dsc7557
– Tänk alltid på vägen både framför och efter hindret, vägen efter hindret är också jätteviktig, tipsar Lisa Maria, unghästutbildare. Foto: Natalie Lindholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden