Nyheter
23 februari 2018 15:03

Saabs sponsring ska skapa det smartaste ridhuset

Innovera meraUnder Gothenburg Horse Show höll ridsportens nya storsponsor Saab ett innovationsforum för att presentera sitt arbete framåt och ett antal projekt som kickstartats sedan EM-premiären 2017. Bland annat blir det blir det ett smart ridhus som ska hjälpa hästvärlden i framtida forskningsprojekt.

Saabs sponsring ska skapa det smartaste ridhuset
Saabs representanter i iinnovationsklustret är Kristina Berggren och Madeleine Malmsten som arbetar med samordning av projekten. Foto: Kim C Lundin

Saabs sponsoransvarige Stefan de Flon inledde med en presentation kring hur och varför den stora teknikkoncernen finner en bra partner i ridsporten att sponsra.
– Saab försöker hela tiden ligga i utvecklingens framkant, i det spektrat ligger att hitta nya sätt att få en större mångfald i arbetskåren, en ökad jämställdhet på alla plan.
– Vi vill hitta fler som kan söka sig till teknikutbildningar i framtiden, vårt rekryteringsbehov är enormt. I ridsporten hittade vi många driftiga individer som hela tiden flyttar gränser och med sitt engagemang skapar nytt hela tiden.

180223 Stefan De Flon Kcl_img_6763
Stefan De Flon Foto: Kim C Lundin

– Nu söker vi samarbeten med aktörer som kan göra innovativa lösningar för ridsportens olika verksamhetsområden. Vi gjorde första aktiviteten under EM i Göteborg med innovationspaviljongen och såg att det lyfte ordentligt, nu går vi vidare och hittar flera samarbeten och fler möjliga partners.
– Vår styrka är innovationer, på många områden, vi tar kanske inte vår radar in i stallet men vi kan göra processerna klarare och tydligare för samarbetspartners.

Ricki Strandberg, extern konsult med profession att hjälpa företag att bli bra sponsorer, har stöttat Saab i arbetet.
– Förutom Saab Innovationsforum och satsningarna inom dressyren så blir det ett nytt innovationskluster där många parter kan samlas för utveckling.

180223 Ricki Strandberg Kim C Lundin_img_6765
Ricki Strandberg Foto: Kim C Lundin

– Vi lanserar en innovationstävling tillsammans med Hippson som mediapartner under Alexandra Mörners ledning, de gör dressyrtävling, artikelserier och kommunikation kring evenemangen.
– Saab utgör ett nav i satsningen på ett innovationskluster med sin personal samt Karin Morgan från Riksanläggningarna. Alla kan delta i tävlingarna, olika aktiviteter och de fyra forum som arrangeras varje år.

Christina Rosell, ansvarig för Riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm, är självklart glad för samarbetet med Saab.
– För oss blir det en chans att koppla ihop oss med mer forskning och utveckling, som är en del av vår verksamhet redan idag.

Mikael Theoren som är representant för Agria är med som partner.
– Vi har genom våra år med försäkringar samlat på oss mycket vetande om hästar genom våra databaser över hästskador. Vi vill gärna använda det i forskning och i förebyggande syfte.

Alexandra Mörner representerar ägarfamiljen till Hippson, Axel Johnson koncernen, och är styrelsemedlem. Deras tidning Hippson sponsrar vinnaren av tävlingen med marknadsföring på värt 50 000 kr.

Madeleine Malmsten och Kristina Berggren arbetar på Saab och är levande exempel på unga kvinnor som förenar teknikorienterade yrken med att skapa lösningar för ridsporten.

På Flyinge sponsras uppbyggnaden av Sveriges smartaste ridhus i ett av de många projekten, det blir ett verkligt testlabb. Där ska flera utmaningar inom SportsTech- och HorseTech-innovationer testas av och utgöra stommen för framtida forskningsprojekt.

Testarena blir Stora ridhuset på Flyinge som utrustas med sensorer som mäter många olika saker såsom inomhuslokalisering, luftkvalité, ljudnivå, temperatur, närvaro med mera parametrar. Där till blir det sensorer på både ryttare och hästar i olika former och mätdata lagras i en databas.
– Det blir en öppen innovation där resultaten delas med andra projekt som kommer efter och de kan utnyttja tidigare insamlad information. Det blir även flera medskapare till innovationerna som tas fram i projekten. Allt sparat mätda kommer att kunna användas till forskningsprojekt, examensarbeten, utvärderingsprojekt, demonstrationsprojekt och andra ändamål berättade Madeleine Malmsten.

Redan etablerade partners till Saabs innovationskluster är Videquus och Equilab som presenterades i Saabs innovationspaviljong under EM. Equilab har en träningsapp som bland annat kan mäta hastighet och intensitet i ridpasset och se om din egen upplevelse stämmer med verkligheten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden