Sport
4 augusti 2015 07:16

Sagan om EM-ponnyn Bonnie Bee

Bonnie Bee är uppfödd i en riktig fälttävlansfamilj, men det var nära att hon inte ens såg dagens ljus. Nu startar hon EM i Malmö med Saga Suovanen.

Sagan om EM-ponnyn Bonnie Bee
Bonnie Bee och Saga Suovanen ladadde inför EM med ett SM-brons.

Bonnie Bee, som rids i fälttävlan av Saga Suovanen på ponny-EM i Malmö, är en svenskfödd ponny, och hon är uppfödd i en riktig fälttävlansfamilj, hos Anki Kvarnstrand i Djuvanäs, Björköby,utanför Vetlanda. Ankis dotter Linda red ponny-EM i Millstreet, Irland, 1989 på Gladstone, samma EM som OS-ryttaren Sofia Andler red med Silver. Sofia är numera gift med sonen i familjen Kvarnstrand, David. Lindas syster Frida red fälttävlans-SM med D-ponnyn Boyfriend, men valde sedan hoppning och deltog i ponny-EM i England några år senare.

Bonnie Bee kommer alltså från en riktig hästfamilj, men det var ren tur att hon alls blev till. Hennes mor Bright Rainbow, var en ponny med okänd stam, som hoppade hus, och tävlades av Annika Gustafsson och Linda Mari Frösemo. Elisabeth ”Loppan” Flygt i Kalmar fick ponnyn till försäljning, men något dök upp på röntgenplåtarna och plötsligt skulle stoet antingen slaktas eller triangelmärkas.

Loppan tyckte att det vore synd på en sådan fin ponny, att hon skulle gå till slakt, och föreslog att Anki skulle ta henne som avelssto, och så blev det. Anki hade vid det tillfället en B-ponnyhingst från Holland, godkänd i Holland men inte i Sverige. Hingsten hette Shamrock Rembrandt och var en welshponny. Bright Rainbow betäcktes med Shamrock Rembrandt och resultatet blev Bonnie Bee.

– Vi valde en liten hingst eftersom Loppan trodde att stoet hade fullblod i sig, och vi ville inte ha en för stor avkomma, säger Anki Kvarnstrand, som tycker att det är jätteroligt och spännande att ha en egen uppfödning med på EM.
–Vi ska absolut åka ner och titta på terrängen på lördag!

Saga Suovanen, som rider Bonnie Bee, började med att rida hopptävlingar, men insåg snabbt både ponnyns potential i terrängen och hur roligt det var med fälttävlan. Hon har utbildat och tävlat sin ponny hela vägen upp i klasserna ända fram till det stora äventyret ponny-EM i fälttävlan i Malmö.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 107 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-