Distansritt
22 augusti 2021 10:09
Ridsportplus

Säkra vinnare i Billingeritten

NationelltDet blev en klar vinnare i huvudklassens 80 km och sekundstrid på 50 km när Billingeritten i Lerdala norr om Skövde avgjordes på lördagen.

Säkra vinnare i Billingeritten
Artonårige Wielki Willow och Louise Erikson vann Billingerittens 80 km. Foto: Camilla Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Billingeritten, som skapades 2005, med start och mål intill sjön Långens sydspets i Lerdala kom lite i kläm efter alla ändringar de senaste snart två årens pandemi.

SM blev flyttat till veckan efter och dessutom kan YRVM och senior-EM 2020 i Holland två veckor efter haft en påverkan.

Huvudklassens 80 km fick åtta starter, 50 km tolv starter, medan clear round-klassen hade 19 starter, vilket var lite ovanligt men glädjande många. Klassen samlade både arabhästar, varmblod, och två helbröder, varav sex unghästar födda efter 2014.

Skapat intresse

En annan anledning till att just en clear round samlade flest ekipage kan ha varit att Billingens Distansryttarklubb skapat intresse för distansritt genom att arrangera flera mindre pay-and ride under pandemin.

För att få tävla i distansritt måste alla ryttare först kvala in på två clear round som vanligen är 40 km, men som inte är en tävlingsklass, utan ska visa att man klarar att genomföra en godkänd ritt inom en minimum- och maximumtid. Ryttarens två godkända kval i clear round gäller livet ut. Distansryttare som klarat sitt CR-kval eller som tävlat får också starta i clear round vilket inte är ovanligt.

På Billingerittens clear round blev 19 anmälda ekipage 17 ekipage i startfållan efter veterinärernas förbesiktning. Av dessa var det 4 ryttare som behövde klara sitt första eller andra kval och alla 17 genomförde godkänt. Det tre ekipage som var närmast minimitiden, alltså snabbast fast det inte var en tävling, reds av mycket rutinerade elitryttare i distansritt.

Veterinären tog sin andra raka

I tävlingsklassen 50 km tog veterinären Annina Riikonen från Gamleby sin andra raka seger men med sin andra arabhäst Amiranda. Segertiden blev 3.50,51 tim/13,00 km/tim. Första sträckans 32 km gick långsamt för hela startfältet på mellan 10,1-11,83 km/tim. Under andra sträckans 18 km var det tre ekipage som drog upp farten till runt 16 km/tim.

Rutinerade Anette Falk som har 3860 genomförda tävlingskilometer debuterade sin 10-åring Miraculix i distansritt och var slagen med 2 sekunder av Amiranda.  Mahruss/Birgit Glanander hade ett försprång ut från vetgate 2 med nästan 2 minuter före Amiranda och Mahruss men fick ge sig med 2 sekunder till sista och tredje placeringen.

Rutinerad vinnare

I huvudklassens 80 km blev det en klar seger för startfältets mest rutinerade och äldsta häst 18-årige Wielki Willow. Tillsammans med Louise Eriksson tog den mörkbrune valacken sin tredje raka tävlingsseger i år.

Segertiden blev 5.51,50 tim/13,64 km/tim. efter tre mycket jämna sträcktempon på 13,61, 13, 69 och 13, 64 km/tim.

Långväga young rider Emma Schuber från Mora, som i år fått en plats i landslagets utmanartrupp, var tvåa med Adagio.

Den 28 augusti blir det debut för Emma på 120 km och YRSM i Kristinehamn. Tyvärr bara med fyra anmälda.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden