Hästliv
18 januari 2018 13:58
Ridsportplus

Salta lagom — men med vilken sort?

ExpertrådVid minusgrader kan saltning rädda underlaget både på utebanan och i ridhuset. Men hur bra är det egentligen med salt? Påverkar det ben och hovar, och är det skadligt för miljön? 

Salta lagom — men med vilken sort?
För hästens ben och hovar har det ingen betydelse vilket slags salt som används på ridbanor. Det menar veterinären och underlagsexperten Lars Roepstorff. Foto: Kajsa Ekedahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport har tagit två experter till hjälp för att reda ut det här med saltning av ridbanor.

    Lars Roepstorff, veterinär och underlagsexpert.
    Hur påverkar saltet ben och hovar? Behöver man vara orolig för hästens ben?
    – Det finns inte så mycket specifik vetenskap kring detta, men rent kemiskt vet vi ju hur salt fungerar. Så länge koncentrationen är lägre än i fysiologisk koksaltlösning är det ingen fara alls, det är samma koncentration som vi redan har i kroppen. Men inte heller måttligt högre koncentrationer är någon fara för hud eller horn.

    Så länge koncentrationen är lägre än i fysiologisk koksaltlösning är det ingen fara alls. Lars Roepstorff.

    – Hornet i hoven är hårt och påverkas mycket lite av salt, inte ens i höga koncentrationer. Inte heller hel hud har några problem med salt. Däremot kan det förstås bli problem om det finns sår i huden – då kan en större koncentration salt skapa irritation och svida rejält.
    – Har du mugg med öppna sår i karlederna kan det vara klokt att ha koll på om hästen påverkas av saltet, säger Lars Roepstorff.

    Är det skillnad på hur vanligt vägsalt, natrium-klorid (NaCl), och magne-siumklorid (MgCl2) påverkar hästens hovar och ben?
     – Där är det skillnaden i funktion och vad du vill uppnå som avgör vilket salt som är bäst att använda. MgCl2 har lägre fryspunkt än NaCl och fungerar alltså ner mot – 10 grader, vilket inte NaCl gör. Men för hästens ben är det ingen skillnad.

    Lena Maxe, expert på föroreningar i grundvatten, Sveriges Geologiska Undersökning, SGU:
    Hur påverkar saltet miljön? Behöver vara man vara orolig för miljön?
    – Koncentrationen av salt blir ju rätt hög just på den ytan som saltas. Halten kommer att ligga på ungefär tio gånger den halt där du börjar känna att vattnet smakar salt. Det kan ha påverkan på grundvattnet, men här måste du titta på de lokala förutsättningarna. Finns det till exempel en brunn i närheten kan det vara klokt att vara aktsam.

    Det kan ha påverkan på grundvattnet, men här måste du titta på de lokala förutsättningarna. Lena Maxe.

    Lena Maxe konstaterar också att salt kan ge andra effekter än man tänker sig. I små bäckar har det till exempel visat sig att saltet har gjort vattnet surare, särskilt om det är sur jord
    i området.
    Är det skillnad på hur vanligt vägsalt, natrium-klorid (NaCl), och magne-siumklorid (MgCl2) påverkar miljön?
    Det är svårt att säga generellt vilket salt som är snällast för miljön, även det beror på markomständigheterna. Men normalt sett är vi mer rädda för natrium än för magnesium i dricksvattnet. Magnesium är snällare.

    Fakta/Skillnaden mellan salter
    NaCl: Säljs även som vägsalt, billigare, fungerar ner till cirka – 7 grader, ser ut som grovt kvarnsalt.
    MgCl2: Dyrare, ser ut som vita flingor, fungerar i något lägre tempera-turer, kanske
    lite miljö-vänligare.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym