Sverige
27 september 2020 12:03

Samhällsvinster att göra med hästen som hälsokraft

InspirationNyligen genomförde HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse, en kunskaps- och inspirationsdag där fokus låg på att visa hur hästen kan användas för att främja barn och ungas psykiska välmående. Malin Andersson, en av initiativtagarna, berättar mer.

Samhällsvinster att göra med hästen som hälsokraft
HNS vill sprida att hästar kan hjälpa barn och unga att må bättre. Arkivbild: John Tsotras/Istock

Hallå där Malin Andersson, samordnare för Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) i Sörmland och Östergötland, som även jobbar med HNS-projektet Gilla Häst.

Vad var tanken med den här satsningen på en inspirationsdag?
– Det är ett av mina uppdrag för HNS, att göra samverkansprojekt eller nätverksträffar – HNS strategi är att vi ska jobba mot psykisk ohälsa, eller snarare mot psykisk hälsa. De gröna näringarna växer och med det så behövs det också mer inspiration och kunskap. De som föreläste eller inspirerade under webbinariet var väldigt erfarna personer.

För de flesta som håller på med hästar är det ingen nyhet att hästar kan göra underverk för det psykiska måendet. Var detta något som främst riktade sig till de som inte är involverade i hästsporten idag, de som inte redan är frälsta?
– Absolut, så är det. Att få med sig skola, vård och omsorg och få dem att förstå hästens roll – där handlar det ofta om okunskap, att de som beslutar inte har ett eget intresse. På webbinariet hade vi med Lotta Finstorp, politiker som redan är i sporten, men att få med alla de andra och få dem att förstå det här med samverkansprojekt. Ett exempel är att många ridskolor står tomma på dagarna, för att det är verksamhet på kvällarna. Där skulle man kunna ha ungdomar eller andra grupper på dagtid, för andra syften. Det finns många olika aspekter på hur man kan använda hästens roll i samverkansprojekt, för välmående egenskaper.

Vad är nästa steg?
– Vi ska sätta oss och bearbeta dagen, fånga upp kommentarerna från paneldebatten och även deltagarnas input. 260 personer var med på länk och det skickades in frågor som vi nu ska ta till oss och försöka sammanfatta det hela. Nästa steg är att försöka ta fram en affärsmodell att jobba utifrån, som vi kan ta till kommunerna. Vi måste ta fram siffror – man måste prata pengar när man går till kommunen. Hur mycket pengar kan man spara på att någon kommer tillbaka ut i arbetslivet snabbare, eller barn som inte blir hemmasittande på grund av psykisk ohälsa, vilket kan ge annan problematik. Vi ska försöka hitta en fortsatt plan för hur vi kan sprida allt det här utanför gränserna, och sänka trösklarna – att fler ska komma i kontakt med hästarna. Det finns så otroligt mycket bra att lyfta i det här.

Läs mer om vilka som deltog som föreläsare/inspiratörer

I HNS nya strategiplan är Hästen och Folkhälsan ett prioriterat område. Syftet med inspirationsdagen ”Hästen, Folkhälsan och Agenda 2030” var att sätta fokus på att förebyggande insatser med hästen som hälsokraft främjar barn och ungas psykiska välmående, samt att inspirera till samverkan mellan offentlig sektor, lokala resurser och hästnäringen.

Inspirationsdagen livesändes från Nyköpings Teater, och bland deltagarna fanns politiker, tjänstemän och andra beslutsfattare i samhället, samt yrkesverksamma inom vård, skola och omsorg. Även intresseorganisationer för personer med funktionsnedsättningar/variationer, ridskolepersonal och styrelser samt andra intresserade deltog.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden