Sport
9 juli 2015 17:47

Samson bästa 6-åring

Tio 6-åringar gjorde upp och oklanderlige Samson med Karin Ŗljemark samlade mest pluspoäng när 6-årsfinalen i dressyr avgjordes i Falsterbo. Fjolårets segrare Revolution och Anna Svanberg tog hand om andraplatsen efter en tajt kamp med Fiorucci Hit och Jeanna Högberg.

Samson bästa 6-åring
Karin Öljemark och Samson. LottaGyllensten

De tio finalhästarna dömdes av samma trio som 5-åringarna, Lars Andersson, Susanne Baarup och Raphael Saleh satt till och med kvar i samma kurer som nog knakade lite i den svåra vinden. Om de var eniga om 5-årssegraren så gick preferenserna isär om 6-åringarna. Topptrion kan på det sättet alla känna sig som vinnare hos någon domare

Karin Öljemark visade sin store Samson(DSP valack f -09 e Samba Hit II – Duntroon, uppf Heinz Pauli, äg LexEQ Consulting AB) mycket förtjänstfullt och okomplicerat. Han framstår idag helt annorlunda än för bara åtta månader sedan när han gick championatet på Flyinge, nu syns GP-knappen tydligt, en häst för högre klass kort sagt. Procenten blev 72,286 för Karin och Samson och det gav seger.
– Han är en stor nallebjörn på alla sätt, idag litade han på mig, var trygg med mig och då gick det bättre. I kvalet var han spänd och lite ängslig, då blir han stark och lite svår, det släppte sedan. Samson är helt okomplicerad när han är trygg med mig, en helt underbar häst, sa Karin Öljemark.
– Jag äger honom i ett samarbete och jag har fler yngre förmågor, letar dessutom efter fler, säger ryttaren som vi vande oss vid att se i GP med stoet De Chenta.
– Jag har haft honom sedan i maj 2014, den här tror jag på, sa en jublande glad segrare.

Sista startande Anna Svanberg fick se sig slagen efter att ha haft två incidenter med Revolution(SWB valack f -09 e Skovens Rafael-Fürst Heinrich, uppf Lena Nyström, äg Mats Fredén). Revolution besitter samma genuina gångarttkvalitéer i år som när han placerade sig i finalen på unghäst-VM men programridning som i Falsterbo är oförlåtande till sin karaktär. I det högklassiga programmet blev det mot slutet två malörer, ett byte som var spännande och sedan ett missförstånd i en volt. 
– Jag är lite arg, mest på mig själv förstås, misstaget var mitt fel. När vi kom ur hörnan så tog jag lite för mycket i tygeln inför volten och han är en känslig häst. samtidigt är han stor och det är många små volter som är svåra för honom ännu. Det är retligt för han har hanterat väder och blåst hur bra som helst, om jag vägleder honom så följer han med, sa Anna Svanberg som är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. 
Hon blev också sexa med den lilla svarta godingen Missisippi(SWB sto f -09 e Highcruiser – Maraton, uppf Anders Göransson, äg Lars Göransson) som var en trevlig bekantskap i kvalet med utstrålning och härlig mekanik i alla gångarter.
– Till finalen hade vi lite slut i tanken, hon var alltför trött men har skött sig otroligt bra. Jag har inte ridit henne så länge men miljö och annat bekom henne inte det minsta, en riktigt fin häst för framtiden, sa Anna Svanberg, trots allt nöjd.

Mest förvånad över att vara på pallen var Jeanna Högberg med Gabriella Grewin Brambergs uppfödning Fiorucci Ht(SWB valack f -09 e Florencio 1 – Rubinrot, uppf/äg Absolut Dental AB). De hade framgångar redan i höstens championat och satsade såklart på final men tredjeplatsen var över förväntan. I finalen red de ett felfritt och mycket korrekt program.
– Han är en sådan fin tävlingshäst, han klarar miljön och allt runt i kring, men idag var han lite matt, vi gjorde bättre i kvalet, där glänste han verkligen tycker jag, sa Jeanna. 
Fiorucci Ht är en av de hästar hon rider i samarbete med Herfsta dressyr som drivs av Gabriella Grewin Bramberg.
– Det känns som om han är på väg upp i resultaten, det blir bara bättre och bättre, konstaterade Jeanna.

Marginalerna var små till Anna Svanberg och Revolution, liksom till tredjeplacerade Jeanna Högberg och Fiorucci Ht. Revolution fick 71,762 procent medan Fiorucci Ht gick in på 71,524. 

Stefan Jansson har något stort på gång, igen, med fine vackre svarte Locatelli(SWB valack f -09 e Loredes – Rubinrot, uppf/äg Stefan Jansson och Magnus Ringmark) något som måste vara extra härligt när det är egenproducerat från föl till lovande unghäst. Det är svårt att göra byten när man är så hög men Locatelli klarade det med mycket höjd och gest som närmast för tankarna till Don Juan de Hus. De tog fjärdeplatsen på 70.095 procent och hästen har gångarter som verkligen är utvecklingsbara, Locatelli’s got locomotion.

Det har Anne Trønsegaards häst Litvinenko Sjælstofte(DWB valack f -09 e  Imperio-Pidroneur, äg Anne Troensegaard) också och det började bra för fjolårets podiumplacerade. Travprogrammet gick som ett rinnande vatten med härlig mekanik men i galoppen så föll bytena i sär och det blev alltför komplicerat. Med en femteplats blev Anen bästa danska ekipage.

Spektakuläre Quarton(SWB valack f -09 e Quaterback – Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) delade domarna och med låga poäng från Rapael Saleh blev det en sjunde plats för honom, fint visad av Yvonne Österholm. De deltog i unghäst-VM för Sverige 2014 och har gångartskvalitéer för det även i år. I finalen skötte sig Quarton, som är en spännande häst på flera sätt, bra och visade att han hanterar omgivningen väl.

Ännu en av 2014 års unghäst-VM representanter var i final i Falsterbo igen nu med ny ryttare Caroline Darcourt. Hingsten Sankt Erik II 1265(SWB f -09 e Johnson – Weltmeyer, uppf Forty Invest AB, äg Erik Strömqvist) skötte sig fint men fick problem i ett av bytena och det blev dyrt. En åttonde plats blev resultatet för hingsten som är med på listan över årets nominerade till Unghäst-VM.

Mads Hendeliowitz visade Lady Day(SWB sto f -09 e Damino SD – Biggles, uppf Kristina Ulander, äg Kristina Hennix) som är pappa Damino upp i dagen. Ett nästan prickfritt program där tre av fyra byten gick vägen och ritten fick det absolut största jublet av en stor supporterskara från Segersta, hemmaklubb och hemmanaläggning för det feminina stoet.

Uttagningen till unghäst-VM publiceras under lördagen sedan uttagningsansvariga Susanne Rudholm och Bo Jenå kontaktat samtliga listade och fått grönt ljus.

Resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden