Fälttävlan
1 maj 17:06
Ridsportplus

Sara Algotsson Ostholt har jobbat med detaljerna: ”Känner oss säkra tillsammans”

FramgångSara Algotsson Ostholt och Dynamite Jack har utvecklats en hel del sedan EM förra året – något som syntes när ekipaget nyligen placerade sig i ett starkt startfält i en lång fyrstjärnig fälttävlan. Här berättar ryttaren om tävlingshelgen, om att skruva på små detaljer och om det stora målet OS i Paris.

Sara Algotsson Ostholt har jobbat med detaljerna: ”Känner oss säkra tillsammans”
Sara Algotsson Ostholt och Dynamite Jack vid EM 2023, då hästen gjorde mästerskapsdebut. I år är målet att ta sig till hästens första OS med den rutinerade ryttaren i sadeln. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt har en hel del rutin i bagaget och har tagit flera hästar till mästerskapsnivå. Under helgen som gick imponerade hon med Dynamite Jack (HOLST val 2013 e Diarado-Grundyman xx, uppf Josef Auge, äg Elke Vietor och Frank Ostholt) när ekipaget kom på sjätte plats i den långa fyrstjärniga klassen i franska Saumur, en tävling som var viktig inför kommande OS.

  – Det gick väldigt bra och jag är fantastiskt nöjd. Speciellt eftersom jag velade en hel del fram och tillbaka om vi skulle åka till just den här tävlingen eller istället rida en kort fyrstjärnig tävling, säger Sara. 

  Den långa klassen innebar en terrängbana som är mer utmanande och dessutom är tre minuter längre. Redan i början av april satte ekipaget sitt officiella OS-kval, som alla ekipage behöver klara av för att kunna bli uttagna till OS, men Sara kände ändå att hon ville rida en lång fyrstjärnig som förberedelse inför en eventuell start i Paris. 

  – Såklart var detta en större utmaning, men jag kände ändå att om vi står där på startlinjen i Paris så vill jag känna mig väl förberedd, säger hon.

  Terrängen i Saumur designades dessutom av OS-banbyggaren Pierre Le Goupil, vilket var ytterligare en anledning till att Sara ville åka dit.


  ”Klarade det galant”

  – Jag har en häst som inte har gått så många långa klasser, för han är ju inte så gammal ännu. I Paris kommer banan att vara lång och då vill jag såklart känna mig redo.

  Det blev 28,1 straff i dressyren, vilket är personbästa för Dynamite Jack på den nivån.
  – Dressyren var helt fantastisk och han kändes väldigt avspänd, det kändes som den bästa dressyr han gjort hittills i livet.

  Inför terrängdagen började det regna, vilket gjorde utmaningen något svårare. Trots det blev det en felfri terrängritt inom tiden.
  – De sista fem minutrarna i terrängen blev det mer tekniskt utmanande, men han klarade även det galant. Det var så skönt att känna den känslan, säger Sara.

  ”Han är enormt mycket starkare”

  EM 2023 blev hästens mästerskapsdebut och hon jämför den här tävlingen med förra årets terrängritter.
  – Förra året kändes det svårare, men nu kände jag verkligen tydligt att han har mognat och blivit ett år äldre. Han är enormt mycket starkare och känns säkrare i terrängen. Det kändes väldigt bra. Att gå felfritt inom tiden i en så svår bana är ett kvitto på att vi ligger rätt till och känner oss säkra tillsammans. Han var fräsch och pigg in i mål och var även fräsch inför hoppningen dagen efter.

  I hoppningen föll en bom.
  – Jag tycker att han hoppade väldigt fint och jag är otroligt nöjd. Det var ett starkt startfält på plats och det hela blev en värdemätare inför kommande tävlingar. Nu känns det så otroligt skönt att vi valde att åka till den här tävlingen och att vi får den här erfarenheten med oss.

  Detaljer i skoning och träning

  Sedan EM förra året har Sara och hennes team gjort flera små justeringar som gjort stor skillnad för ekipaget.
  – Dels har vi jobbat med en annan skoning. Han har fått en sula bak som vi såg att han behövde, vilket har gjort att han fått mycket bättre balans. Han har börjat röra sig på ett annat sätt och det har verkligen utvecklat honom. Det har hjälpt oss otroligt mycket.

  Sedan handlar det om små justeringar i träningen. Sara har jobbat både med sina tränare från hästryggen och med sin egen träning från marken för att nå resultat.
  – Jag har tagit mycket hjälp för att förbättra min egen position i sadeln. Jag jobbar alltid med min egen fysik också, för den hjälper mig att få en bättre position i sadeln. Jag har fått hjälp med att inte vara sne utan bli rakare i min egen kropp. Jag märker att jag har blivit kvickare i mina reaktioner och kan hjälpa hästarna mer. Det är många små förändringar som jag gjort de senaste åren, men framförallt den här vintern, som nu börjar synas.

  Nu väntar ett par lugnare veckor för Dynamite Jack. 

  – Nu blir det lugnare dagar i hagen med promenader och lättare jogging i skogen. I slutet av maj tänkte jag rida någon hopp- och dressyrtävling och trimma lite kring den biten. Sedan blir det en tävling i juni och därefter är det OS som är det stora målet. Jag har länge vetat att det är få tävlingar fram tills dess och att det därför gäller att välja de tävlingar som passar oss bäst som ekipage.

  Resultat Saumur

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden