Hästägartips
2 oktober 2014 06:38

Se upp för giftiga träd

Höstens plus och minus, del 2: Det finns mycket som är härligt med hösten; det är inte mycket som slår en uteritt i skog och mark en fin höstdag. Men se upp för giftiga träd - lönn innebär en risk för hästar att drabbas av muskelsjukdom.

Se upp för giftiga träd
Hösten kan vara härlig på alla sätt och vis, men visst finns det saker man bör se upp för även under den krispiga årstiden. Roland Thunholm

Ridsport listar höstens plus och minus. Läs också gårdagens del om stubbåkrar och hjortlusflugan.

Muskelsjukdom av lönn
Om det blir en plötslig köldknäpp och sedan återigen milt, kan det finnas risk för att hästarna drabbas av EAM, equine atypical moypathy. Det är en muskelsjukdom som förekommer i Europa och som i våras upptäcktes även i Sverige. Den är dock vanligast på hösten och orsaken tros vara att hästarna blivit förgiftade av vissa typer av lönn, i Europa är det tysklönn (Acer pseudoplatanus). Ett giftigt ämne, hypoglycin A, har hittats i bland annat lönnarnas ”näsor” och nedbrytningsprodukter av ämnet har påvisats hos insjuknade hästar. Förgiftningen orsakar akut muskelsönderfall.

Typiska symtom är att hästarna har svårt att komma på benen, är allmänt svaga med vacklande gång, förhöjd puls, muskeldarrningar, fläckvis svettning och svårighet att andas. Mörkbrun urin är ett annat tecken.
Det är betesgående hästar som drabbas, främst de som inte är i träning. Dödligheten är hög.
Om fall av atypisk myopati uppträder på ett visst bete, är rekommendationen att ta bort alla övriga hästar från den hagen.

Annan lönnförgiftning
Det finns även en annan form av förgiftning av lönn, vilken det rapporterades om i Svensk Veterinärtidning nyligen. Det var en häst som ätit vissna löv av silverlönn (Acer saccharinum) och som blev loj, snubblig och tappade i bakbensmuskulaturen. Det krävdes tolv dagars behandling på djursjukhus för att få hästen frisk.
Skogslönn (Acer platanoides), är den art som är vanligast förekommande här och det finns inga förgiftningsfall kopplade till den.

Ekar
Ek är giftigt i alla stadier, såväl löv som bark och ekollon innehåller tanniner som kan orsaka förgiftning om hästarna äter för mycket.

Tanninerna ger en bitter smak som brukar verka avskräckande, så de flesta hästar provsmakar bara. Vissa hästar kan dock utveckla ett begär efter ekollon och äta stora mängder. För att en häst ska bli förgiftad, krävs att ungefär hälften av dieten består av unga löv eller ekollon.

När symtomen väl ses är förgiftningen akut och snabb insats krävs för att rädda hästens liv. Om effektiv hjälp inte kan ges är dödligheten 85 procent. Hästarna dör i regel inom två dygn efter förgiftning av skador på tarmkanalen, lever och njurar.

Viktigaste förebyggande åtgärden är att se till att det finns tillräckligt med bete i hagen, så att hästarna inte förleds att börja äta ekollon. Stängsla bort ekarna om det är möjligt eller samla upp det mesta av ekollonen. Symtom på förgiftning är fodervägran, kolik, ökad törst och ökad urinering. Bleka slemhinnor, hög puls, mörkfärgad urin samt mörk och hård träck som övergår i blodig diarré kan också förekomma.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden