Hoppning
17 september 18:36

Seger till YR-laget i de ungas Nations Cup-final

NationshoppningEfter kvalsegern visade det svenska YR-laget fortsatt toppform i de ungas Nations Cup-final på söndagen. Resultatet blev en övertygande blågul seger med noll fel i protokollet i belgiska Opglabbeek. Se också hur det gick för de andra blågula lagen.

Seger till YR-laget i de ungas Nations Cup-final
Glädjen stod högt i tak efter den svenska storsegern. Foto: Privat

Tre av fyra blågula lag hade fått finalbiljetter till finalen av FEI Jumping Nations Cup Youth Series, de ungas Nations Cup-final, i belgiska Opglabbeek på söndagen.

YR-laget, som även vann kvalet i torsdags, avslutade dagen med att vinna sin final på totalt noll fel. I laget red Beata Hermelin/Obsession Night, Philip Svitzer/Alida NikeMathilda Bohlin/Domino van de Zuuthoeve och Emma Stadling/Calleth You Cometh I. Danmark blev tvåa med ett tidsfel och Belgien kammade hem tredjeplatsen.

Landslagsledaren för junior och young rider, Henrik Lannér, hade gjort ett par justeringar i lagen inför finaldagen efter fina prestationer av femteryttarna i början på meetinget. Det kvalsegrande YR-laget fick förstärkning av Emma Stadling och Calleth Your Cometh I, som levererade hela två topplaceringar i kvalets individuella 1,45-klass respektive i fredagens Grand Prix för young rider. Ekipaget ersatte Kajsa Björe och Lincourt Luidam som inte hade sin bästa dag i fredagens GP-klass.

Linn Arvidsson starkaste junioren

Det svenska juniorlaget, som blev sexa i kvalet och därmed knep den sista finalbiljetten, fick i sin tur in femteryttaren Fanny Fridén och Unbreakable, som vann kvalets individuella 1,40-klass. Ekipaget ersatte Liam Nilsson och Zäta C, som inte riktigt heller fick till det i fredagens junior-GP. Ekipaget tog dock revansch i lördagens Big Tour över 1,40-hinder, där de tog hem segern bland 22 startande efter en blixtsnabb runda.

I finalen slutade det svenska juniorlaget på 29 fel och femte plats. I laget red utöver Fanny Fridén även Ida Selin/Indian Gold, Linn Arvidsson/Glenmorangie och
Ebba Danielsson/T-Gavoli Z. Återigen var det Linn Arvidsson som stod för lagets enda nollrunda tillsammans med Glenmorangie.

Juniorsegern gick till Nederländerna efter omhoppning mot Irland, som blev tvåa.

På lördagen levererade dessutom Beata Hermelin en tredjeplats i Big Tour över 1,45-hinder med Look at Cavett bland tio startande.

Beska fel med i bagaget

Landslagsledaren för ponny och children, Sofia Bengtsberg, hade också gjort en justering i ponnylaget. Där gick Victoria Jensen och Inez in istället för Anna Nobel och Reneharney Boy, som inte hade någon bra dag i kvalet. Finallaget bestod således av Selma Gustafsson Thelin/Barravalley Shadow, Mika Lundh/Corbeagh Legend, Viggo Bergstrand/Gaoth Mhara Lad och ovan nämnda Victoria Jensen/Inez.

Ponnyerna var först ut på söndagen och med 20 fel i bagaget hade det blågula laget ganska mycket uppförsbacke. Det blev åtta fel till i finalen, där svenskarna slutade femma med Irland i topp på totalt fyra fel. Ponnykategorin var den enda där lagen tvingades ta med sig felen från torsdagens kval, då det var sju deltagande lag. Hade det varit fler än åtta så hade finalen nollställts. Nu gick alla sju lagen vidare till final, vilket gav en besk eftersmak för Sverige som fick till det bättre på söndagen.

Revansch för childrenlaget

Childrenlaget var det enda blågula laget som inte fick finalbiljett, trots fina insatser. Childrenkonkurrensen var stenhård i kvalet, där det helt inte räckte med tre fyrafelsrundor och en nollrunda. Lite revansch blev det dock i lördagens consolationklass där childrenlaget blev tvåa efter Tyskland. I det svenska laget red Valentina Jarl/Tiger Rose, Jonathan Hansson/Staralme Esc Z, Nikki Andersson/K&T Cabaque och Viggo Bergstrand/Iwan. Hansson och Bergstrand stod för Sveriges nollrundor. Vann gjorde Tyskland.

– Vi hade med flera debutanter på den här nivån i både children- och ponnylaget, vi bygger inför framtiden. Ryttarna och deras team tar med sig erfarenhet som kommer vara bra inför kommande år. Mathilda avslutade sin childrenkarriär på bästa sätt med en GP-seger. Det ser ljust ut inför nästa år. Det är väldigt inspirerande och lärorikt för de yngre ryttarna att se de äldre – och särskilt när young riders vinner, säger landslagsledaren Sofia Bengtsberg till Ridsport.

Regerande svenska juniormästaren Mathilda Hansson tog alltså hem fredagens children-GP tillsammans med sin guldhäst Hello HX, vilket Ridsport rapporterade om samma dag.

Resultatlistor

Missade du den historiska YR-segern? Ingen fara, allt finns att se igen via FEI-tv, spana in inlägget här under.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden