Krönika
14 september 2020 12:35

Segersjö på väg att bli en internationell klassiker

FälttävlanSM-tävlingarna i Segersjö bjöd på bra tävlingar, vacker tävlingsplats, fina hinder och bra sport. Ridsports sportreporter Annelie Frank åkte hem med ett fånigt leende på läpparna, och hon tror att nästa års mästerskap definitivt sätter Segersjö på den internationella fälttävlanskartan.

Segersjö på väg att bli en internationell klassiker
Annelie Frank är webbredaktör och reporter på Ridsport. Foto: Privat

Det är inte bara lyckan över att äntligen ha fått se en fälttävlan live detta märkliga år som gör att jag har ett fånigt leende på läpparna  — trots att det har gått flera dagar sedan jag lämnade Segersjö och SM i fälttävlan.

Leendet sitter där för att det var en så bra tävling, en så vacker tävlingsplats, så fina hinder och så bra sport.  Att ha fått följa paret Montgomerys arbete med att utveckla denna tävling där terrängen går i deras park och förbi deras köksfönster, har varit så inspirerande. Vid årets SM är paret nästan framme vid perfektion. Och det lovar gott inför nästa år då EM för både unga ryttare och juniorer rids på herrgårdens marker.

Tävlingsplatsen har alla möjligheter att bli ansedd som en riktig klassiker.

Jag tror att nästa års mästerskap definitivt sätter Segersjö på den internationella fälttävlanskartan. Tävlingsplatsen har alla möjligheter att bli ansedd som en riktig klassiker. Miljön med Hjälmaren och huvudbyggnaden som kuliss är fantastisk och för tankarna till brittiska Badminton. Terrängbanans utformning, där den letar sig in bland lusthus, båthus och häckar i herrgårdsparken, är genialisk. Underlaget höll bra trots stora mängder regn dagen före terrängen. Kul också att se förbundskapten Fredrik Bergendorff på plats, trots att det innebär två veckors självkarantän för honom när han kommer tillbaka hem till England.

Värdparets inställning verkar dessutom vara ”det finns inga problem – bara möjligheter”. Vattentillgången för alla ekipage med följe på EM 2021 är inte säkrad. Då funderar Montgomerys på att bygga ett eget vattentorn.

Terrängen var utslagsgivande och det hände en hel del i form av avtrillningar och utspringningar — men utan att någon skadades. Och det är så det ska vara. Att någon eller några får ett ofrivilligt dopp i vattnet eller markkänning på grund av att en reaktionssnabb häst gör något oväntat är ofrånkomligt när tempot är högt och frågorna kluriga. Tricket är att kunna ställa de här frågorna utan att det blir farligt, och det lyckades bandesignern Eric Winter och teamet i Pro Eventing med.

Oavsett orsak – detta är något att fundera på för de ansvariga.

Om vi vänder blicken till nationell fälttävlan så finns det en sak som är lite bekymmersam; det lilla startfältet i SM för unga ryttare. Tre fanns på startlistan och två genomförde. Ålderskategorin brukar vara minst på SM för hästar, men det här var i klenaste laget. Coronasituationen kan vara en del av förklaringen – de unga ryttarna som var SM-aktuella har kanske inte fått tillräckligt många tävlingar i kroppen i år för att rida trestjärnigt. Oavsett orsak – detta är något att fundera på för de ansvariga.

Återväxten i sporten är viktig.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 103 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym