Avelsnyheter
9 augusti 2020 11:18
Ridsportplus

Selektionsturnén är klar: ”En hel del dåligt förberedda föl”

ElitfölauktionSWB:s team med Andreas Jönsson och Johan Ifverson har i veckan tittat på ungefär 150 föl vars ägare anmält intresse för höstens elitfölauktion. "En ganska bra årgång och vi har sett några riktigt fina föl. Men det förvånar mig att en hel del föl var dåligt förberedda", säger Andreas Jönsson som nu har ett digert jobb med att välja ut auktionsföl.

Selektionsturnén är klar: ”En hel del dåligt förberedda föl”
Ungefär 150 föl har granskats av SWB:s selektionsteam. Bilden är från förra årets uttagningsresa. Foto: Lena Sellman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tio platser runt om i Sverige och ungefär 150 SWB-föl som har visats, filmats och fotograferats för att eventuellt bli uttagna till årets elitfölauktion. Det har varit några intensiva dagar för selektionsteamet med Andreas Jönsson och Johan Ifverson.

Det var en del som hade kunnat fått ett mycket bättre resultat på visningen om de hade förberett sig bättre. Andreas Jönsson.

Och nu väntar ett digert arbete med att gå igenom allt material och välja ut föl till auktionen.
– Eftersom årets auktion hålls digitalt är det extra viktigt att fölen ska se bra ut på film. Och det som syns på filmen, som är gjord i samband med visningen, kan vara en annan sak än vad vi ser. Fölen kan se både bättre och sämre ut där, säger Andreas Jönsson.

Exakt hur många föl som kommer att tas ut och om det blir en eller två auktioner är inte riktigt klart än.
– Vi har inte bestämt än hur många föl vi kommer att ta ut, och det blir väl det som lite får avgöra om det delas upp i en auktion för hoppföl och en för dressyrföl som vi hade förra året. Det är ju lite speciellt i år, säger Andreas Jönsson.

Fler hoppstammade

Förra året slogs det rekord i antalet visade föl på selektionsresan med närmare 200 visade föl. I år var antalet föl nere på mer normal nivå med runt 150 visade föl med något fler hoppstammade föl än dressyrstammade.
– Det har varit en ganska bra årgång, som vanligt är det några som är bättre och vi har sett några riktigt fina föl, säger Andreas Jönsson.

Andreas Och Johan(3)
Andreas Jönsson. Foto: Anna Nyberg

Under turnén noterade han att en hel del föl inte visades i optimalt skick.
– Det förvånar mig att en hel del föl var dåligt förberedda vid visningen. De var inte i tillräckligt bra skick för att göra sig riktigt bra på film och bild, säger han.
– Det fungerar inte riktigt att ta in fölet från betet på morgonen, fläta det och sedan åka på visning. De är trötta och kan inte visa sig från sin bästa sida. En sådan här visning är inget man kan börja planera dagen innan, säger han och ger rådet att bland annat ha föl som ska visas inne på nätterna och ge dem kraftfoder några veckor innan en visning.

”Många jätteduktiga”

– Det var en del som hade kunnat fått ett mycket bättre resultat på visningen om de hade förberett sig bättre. Men det finns ju de som är jätteduktiga på det också, säger Andreas Jönsson.

SWB:s fölauktion ligger lite senare än de många auktioner som hålls i Europa.
– Det är svårt att veta om det är en fördel eller nackdel när det gäller priserna, säger Andreas Jönsson.

Vad tittar ni på när ni väljer ut föl?
– Härstamning, exteriör med benställning, utstrålningen och så klart hur bra de är. När det gäller hoppfölen avgör stammen och galoppfilmen mycket.

SWB:s digitala elitfölauktion hålls den 18-27 sep. Fredagen 18 september presenteras kollektionen online, onsdagen 23 september öppnar budgivningen och söndagen 27 september avslutas budgivningen.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden