Avelsnyheter
20 juni 2020 09:44
Ridsportplus

Shooting Star – hingsten som sadlade om

Nytt livHan var verkligen en stjärna, dressyrhingsten Shooting Star. Men han har inte synts till på radarn på länge. Vi hälsar på hos den före detta hingsten i hans nya hem.

Shooting Star – hingsten som sadlade om
Shooting Star var avelshingsten som spåddes en lysande framtid och som till och med fick tyska Ingrid Klimke på fall. I dag bor han i Åkersberga och florerar i TDB - som hopphäst. Hur gick det egentligen till? Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

År 2012 finns svenska tävlingsresultat för Shooting Star (f. -07, Sir Donnerhall – Kira K –Banditentraum); FEI finalprogram för 5-åriga hästar med Mattias Jansson i sadeln. Sedan är det ett glapp i resultaten till år 2017 – då hästen tävlar hoppning 90 cm på Väsby Ridklubb.

Vad har egentligen hänt? Vi tar oss till Åkersberga strax utanför Stockholm till en liten hästgård. Där ute i hagen står en riktig stjärna och betar.

Överlägsen totalsegrare

Shooting Star vann 70-dagarsprovet i Tyskland år 2010 med siffrorna 8-9-9 (skritt, trav, galopp). Han blev även högt rankad bland hopphästarna, fyra av cirka 40 hingstar och överlägsen totalsegrare. År 2011 gick han från avelsvärdesbokstav B till AB.

Shooting Star hade ett tufft schema med hingstprov och hingstvisningar och bodde i Sverige, Tyskland och Danmark under dessa år. Och på det tappades han två-tre gånger i veckan.

– Ingrid Klimke visade intresse för denna ädla rörliga multitalang och han var på hennes gård en kort tid. Ingrid hade själv tävlat Shooting Stars mamma i svår dressyr. Men en trasig hov fick henne att tveka tyvärr, säger Maria Ring som på den tiden var delägare i hingsten.

Drabbades av upprepade kolikanfall

Shooting Star tävlades även lite i hoppning i Tyskland, upp till 120-klasser, och sågs som en eventuell hunter-häst.

– Men han drabbades av två allvarliga fall av kolik och jag kände att det viktigaste för honom var nog att få gå mycket i hage, säger Maria Ring.

Hon frågade sin kompis Annelie Manberger om hon ville köpa honom till en vettig penning.

– Shooting Star var min ögonsten och nu skulle han bo nära. Och Annelie tävlar väldigt allround dressyr, hoppning och fälttävlan så det skulle förhoppningsvis bli ett bra liv, säger Maria Ring.

Slog till på stubinen

Det fanns ingen tvekan hos Annelie Manberger när hon fick frågan för fyra år sedan. Hon hade aldrig träffat hästen, men tog med sig transporten och åkte ner till Tyskland.

– Att pyssla om honom lös inne i boxen, som jag brukar göra med mina hästar, det gick inte, han var så uppe i varv.

Annalie-manberger-1-200601-rt
Pyssel i boxen var inte att tänka på när det här ekipaget möttes för första gången. Foto: Roland Thunholm

Shooting Star lugnade inte ner sig förrän efter en lång stunds longering. Men det skrämde aldrig Annelie Manberger – stjärnhästen skulle med hem.

I början av sin tid i Sverige var Shooting Star ivrig att komma ut i hagen.

– Nu är det hage från morgon till kväll som gäller och han hade bara lite känningar i magen den andra dagen han var här, men det gick bort av att gå ut och skritta honom för hand, säger Annelie Manberger. Det kändes speciellt, här går jag omkring med den här fina hästen som jag ännu inte alls har lärt känna. Det var lite pirrigt.

Annelie-manberger-shooting-star-8-200601-rt
Jag är så otroligt tacksam att Maria hade mig i åtanke när hon funderade på ett annat liv för honom. Det är en ynnest att en hobbyryttare som jag får ha en sån här fin häst, säger Annelie Manberger. Foto: Roland Thunholm

Ridit Huberstusjakt

Hon rider ut mycket med Shooting Star, eftersom det är det bästa han vet, förutom hoppning.

– Han älskar nya stigar och att gå ut på äventyr. Vi deltog i en Hubertusjakt första hösten och jag hade träningsvärk i armar och händer i två dagar efteråt, han fullkomligt älskade det från början till slut.

Annelie-manberger-shooting-star-9-200601-rt
Idag finns det 31 avkommor till Shooting Star, varav en gått unghäst-VM. Många har fått diplom på sina 3-årstest. Foto: Roland Thunholm

Han är en sådan äventyrslysten och glad häst så han tycker oftast det är tråkigt att gå hemåt, berättar Annelie Manberger.

– För mig är han en perfekt häst och det händer att folk känner igen honom och undrar om det är den Shooting Star som var hingst förut.

Annelie-manberger-shooting-star-1-200601-rt
Långa dagar i hagen fick bukt på kolikkänningarna. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden