Hoppning
4 februari 2019 15:50

Sista chansen att plocka poäng i världscupen

BordeauxDet drar ihop sig till final i hoppningens världscup. I Bordeaux till helgen blir det sista chansen att samla poäng. Henrik von Eckermann, Irma Karlsson och Stephanie Holmén är de svenska ryttarna i startfältet.

Sista chansen att plocka poäng i världscupen
Stephanie Holmén, Henrik von Eckermann och Irma Karlsson rider för Sverige i Bordeaux. Foto: Roland Thunholm

Det är dags för den trettonde och sista kvaltävlingen i den västeuropeiska ligan av världscupen. Kvalet rids i franska Bordeaux på lördag, och nu gäller det för de finalsugna ryttarna att samla ihop de poäng de behöver.

De 18 främsta efter de tretton kvalen får rida finalen i Göteborg. Sedan blir det lite justeringar då till exempel Edwina Tops-Alexander som rider för Australien inte räknas med trots att hon ligger på plats nio, och en och annan ryttare kan av olika anledningar välja att avstå sin plats. Men att ligga bland de 18 främsta är helt klart en fördel om finalen är ett mål. 40 poäng brukar vara en summa som räcker för final, men riktigt säker kan ingen vara förrän sista omgången är riden.

I Bordeaux startar Henrik von Eckermann, Irma Karlsson och Stephanie Holmén för Sverige. Henrik von Eckermann är bästa svensk på världscuprankingen och han behöver inte jaga poäng. Med en sjunde plats och 50 inridna poäng är finalplatsen säker. Peder Fredricson är näst bästa svensk på listan och har en femtonde plats med 40 poäng. Mycket möjligt att detta räcker för en finalplats, men med flera skrällar i Bordeaux kan det hända att han halkar bakåt i tabellen.

Irma Karlsson ligger på sjuttonde plats med 38 poäng, i dagsläget alltså på en finalplats bland de 18 främsta, men också snubblande nära den förrädiska gränsen. Att rida ihop några poäng i Bordeaux skulle säkra Irmas finalplats. Stephanie Holmén ligger på en 43:e plats med 18 poäng. En seger för henne i Bordeaux skulle innebära 20 nya poäng och totalt 38 poäng. Det är inte troligt – men samtidigt  omöjligt – att Stephanie skulle kunna ta sig till final med de poängen.

Ryttare i Bordeaux som behöver poäng för att komma till finalen är bland annat Ludger Beerbaum, Denis Lynch och Bertram Allen. Det går att räkna med att de satsar allt för att plocka hem höga poäng i Bordeaux.

Aktuell ställning i världscupen

Otäckt fall för Marcus Ehning

Detsamma gäller för Marcus Ehning som ligger på tjugonde plats med 30 poäng. Ehning måste inte bara rida för sina poäng, utan behöver också hämta sig från ett otäckt fall i tyska Offenbach under helgen. I lördagens 1,45 blev det plötsligt en tvärnit med Quuper Z vid fjärde hindret och Ehning brakade rakt in i oxern. Den rutinerade ryttaren var snabbt på fötter och skakade av sig dammet, men ställde därefter in alla sina starter under söndagen.

På sociala medier meddelar Ehnings team att fallet gav blåmärken men att det inte var någon fara i övrigt med Marcus Ehning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden