RidsportförbundetHittills har det varit män som styrt den kvinnodominerade ridsporten. Det är hög tid att en kvinna nu väljs till ordförande, säger idrottsforskaren Susanna Hedenborg. "Det är konstigt att det tagit så lång tid", säger hon.
Sista glastaket på väg att falla i ridsporten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Sandra Ruuda är valberedningens förslag till ordförande i Svenska Ridsportförbundet när Ulf Brömster avgår vid stämman i maj. Om hon väljs skrivs ridsporthistoria, även om försök gjorts tidigare att få en kvinna i ledningen. Vid stämman 2015 var Marjut Sohlman-Carlström nominerad som ordförande, men stämman följde inte valberedningens förslag utan valde i stället Ulf Brömster.
− Trots att ridsporten är kvinnodominerad och gärna vill bli betraktad som en ledarskola för tjejer, verkar det ha funnits ett glastak för kvinnor, och det handlar troligen om att vi ofta kopplar ledarskap till maskulinitet, säger Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet, som bland annat har forskat kring idrott ur ett genusperspektiv.
Om det sedan blir lättare för en kvinna än en man att leda den hårt granskade ridsporten är inte säkert.
− Det blir inte nödvändigtvis lättare, samtidigt som det finns exempel på att kvinnor vågat mer än män, som Marianne Lilja Wittbom när hon som ny Flyingechef agerade mot en lärare på skolan.
− Forskningen har visat att individuella sporter som ridsporten har fler risker inbyggda, särskilt på hög nivå. Ridsporten är granskad, och ska självfallet granskas.
Med en kvinna som ordförande får alla hästtjejer en förebild när det gäller ledarskap.
Får en jätteviktig roll i hästsverige
Susanna Hedenborg tycker att medlemmarna har all anledning att ha höga förväntningar på den nya ordföranden.
− Vem som än väljs måste förstå regelverket, och sedan kunna använda det så att det gör skillnad. Det handlar också om att se mekanismerna. Vad är det som får vissa tränare och ryttare att utnyttja sin position?
− Men det handlar inte bara om ordföranden, utan om att hela styrelsen gör sitt jobb. En ledare förväntas vara tillgänglig dygnets alla timmar och det försvårar för kvinnor att åta sig sådana uppdrag, eftersom de i de allra flesta fall har huvudansvar för hushållet och barnen. Därför måste styrelsen dela upp arbetet mellan sig, och det är hela styrelsens ansvar att se till att det blir en förändring, säger Susanna Hedenborg.
− Att bli vald av medlemmarna är fantastiskt fint, och den nya ordföranden för Ridsportförbundet har en jätteviktig roll i hästsverige, inte bara inom förbundet. Den nya styrelsen har flera viktiga frågor att ta itu med, dels att det måste hända något kring kränkningar och övergrepp, dels alla utmaningar kring hästvälfärden, säger Susanna Hedenborg.
Det finns exempel på att kvinnor vågat mer än män
Susanna Hedenborg
Glastaket: En benämning av det osynliga hinder som gör att kvinnor, trots att de är minst lika kompetenta som män, har svårt att nå de höga posterna i samhället.
Källa: Jämställdhetsmyndigheten
Fakta
De föreslås väljas in i förbundsstyrelsen

- Ordförande: Sandra Ruuda, 48 år, Växjö, ledarskapskonsult, ridlärare och ponnymamma med ett förflutet i förbundsstyrelsen åren 2001-2011
- Ledamot: Camilla Hagman, 55 år, Vaxholm, var SvRFs första ungdomschef, har arbetat på RF-SISU och Svenska Fotbollförbundet
- Ledamot: Per Willén, 63 år, Askersund, ordförande i Örebro läns Ridsportförbund, lantbruksföretagare, bakgrund i LRF
- Ledamot: Carina Olsson Bäck, 42 år, Nacka, poliskommissarie med inriktning idrottsrelaterad brottslighet, har tidigare arbetat med trygghetsfrågor på Riksidrottsförbundet. C-tränare i hoppning
- Föreslås till omval: Christina Holtenäs, 58 år, Helsingborg, vd i ett kemiföretag, har hästgård
- Föreslås till omval: Göran Dalin, 76 år, Knivsta, veterinär, har undervisat och forskat vd SLU
- Sitter kvar: Per Bergström, Torbjörn Wahlborg, Camilla Sjölund Lundewall
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på