Sport
31 maj 2017 16:30
Ridsportplus

Skenande kostnader har spräckt EM-budgeten

Den första budgeten för ridsport-EM sprack, och Got Events styrelse har i omgångar skjutit till totalt 30 miljoner. ”Målet är att evenemanget ska gå ihop sig, och Got Event är ett ekonomisk starkt bolag”, säger vd Lotta Nibell.

Skenande kostnader har spräckt EM-budgeten
Ullevi är hemmaarena för EM, som har blivit dyrare än beräknat.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När planerna på ett ridsport-EM i Göteborg presenterades första gången handlade det om en budget på 70 miljoner. Nu är den summan uppe i 100 miljoner.

Kommunalrådet Jonas Ransgård (M) är en av dem som kritiserat de ökade kostnaderna.
− Det är göteborgarnas pengar som slarvas bort – pengar som kan användas till annat. Skenande kostnader kan dessutom allvarligt skada förtroendet för Göteborg som evenemangsstad, säger Jonas Ransgård till GP.

− Vi flaggade tidigt för att budgeten behövde revideras, och det är också förankrat politiskt hela vägen upp, säger Lotta Nibell, vd för Got Event, Göteborgs evenemangs- och arenabolag som lyder under Göteborgs stad.

Dyrare än beräknat
Det är bland annat säkerheten, underlag till arenorna, tv-produktion, hotellrum och olika byggnationer som har visat sig bli dyrare än beräknat.

Men det handlar också om ambitionsnivå, säger Lotta Nibell.
− Vi kunde ha nöjt oss med ett EM i hoppning och dressyr, men valde att ta med även paradressyr och fyrspann. Vi kunde ha stängt in allt och tagit entré, men nu blir de grenarna ett öppet arrangemang.

Målet är att EM ska gå ihop ekonomiskt. Det avgörs av biljettförsäljningen.
– Försäljningen följer prognosen, som bygger på erfarenheter från Gothenburg Horse Show. Vi hoppas sälja biljetter för 35 miljoner kronor och har kommit drygt halvvägs. Vi vet att allt fler bestämmer sig sent för att komma till olika evenemang.  Sedan har vi fått in nästan 30 miljoner i sponsorintäkter, och det är utomstående sponsring, inga kommunala pengar.

Är inte vinstdrivande
Got Event och Göteborgs stad är ensam ekonomisk risktagare för EM. FEI bidrar inte ekonomiskt, inte heller Svenska Ridsportförbundet, som däremot stöttar med personella resurser.

– Uppdraget för Got Event är inte att vara vinstdrivande, och av våra 400 evenemang årligen går inte alla ihop, men det är medvetna val då vi har uppdraget att erbjuda evenemang och upplevelser för många olika målgrupper.

Lotta Nibell påpekar också att Gothenburg Horse Show hör till de evenemang som ger årliga överskott.

– Jag har oerhört stor respekt för den summa som vi behöver justera med, men Got Event är ett ekonomiskt starkt bolag, så vi kan hantera budgetjusteringen utan att kommunala medel behöver skjutas till. Vi har valt en hög ambitionsnivå för EM, och vi har god kontroll över budgeten.

Fakta: EM i Göteborg
•EM i fyra grenar avgörs i Göteborg  den 21–27 augusti.
•Paradressyren avgörs på Heden i början av veckan.
•Fyrspannskörningen har dressyr och precisionskörning på Heden och maraton i Slottsskogen den 26 augusti.
•Dressyren går på Ullevi med final 26 augusti.
•Hoppningen går på Ullevi med final 27 augusti.

Denna text publicerades första gången den 26 maj i Ridsports pappersutgåva nummer 10-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden