Hästägartips
20 oktober 2021 12:38

Smart kamera kan larma när hästen får kolik

KoliklarmMed hjälp av ny teknik kan det bli möjligt att undvika många av de allvarliga kolikfall som inträffar varje år. Tekniken liknar den som används i föllarm och kolikdrabbade hästar söks just nu till en ny studie med syfte att ta fram ett koliklarm.

Smart kamera kan larma när hästen får kolik
Kolik kan snabbt bli väldigt allvarligt. Foto: Virgonira/Istock

SLU, försäkringsbolaget Folksam och hästföretaget Videquus söker med ljus och lykta efter hästar som har haft kolik och där ägaren tror att hästen riskerar att drabbas igen mellan november 2021 och februari 2022. Syftet är en ny studie för att utveckla system som kan upptäcka kolik i ett tidigt skede – och larma hästägaren direkt. Förhoppningen är att man i framtiden ska kunna undvika många av de allvarliga kolikfall som inträffar varje år.

Videquus lanserade tidigare i år ett föllarm som förutsåg fölning hos 94 procent av de dräktiga ston som övervakades. Larmet består av en smart kamera med bildigenkänning som lär känna hästens beteende och identifierar avvikelser. Ett stressat och oroligt beteende som det fölstoet ofta uppvisar inför fölning kan också kopplas till magsmärtor. Något som kan vara tidiga indikationer på kolik.

—När vi såg hur bra resultatet blev för vårt föllarm, tänkte vi direkt att det här borde vi kunna använda för att även larma vid tidiga koliksymptom. Antagligen skulle det befintliga föllarmet identifiera och larma vid kolik redan nu, men det är av yttersta vikt att vi kan filma och samla in data från riktiga fall. Då kan vi få hypotesen bekräftad och göra korrigeringar i larmet så att det blir ett specifikt koliklarm, säger Linus Jernbom, vd för Videquus, i ett pressmeddelande.

Totalt ska 50 hästar som har en ökad kolikrisk övervakas i tre månader med en smart kamera. Deltagarna i studien kommer kunna följa sin hästs beteende genom livefilmning, sparad film och beteendestatistik i en app under tre månaders tid.

Stort lidande

Chansen att kameran kommer att larma genom att ringa upp mobilen om hästen visar tecken på smärta eller oro är stor redan i studien.

– Kolik är tyvärr alldeles för vanligt, framförallt hos hästar som är inhysta i box och som har begränsad tillgång på grovfoder. För många stall och hästägare finns det dock ingen möjlighet att ändra detta på kort sikt. Det är därför väldigt intressant och värdefullt om vi kan samla in videomaterial på hästar som visar tecken på kolik och analysera noga hur dessa tecken skulle kunna upptäckas tidigt, säger Jenny Yngvesson och Anna Lundberg, etologer på SLU.
– Om en kamera kan upptäcka avvikelser som tyder på begynnande kolik innan det mänskliga ögat ser detta vore det givetvis en väldigt stor fördel att utveckla denna teknik som ett hjälpmedel.

Kolik är ett av de vanligaste skälen till att en häst måste avlivas. Även om hästen klarar sig innebär kolik både stort lidande och är traumatiskt för både människor och djur. Kolik är också väldigt kostsamt.
– Vi ser tydligt i såväl våra möten med våra kunder som i statistiken att kolik tyvärr drabbar många hästar varje år och det leder till stort lidande och stora kostnader. Om ny teknik och ny kunskap kan leda till att några av dessa kolikfall kan undvikas vill vi väldigt gärna vara med och bidra till det, säger Jan Lindblom på Folksam.
– Jag är övertygad om att utveckling som den här kommer leda till ökad hästvälfärd, så vi är stolta över att vara med och bidra till att studien blir av.

Har du en häst som har haft kolik och du tror att den riskerar att drabbas igen under november 2021–februari 2022? Läs då mer och anmäl dig till studien här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden