Hästägartips
24 april 05:55
Ridsportplus

Smart täcke ger rörlighet och skydd

Ridsport testarSvenska Freelayer har skapat täcken som andas bra och som ska ge hästen rörelsefrihet. För det prisades företaget som topp 30 bland uppfinningarna på Spoga-mässan 2024.

Smart täcke ger rörlighet och skydd
Foto: Freelayer

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det unika med täcket är att det kommer i flera delar. Den del som kallas FrontLayer sätts runt nacken och under magen, och ska undvika skav på bogen. RearLayer går över hästens rygg men inte runt bogen, medan NeckLayer skyddar nacken. Det går att använda utan till exempel NeckLayer, men för konventionellt skydd är det alla tre som gäller. 

  De tre delarna är ganska krångliga att få ihop, tycker Ridsports testare, men när de väl sitter tillsammans blir det som att ta av och på ett vanligt täcke. 

  Ett plus är att eftersom det är så många delar går det att anpassa hur täcket sitter efter hur hästen ser ut; det går att köpa en större storlek av en av delarna, till exempel. Ett annat plus är att täcket verkligen är vattentätt, och att företaget tänker på hållbarhet, minskad textilkonsumtion och undviker skadliga kemikalier i färgningsprocessen. Ett NFC-chip i täcket gör det spårbart och genom chippet går det att få information om till exempel tvättråd. 

  Täcket är väldigt lätt, vilket känns positivt tills vinden börjar ta i – då fladdrar ryggdelen upp.

  Eftersom Freelayer är ganska nytt på marknaden saknas en del. Till exempel finns täcket just nu bara som ofodrat,så för den som vill ha varmare täcke blir det till att sätta på ett undertäcke, något som förtar en del när det gäller hästens rörelsefrihet. Trots det är täcket värt sina pengar, det skyddar verkligen mot regn även om det som sagt inte är stormsäkert. 

  Tummenupp

  Hiss eller diss?

  Redaktionens omdöme:
  Hiss! Täcket känns hästvänligt och hållbart. 

  Fakta

  ”Pusseltäcket”

  Vad: Freelayer, täcke i tre delar. 

  Pris? 2 995 kronor för alla tre delarna.

  Var? Freelayer.se

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 6/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden