Ponny
19 september 2020 19:26
Ridsportplus

Smilla Gardiner i vinnarform efter svåra skadan: ”Tänker ett extra varv”

NationelltDet är inte ens två månader sedan Smilla Gardiner låg på intensiven med brusten bukspottskörtel och inre blödningar efter en ridolycka. Efter en rekordsnabb rehabilitering red hon SM och på lördagen vann hon en Medelsvår A på Ljungby Ridklubbs nationella tävlingar. "Jag tar det fortfarande väldigt försiktigt," säger 12-åringen.

Smilla Gardiner i vinnarform efter svåra skadan: ”Tänker ett extra varv”
Smilla Gardiner med Dooneens Captain Classic efter segern i Medelsvår A. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Smilla Gardiner har redan visat att hon är tillbaka med full kraft efter sina allvarliga skador för knappt två månader sedan.

Jag har fått större insikt i hur otroligt snabbt en olycka händer. Smilla Gardiner.

Det var när hon joggade en häst lite lätt hemma som hästen började bralla, ryttaren trillade av och hamnade under hästens hovar.

Det blev bland annat några tuffa dygn på intensiven och då trodde läkare och anhöriga att det skulle ta lång tid för ryttaren att komma tillbaka.
– Jag hade bestämt mig så fort jag kom in till sjukhuset att jag skulle åtminstone tävla SM, det var ett bestämt mål även om alla andra inte trodde att jag skulle kunna det, säger Smilla Gardiner som red SM med placering i a-finalen på två ponnyer en knapp månad efter olyckan och nu fortsätter att rada upp framgångar.

Seger i Ljungby

Under det pågående nationella meetinget hos Ljungby Ridklubb slog hon till och vann lördagens Medelsvår A-hoppning med kategori C-ponnyn Dooneens Captain Classic. Det var sex ekipage i klassen och segerekipaget stod för enda nollan.
– Jag bestämde mig för att försöka nolla grundomgången då en nolla på den höjden brukar räcka långt, förklarar Smilla Gardiner sin taktik.

Hon känner sig helt återställd efter olyckan.
– Jag fajtade mig igenom alla olika undersökningar och försökte stå upp och gå så mycket som möjligt för att inte tappa styrka, berättar hon.
– När jag kom hem från sjukhuset vilade jag ett par dagar sen satt jag upp på min fina ponny Lavally Sam. Allt kändes lika naturligt som att andas så det rullade bara på i lugn och försiktig takt efter det.

– Sam tog lika bra hand om mig som läkarna gjorde.

Försiktig

Smilla Gardiner, som bor utanför Ängelholm men tävlar för Flyinge Ryttarförening, vann också en Medelsvår B med just Sam i Ljungby på fredagen.

Även om hon känner sig helt återställd fysiskt och levererar på hoppbanorna är det en sak som har ändrats.
– Jag tar det fortfarande väldigt försiktigt. Jag tänker ett varv extra så att jag inte tar någon dum, obetänksam risk. Jag har fått större insikt i hur otroligt snabbt en olycka händer.

I morgon, söndag, ska ingår hon i Flyinges elitlag när zon Syd har en omgång hos Lillhagens Ridklubb.
– Det blir Sam som får gå då.

Thea Gånehed/Carnalecka Quickstep vann D-ponnyernas Medelsvår A-hoppning.

Resultat, Ljungby

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden