Sverige
24 juli 2023 05:44

Smitta sprids i mellersta Sverige

SmittskyddPå senare tid har fall av både kvarka och hästinfluensa konstaterats i Sverige

Smitta sprids i mellersta Sverige
Kvarka är smittsamt och en anmälningspliktig sjukdom. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Jeanette Flensburg

I slutet av förra veckan konstaterades att en häst i Gnesta kommun hade insjuknat i kvarka. Länsstyrelsen Södermanlands län har lämnat isoleringsrekomendationer i det aktuella fallet.

I mitten av juli meddelade även Länsstyrelsen Värmlands län att en häst i Sunne kommun hade både kvarka och hästinfluensa. Även här är isoleringsrekommendationer lämnade.

Både kvarka och hästinfluensa är anmälningspliktiga sjukdomar och kvarkans spridning kan följas här.

Fakta

Om kvarka

Kvarka är en allvarlig och mycket smittsam hästsjukdom som orsakas av streptokockbakterien Streptococcus equi. Sjukdomen ger hög feber, hosta, näsflöde och svullna lymfknutor i huvud/hals-regionen som kan utvecklas till bölder. För att hindra spridning av kvarka och andra smittsamma sjukdomar behövs kunskap om hur smittan överförs och bra smittskyddsrutiner. Vaccin finns.

Fakta

Hästinfluensa

Hästinfluensa är en smittsam luftvägsinfektion som förekommer över nästan hela världen.

En drabbad häst får feber, hostar, blir snorig och hängig och vill inte äta. Sjukdomen sprids snabbt och risken att bli sjuk är störst för unga och ovaccinerade hästar.

Inom ridsport är vaccination obligatorisk för tävlingsstart och många anläggningar har krav på vaccination för träning eller uppstallning.

Grundvaccination görs med tre sprutor, vanligt är att spruta två ges efter fyra till sex veckor. Den tredje sprutan ges fem månader senare. Årlig revaccination. Internationellt krävs tätare vaccinationsintervall.

Hästinfluensa är anmälningspliktig till veterinär.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden