Sportnytt
4 mars 2020 06:00

Snart öppnar Ajaxstipendiet för ansökan

StipendiumGenom Ajax-stipendiet kan nya toppryttare danas. Det visar många exempel bland de 40 unga ryttare som hittills fått stipendiet. Snart öppnar årets ansökan.

Snart öppnar Ajaxstipendiet för ansökan
Cecilia Bergåkra, Axelina Pettersson Häggström och Johan Wessner blev 2019 års Ajaxstipendiater. Ulla Håkanson delade ut stipendierna. Foto: Roland Thunholm

En av alla ryttare som fått ta emot Ajax-stipendiet är Sandra Dahlin. Hon var stipendiat 2014 och har i år fått sitt internationella genombrott. Stephanie Holmén fick stipendiet året innan, och Carl Hedin året efter. Listan är med andra ord fylld av välkända namn.

Den 15 mars öppnar ansökan för årets stipendium, till minne av Ulla Håkansons OS-häst Ajax.
− Vi höjde prissumman i fjol, och den ligger kvar, säger Ulla Håkanson som själv sitter i juryn tillsammans med Kyra Kyrklund, Eva-Karin Oscarsson och Jan Brink på dressyrsidan. Hoppryttarnas ansökningar hanteras av hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona, samt Peder och Jens Fredricson.

Stipendiesumman är på 300 000 kronor och delas ut till max tre lovande ryttare inom dressyr eller hoppning. Årets stipendiater kommer att tillkännages under tävlingarna i Falsterbo i juli.

Pengarna ska användas för arvode och uppstallning i samband med träning hos en etablerad tränare under cirka två år.
− Genom stipendiet har många unga ryttare kunnat åka utomlands för träning. Det är roligt för mig när jag ser att pengarna används på rätt sätt, säger Ulla Håkanson.

Läs mer om stipendiet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden