Krönika
6 mars 19:55

Snippa, snapp, snut – nu är tålamodet slut

Sätter ner fotenRidsports chefredaktör Catharina Hansson tycker till om den senaste tidens snippdebatt och om varför hon tycker Svenska Ridsportförbundet beter sig tandlöst. "Vi får skämmas inför hela svenska folket", skriver hon apropå förbundets senfärdiga agerande i uppmärksammade övergreppsfrågor.

Snippa, snapp, snut – nu är tålamodet slut
Catharina Hansson är Ridsports chefredaktör. Foto: Theresia J Köhlin

Rörde mannen vid pojkens snopp eller klappade han bara en häst med vitt tecken på nosen?*

Nu har vi tröttnat på bisarra ursäkter för att fria våldtäktsmän.

Och nu har vi tröttnat på att stånga oss mot ett förbund som fortsatt visar ett motstånd mot att ta tag i ridsportens grisigaste problem.

För som de flesta vet – inom ridsporten har vi vår beskärda del av sorgliga sexualbrott, det har vi inte minst sett de senaste åren.

Men här visar man sig gång på gång vara tandlös när det gäller att hantera de här frågorna. Vi får skämmas inför hela svenska folket när Uppdrag Granskning visar hur FEI agerar medan SvRF är passiva.

När ridsport-Sverige tar hjälp av Safesport Sweden och skriver motioner om de här frågorna inför stämman verkar det inte finnas intresse av att utvecklas.

Så vad har vi då? Så länge inte idrotten kan komma med mer än broschyrer och kortlekar och prat om värdegrund så är det inte hit man ska vända sig.
Det är bara att inse att SvRF:s medlemsombudsman har visat sig vara ett svart hål där det mesta som anmäls försvinner och att idrotten inte kan utreda och hantera sexualbrott och olämpligt beteende. När man väl försöker agera slutar det i en dyr process som nog står för ett par miljoner i förbundets underskott på 7,4 miljoner för 2022.

Hur mycket vi aktiva inom ridsporten än skulle vilja rensa ut snusket själva måste vi istället luta oss mot rättssystemet.
Rättssystemet, där bara 5 procent av alla anmälda våldtäkter leder till fällande dom (Källa BRÅ). När man hör den siffran kan det kännas hopplöst.

Ändå är detta det bästa vi har.

För trettio år sedan kunde man i princip vänta sig noll från rättssystemet. Då hade vi verkligen behövt ett handlingskraftigt ridsportförbund som städat upp bland sexuella utnyttjanden, våldtäkter och kladd.

Jag har med egna ögon sett att en polisanmälan kan leda till fällande dom – men det är inte alltid lätt.

Catharina Hansson

Men då var det tyst överallt, både inom och utom idrotten, och män som ”Hästgårdens” ägare fick härja ganska fritt (även om just den personen ändå hamnade fängelse, trots att inga av ridsportens organisationer tog avstånd).

Idag har rättssystemet utvecklats mer än ridsporten.

Lagstiftningen när det gäller sexuella trakasserier och våldtäkter har börjat komma ikapp verkligheten. Vi har ett på papperet ganska välfungerande rättssystem och jag har med egna ögon sett att en polisanmälan kan leda till fällande dom – men det är inte alltid lätt.

Det krävs att man orkar igenom hela processen och jag vill uppmana alla utsatta att omedelbart när den inleds skaffa sig ett bra målsägarbiträde. Ensam orkar man inte.

Och faktum är: Antalet anmälningar om våldtäkt som leder till fällande domar ökade med 75 procent från 2017 till 2019, efter att samtyckeslagen kom till (Källa: BRÅ).

Detta trots att det fortfarande finns ett gäng världsfrånvända stofiler inom rättssystemet som inte ens har koll på ett av våra vanligaste ord.

*För den som till äventyrs missat det: Nyligen frikändes en man för våldtäkt på en 10-årig flicka då rätten inte säkert kunde fastställa att ”snippa” betyder vagina. De fyra domare som valde att fria var män med en snittålder på 66+. Den tillförordnade hovrättsassessor som ville fälla var en kvinna i 30-årsåldern.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden