Ridsport Play
22 februari 06:31

Uppdrag Granskning om ridsportens bristande stöd till drabbade

ÖvergreppDe kränkande männen inom ridsporten står i fokus i dag, i Uppdrag Gransknings serie om övergrepp inom idrotten. Funktionen med Medlemsombudsman får kritik, liksom förbundens valhänta hantering av den information de får. "En förändring verkar vara hopplöst långt borta", säger Ulrika Fåhraeus som medverkar i programmet.

Uppdrag Granskning om  ridsportens bristande stöd till drabbade
Uppdrag Granskning tar upp mörka sidor inom idrotten. Foto: SVT

”Vi måste göra upp med den här kulturen som finns i hästsporten, att män med position och makt plockar bland tjejer, som ofta är väldigt, väldigt unga.”

Orden från Ulrika Fåhraeus, känd bland annat genom bloggen Ponnymamman, inleder Uppdrag Gransknings program. Hennes ord i en blogg för ett tag sedan, ”ligg inte med dina elever” går som en röd tråd genom programmet.

De fyra uppmärksammade fallen inom ridsporten de senaste åren utgör programmets ryggrad. Drabbade kommer till tals, och Svenska Ridsportförbundets funktion Medlemsombudsmannen får svidande kritik, både från drabbade som trodde att de skulle få hjälp därifrån men inte fick det, och från advokaten Olov Mattsson Dillmats, som vid flera tillfällen hjälpt människor som råkat illa ut i idrotten och inte fått den hjälp de hade hoppats på från sina föreningar.

I programmet intervjuas också Aine Power, jurist på FEI. I höstas stängde FEI av en svensk landslagsryttare, och juristen kommenterar inte det enskilda fallet men Aine Power berättar hur FEI agerar generellt när de anser sig ha ett starkt fall.

− I FEI driver juristerna ärenden ungefär som en åklagare, och samlar in bevis, för att sedan – om så behövs – hålla en förhandling där den anklagade får ge sin syn på anklagelserna.

Detta ställs i skarp kontrast till berättelsen från den unga kvinna som anmälde samma ryttare 2019 men då fick till svar att Ridsportförbundet lade ner fallet eftersom ryttaren nekade till anklagelserna.

Stängde av lärare på Flyinge

Marianne Lilja Wittbom intervjuas också i programmet. Hon var vd för Flyinge för tio år sedan och den som tog tag i ryktena om att en lärare på anläggningen hade sexuella relationer med eleverna. Läraren stängdes av och Marianne Lilja Wittbom berättar om den oförståelse hon möttes av från Svenska Ridsportförbundet, som fortsatte anlita mannen och lät honom hålla kurser i förbundets regi.

Slutsatsen som Uppdrag Granskning drar är att det saknas tydliga regler i idrottens regelverk för att kunna stänga av män som kränker.

− Det är som en kortslutning i systemet, och en förändring verkar vara hopplöst långt borta, säger Ulrika Fåhraeus till Ridsport.

− Jag frågar mig också vad en funktion som Medlemsombudsmannen egentligen är värd, eftersom den funktionen lyder under Svenska Ridsportförbundet, som i sin tur lyder under Riksidrottsförbundet, och där hamnar vi i en återvändsgränd där allt faller tillbaka på den som anmält, eftersom den som blir anklagad och kan betala för en advokat går fri, säger Ulrika Fåhraeus.

Programmet finns på SVT Play

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden