Blogg
20 juli 2015 11:29

Sommar och 24 ryttarregler

Det är verkligen en ordentlig sommar här över i England, otroligt varmt och skönt väder fär tillfället även om det självklart kan ändras väääldigt snabbt! Förra veckan gick Barbury Horse Trials av stapeln, en otroligt välgenomförd tävling med väldigt vacker omgivning.

 

 Jag åkte dit och gjorde en Novice. Vi hade inte världens bästa dressyr men i både banhoppningen och terrängen var han superfin! Under Barbury hade de fyra sektioner CIC2**, en hel dag med Novice, en sektion med CIC3*** och en hel del annat. Kort sagt ett helt sjukt antal starter under 4 dagar! Det är verkligen en väldigt populär tävling som alla stora namn dras till. Sam tävlade två hästar i den tvåstjärniga klassen varav en är ganska ny häst, det här var deras första riktiga test tillsammans och det gick riktigt bra. Ingen topp placering men bra kvitto på att de är på rätt väg. Det är verkligen underligt att tänka sig att Burghley börjar närma sig.
Våra Badminton stjärnor har börjat förberedelserna inför deras nästa stora uppgift i år, Burghley! De har börjat sitt galopp program och nu till helgen blir deras första ordentliga tävling sedan Badminton. Förra året åkte jag aldrig till Burghley men i år ska jag dit. Om det inte är för att grooma så åker jag dit på min lediga dag, kan ju inte missa Burghley igen.

För ett par veckor sedan fick jag ett blad av Sam, han förklarade det med att här är de viktigaste 24 regler för att bli en bra ryttare och hästmänniska. De är en sammanfattning av Bill Steinkraus bok, Reflections on Riding and Jumping. Tänkte översätta och skriva ihop dem lite kort.

1. Ha alltid lämplig utrustning för dig och din häst. Utrustningen ska alltid passa till 100% och vara rengjord.

2. En häst är större än dig därför bör den bära dig. Ju stillare du sitter, desto lättare blir den uppgiften för hästen.

3. Hästens motor sitter i bakdelen därav måste du rida bakifrån och inte fokusera på framdelen enbart för att du kan se den.

4. Det tar två att dra. När en het häst accepterar din skänkel och säte kommer den  inte vara het och stark längre. När en seg häst verkligen accepterar din skänkel och är framför skänkeln är den inte längre seg. Alla hästar måste bli lärda att acceptera dina drivande hjälper.

5. För att få din häst alert och lösgjord måste den vara lugn, rak och framför skänkeln. Lugn kommer först, att hästen är lugn är nummer ett för att ni ska kunna utvecklas. Framför skänkeln är A och O.  Ni kan inte gå framåt, höger, vänster eller bakåt utan att din häst måste tänker framåt. Rakhet är första steget till samling. Att ha hästen rak är att ha kontroll.

6. Om hästen inte är rak blir den sida hästen lutar sig mot dess svaga sida.

7. Innertygel kontrollerar ställning, yttertygel kontrollerar fart.

8. Vila aldrig din hand i hästens mun. Hästen bär sitt huvud och du bär din hand.

9. Hästen måste acceptera vad det är du vill. Att träna hästar är att träna med kärlek även om det ibland innebär tuff kärlek men aldrig krig.

10. När du använt en hjälp lägg tillbaka den. När hästen har reagerat lätta på pressen.

11. Använt alltid ett dressyrspö även om du sällan behöver den.
 
12. Om du försökt något och det fortfarande inte fungerar försök något annat!

13. Förstå när det är dags att börja och sluta. Förstå när det är dags att belöna.

14. Om du ska ha en konfrontation är det du som bestämmer tid och plats.

15. Det du inte kan genomföra under em timme kan vänta tills imorgon. Sätt ditt ego åt sidan och låt hästen gå tillbaka till sin box och försök igen dagen efter.

16. Du följer hästen då den hoppar, inte den andra vägen runt.

17. Du kan tänka dig ur många problem snabbare än du kan rida dig ur dem.

18. Låt inte tråkiga rutiner eller över träning förstöra en hästs vilja att hoppa felfritt.

19. Ge aldrig upp förrän bommen ramlar i backen. Vi måste kämpa för att hoppa felfritt.

20. Unga hästar är som barn. Ge dem en massa kärlek men låt de inte komma undan med någonting.

21. Under träning gör allt så perfekt du kan, under tävling gör det du måste!

22. ”Never fight the oats.” Det är omöjligt att träna en häst som alltid ser sig själv som över alla andra.

23. ”You can exaggerate every virtue into a defect.” För mig betyder det att du kan genom att använda dina hjälper på fel sätt kan lära din häst ovanor.

24. ”The harder your work, the luckier you get!”

Många av de här reglerna är rent sund förnuft medans vissa tycker jag verkligen sätter pricken över i:et på hur du genom att tänka och känna efter i din vardagsridning kan utvecklas enormt! Jag har ju som sagt översatt och därigeom tolkat texten men budskapet är detsamma. Det fick definitivt mig att tänka efter och hoppas det kan inspirera några av er.
Höres!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden