Körning
27 juli 2019 21:23
Ridsportplus

Spännande dag på SM i sportkörning

SM sportkörningJohan Herner eller Thomas Sjöberg? Maratonstriden mellan dessa två rutinerade kuskar skapade härlig dramatik när det var dags att ge sig ut i terrängen. Åtta hinder, signerade Tony Andersson, var en rejäl utmaning när svenskt mästerskap i sportkörning idag rullade vidare i Vaggeryd.

Spännande dag på SM i sportkörning
Thomas Sjöberg på väg mot seger i maratonmomentet. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Enbetsklassen häst var dagens tuffaste kamp. Ena stunden var Johan Herner snabbast med sin rutinerade O’man, i nästa stund tog Thomas Sjöberg kommandot med sin mäktige fux Solo Tu.

190727_evaosterlund_4johan
Johan Herner i full fart i den småländska skogen. Blir det nytt guld i år? Foto: Eva Österlund

Plötsligt dök också en uppstickare, Jenny Steen, upp i tätstriden med Zolona. Jenny kör ju nästan alltid tufft och snabbt men det var svårt att rå på grabbarna den här gången. Segrare i momentet blev till slut Thomas Sjöberg på 96,18, Johan på 97,40 och Jenny trea på 99,78

190727_evaosterlund_5eva
Eva Ottosson just nu i ledning i parklassen. Foto: Eva Österlund

I parklassen blev det lika hård konkurrens främst mellan Camilla Ahlberg och Eva Ottosson. I dressyren vann Camilla men i dagens maraton tog Eva revansch. Det blir riktigt spännande i den avslutade precisionskörningen. Både Eva och Camilla är lika sugna på ännu ett SM-guld!

Getingbo bland ponnykuskarna

Klassen för ponny, enbet är ett annat ”getingbo”. Här toppade Marcus Clasén med sin new forest Brio. Vann maraton trots att han hade ner en rivningsbar del dvs en boll i sista hindret.
–  Hade jag verkligen det, menade Marcus, efteråt. Normalt brukar man ju märka det direkt men inte den här gången.

Han var snabbast i fyra av de åtta hindren och aldrig sämre än tvåa. Största ”hotet” inför sista momentet är dagens andraplacerade Anna Racking med Landslysts Monette och trean Johnny Sjödin. VM-aktuella Emma Gustavsson gick in på fjärdeplats med Artemis.

190727_evaosterlund_6marika
Marika Strömberg och hennes russpar i fullt ös i maraton. Foto: Eva Österlund
190727_evaosterlund_2anton
Anton Lundström med sitt fyrspann i vattenhindret. Foto: Eva Österlund

Parkusken Marika Strömberg verkar vara i ett superflow just nu. I Vaggeryd var det ingen tvekan. De fuxfärgade russarna öste på hela vägen och tog en övertygande maratonseger före mästerskapets enda fyrspann, Anton Lundström med hela gänget i Ponnyexpressen.

Framgångsrika ungdomar

Gott om duktiga ungdomar finns på plats i Vaggeryd. Den här gången lyste Natalie Hellberg och Sibelle extra mycket efter maratonseger i SM:s juniorklass. Undra på att groomen, mamma Boel Hellberg såg extra nöjd ut när ekipaget skrittade av efter målgång. Boel placerade också sin egen ponny, Tai Nemo, på en andraplats i LA-klassen för ponny, enbet.

Drygt hundra kuskar startar i Vaggeryd. Vid sidan om SM-klasserna för både unga och ”gamla” finns också nationella klasser från lätt B, clear round till svår klass, häst, enbet.

Härligt att så många fick chansen på SM-banorna, för några blev det för mycket men inte allvarligt hände. Tufft kört av alla i dammolnen som snabbt bildades i tallskogen där de flesta hindren ligger.

I morgon, söndag är det precisionskörning, korandet av alla mästare och avslutning på årets SM – spännande!

190727_evaosterlund_3cicci
Cecilia Qvarnström startar tre hästar i Vaggeryd. Här med Bambillini i SM-klassen för enbet. Foto: Eva Österlund

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden