Dressyr
9 september 2021 17:00

Specialen är avslutad – jämna ritter av Juliette och Therese

Uppdaterad 22.40De 30 bästa ryttarna efter lagklassen på EM i Hagen rider idag om individuella medaljer i strålkastarljuset i Grand Prix Special. Tre svenskar fanns i startlistan - här kan du läsa mer om hur det gick i klassen.

Specialen är avslutad – jämna ritter av Juliette och Therese
Jeanna Högberg och Lorenzo var först ut bland svenskarna i torsdagens individuella EM-final i GP Special. Foto: Kim C Lundin

De 30 bästa seniorekipagen är vidare till dagens Grand Prix Special, där det delas ut individuella medaljer. Tre svenskar passerade nålsögatTherese Nilshagen, som var bästa svensk i Grand Prix med sin sjundeplats individuellt, Juliette Ramel (nia i GP) och Jeanna Högberg (24:a i GP).

Jeanna är först ut av svenskarna i dagens runda, hon rider Lorenzo med start klockan 17.50. Därefter – i strålkastarnas sken – startar Juliette sin Buriel K.H. 21.10, tätt följd av Therese och Dante Weltino OLD 21.20. Klassen avslutas med storfavoriten Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB klockan 22.30.

De 15 ekipage som lyckas bäst idag går vidare till lördagens Grand Prix Kür, där det delas ut ytterligare individuella medaljer.

Domare är Thomas Lang, Österrike (K), Maria Colliander, Finland (E), Isobel Wessels, Storbrittannien (H), Susanne Baarup, Danmark (C), Isabelle Judet, Frankrike (M), Mariette Sanders Gansewinkel, Nederländerna (B) Henning Lehrmann, Tyskland (F).

22.40 Det var en taggad olympisk mästare som äntrade banan sist av alla, och Jessica von Bredow-Werndl fick faktiskt ett par små missar med TSF Dalera BB – men poängen 84,271 procent räckte till en överlägsen seger för världsettan.

22.25 Hon hade något riktigt bra på gång, Cathrine Dufour, med sin senaste stjärna Bohemian. Allting satt, valacken dansade för danskans hjälper och hon satt mest och log – fram till sista medellinjen, där ledningen försvann när ekipaget missade i övergången från piaffen till den allra sista passagen. 81,079 procent placerar henne precis bakom Werth, när två ekipage nu återstår. Klart med ännu en medalj för Isabell Werth alltså.

22.13 Lille fuxen Gio låg hack i häl på Werths poäng genom programmet, men några missar i piaffen för brittiska Charlotte Dujardin gjorde att de inte kunde ta sig förbi tyskan. 79,787 procent ger en andraplats.

22.00 Isabell Werth var inte sugen på att ge bort några poäng idag, då hon var besviken på poängen efter Grand Prixen. Weihegold dansade lätt genom programmet, utan några större missar men inte heller helt bländande – piaff och passage är dock fortfarande stoet fullständigt lysande i. Idag blev det över 80-strecket, 81,702 procent och ny ledare med fyra ekipage kvar.

21.30 Dante Weltino såg lite matt ut i kvällshettan i Hagen, men visade upp ett fint program med mäktiga trav- och galoppökningar och fina bytesserier. Therese Nilshagen såg ut att få kämpa lite med att få upp hingsten i formen, och i de inledande passagerna blev han något ojämn i trampet bak. 76,869 procent gör att Therese lägger sig precis bakom Juliette på tredjeplatsen.

21.20 Juliette Ramel visade upp ett program med väldigt många höjdpunkter, som övergångarna, slutorna i trav och fina bytesserier. Buriel K.H. gick i fin, bärig form och såg väldigt avslappnad ut – kanske för avslappnad, för på ena kortsidan bröt valacken av till trav i den samlade galoppen. Även idag strulade piruetterna en del, men trots några missar blev det 76,9 procent och en andraplats så här långt.

21.10 Nu är klassen inne på sista startgruppen, med de ekipage som var bäst i Grand Prix. Först ut var finske Henri Ruoste på maffige Kontestro DB, ett ekipage som har gjort ett riktigt bra EM. Den 11-årige valacken var otroligt energisk och stundtals spänd, och ibland visade sig orutinen i små detaljer som kostade poäng. 74,924 procent räcker till en fjärdeplats i nuläget.

20.20 En Vouge, som vanligt proffsigt lotsad av Carl Hester, visade upp ett mjukt och lätt program. Britten lämnade inget åt slumpen och uppmuntrade sin känslige 12-årige valack med en klapp flera gånger under ritten. Ny ledare i klassen, och klar för lördagens kür, med sina 77,310 procent.

20.10 Hans Peter Minderhoud kan man aldrig riktigt räkna bort och med den energiske svarta hingsten Glock’s Dream Boy N.O.P. inledde holländaren starkt – han låg länge över 77 procent. Rutinerade Minderhoud visade i början upp fin piaff, passage och övergångar, men i galoppdelen sjönk poängen efter bland annat flera jämfotasprång i bytesserierna och ostadig form. 73,632 procent ger en tredjeplats i nuläget.

19.40 Tyska Helen Langehanenberg såg till att det blev en ny ledare i klassen, när hon lotsade 13-åriga stoet Annabelle genom programmet. Samtliga sju domare var överens om att ekipaget skulle ha bäst betalt av de som hittills startat, och ledarprocenten ligger nu på 75,228 procent.

19.22 Luxemburgs Nicolas Wagner Ehlinger och Quater Back Junior FRH fick en rejäl miss då hästen flög i luften i en bedömningsgrupp som oturligt också skulle gav dubbla koefficienter, vilket blev kostsamt. Ryttaren räddade dock upp ritten som trots miss slutade på 70,243 procent.

19.00 – Han har bara gått Grand Prix sedan i våras, och är väldigt orutinerad i Specialen. Jag fick inte den känslan jag ville ha, jag fick rida lite för mycket på säkerhet – men jag vet att det finns där i honom, han är en supertalang, konstaterar Adelinde Cornelissen om unge Governor.
– Han har lärt sig mycket här på EM, och nu vet jag vad vi behöver träna mer på, säger hon i en intervju med SVT.

18.50 Det fanns gott om energi kvar i Marlies van Baalens Go Legend, ännu en 10-årig Totitlas-son i det holländska laget. Det blev en miss i inledningen i bytena i varje, och ett par andra kommunikations- och styrkemissar, men valacken visade en härlig arbetsvilja och belönades med 69,377 procent. När den första startgruppen nu är klar ligger Jeanna Högberg på andra plats, bakom Adelinde Cornelissen.

18.30 Morgan Barbancon visade upp en mjuk Sir Donnerhall II, men hingsten blev stundtals lite matt i sina bakben. Fina övergångar och en stark ökad galopp blandades med en något ostadig form. Arrangören har fått problem med resultatrapporteringen – istället för att skötas digitalt syntes springare hämta upp dressyrprotokollen från domarkurerna. Det blev till slut 71,109 procent för Barbancon, som rider för Frankrike.

18.09 Nederländernas Adelinde Cornelissen med unge Totilas-sonen Governor endast tio år gammal imponerade med fint samspel och lätthet för det svåra, även om hingsten stundtals blev lite låg i sin form. Det blev, efter att ha fått vänta länge på domarsiffror, 72,143 procent och ny ledare i klassen.

17.57 Första svenska ekipaget, Jeanna Högberg med Lorenzo gör på EM i Hagen sin tredje internationella tävling tillsammans. Travprogrammet bjöd på en stark inledning, med fina övergångar mellan passagen och den ökade traven, jämna slutor och på det en avspänd vägvinnande skritt som föll domarna i smaken. Galoppdelen bjöd på mycket power, säkra serier och en vänsterpiruett utan bytesstrulet som spökade i den inledande klassen. Ekipaget seglade upp som ny ledare i klassen med procenten 71,976.

17.47 Ungerns Anikó Losonczy med maffige skimmelvalacken Dior S visade upp härlig passage, dock med en rejäl snubbling i travprogrammet mitt framför domare C, någonting som kostade en del. Galoppdelen inleddes med en del missar och gav ett stundtals lite lojt intryck, framförallt i seriebytena. Procenten slutade på 68.343 procent.

17.39 Emma Kanerva är andra finska ryttaren på EM-banan tillsammans med Greek Air. Den 10-årige hingsten blev stundtals lite långsam i travprogrammet, men kom sen i gång fint i galoppslutorna där dragläget till handen blev betydligt bättre. Några rejäla missar, bland annat med omslag i den ökade galoppen, kostade dock rejält och procenten slutade på 65,258 procent.

17.29 Danska ryttaren Charlotte Heering, debutant på seniormästerskap, med 15-årige Bufranco var rejält på hugget men höll sig på mattan och gick direkt in och presterade på en 70-procentig nivå. Procenten slutade på 71.018 procent och klassens tredje ryttare seglade därmed upp i ledning.

17.20 Schweiz Estelle Wettstein och hennes Quaterboy visade en ritt med flera fina delar, men där valacken stundtals hade en orolig mun. Ritten belönades med 69.027 procent och de tar därmed ledningen i klassen.

17.12 Finlands Mikaela Soratie med Hot Casanova var först ut i startfältet och levererade en jämn runda som belönades relativt jämna domarsiffror och en totalprocent på 66.854 procent.

Onlineresultat Grand Prix Special

Start- och resultatlistor

SVT Play – sändningar

Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden