Dressyr
28 juli 2021 10:33

Tysk dominans i kürfinalen – Juliette Ramel bästa svensk

OS i TokyoDen individuella finalen i dressyrens OS är med två svenska ekipage i startfältet är klar. Det blev dubbelt tyskt på pallen och Juliette Ramel blev bästa svensk.

Tysk dominans i kürfinalen – Juliette Ramel bästa svensk
Juliette Ramel och Buriel i kürfinalen där det blev personligt rekord. Foto: Kim C Lundin

Kürfinalen hade18 startande ekipage som hade kvalat via Grand Prix-klassen som reds i helgen.

De flesta startande i kürfinalen red också lagfinalen i går tisdag, och flera nyblivna OS-medaljörer finns i startfältet.

Det var också två av guldmedaljörerna från lagtävlingen som stod överst på prispallen när tävlingen var över. Guldet gick till Jessica von Bredow-Werndl och Dalera, silvret till Isabell Werth/Bella Rose och bronsmedaljen till Charlotte Duardin/Gio, Storbritannien.

Nanna Skodborg Merrald och Zack, Danmark, gick ut som nummer två. Blue Hors-beridaren visade bland annat piaffpiruetter men misslyckades lite i skrittmomentet. Det blev 80,893 procent.

USA:s 56-årige Steffen Peters, som ingick i silverlaget på detta OS, och Suppenkasper hade ett program till popiga 1980-talstoner, men såg ut att vara lite försiktig i sin ridning. Ekipaget visade bäriga dubbelpiruetter. Det blev ett litet felsteg i en piaff och passageslutor i härlig takt till musiken. En bit in i programmet såg det ut som ryttaren vågade ta ut svängarna mer. Det blev 80,968 procent vilket räckte till ledning fram tills de första fem ekipagen hade gjort sitt.

Storbritanniens Carl Hester, som ingick i bronslaget och ambitiöse En Vogue gjorde sina dubbelpiruetter med spetsade öron och satte ettorna på båge i fin takt till musiken, det blev dock ett litet felsteg.

Rörelsen visades igen och då satt den som den skulle. Övergången från galopp till passage kom fint till musikens övergång. Skritten var lite kort och följde av taktmässiga travslutor innan en sekvens med sax i passageslutor följde som avslutning. Det blev 81,818 procent och ledning i klassen.

”Nervös häst”

– Det är en nervös häst som ofta reagerar på ljud. Han ser ut som en elefant men är en rädd liten mus. Han är inte redo för att gå in en sådan här tävling för att vinna. Men han har stor potential, hans enda svaghet är skritten, den får jag jobba mer med. Men jag är så nöjd med det han gjorde för mig idag. Han kan vara den mest talangfulla häst jag har suttit på, sa Carl Hester till Discovery efter sin ritt.

Hans Peter Minderhoud, Holland, visade bland annat fin ökad galopp och fina piruetter. Han gjorde tummen upp mot sina lagkamrater när han red ut från arenan. Det blev 80,682 procent tillsammans med Dream Boy.

Sabine Schut-Kery, USA, fortsatte att leverera i Tokyo, precis som i tisdagens lagfinal. Tillsammans med Sanceo visade hon högklassiga piaffer. I galoppen nåddes inte riktigt samma höjder som i lagfinalen, men det blev 84,3 procent och en ny ledare i klassen.

Carina Kassoe Kruth Danmark Och Heiline's Dancierafoto Fei Christophe Taniere
Carina Kassoe Kruth från Danmark och Heiline’s Danciera. Foto: FEI/Christophe Taniere
Thereseenhand
Therese Nilshagen avslutade sin kür med travökning på en hand. Foto: Kim C Lundin

Danmarks Carina Cassoe Kruth med Heiline´s Danciera, som kommit tio i både Grand Prix och Grand Prix Special i Tokyo, red till filmmusik från bland annat Dirty Dancing. Det var en prydlig uppvisning av det eleganta ekipaget. Efter bland annat härliga travökningar och fina travslutor blev det 83,329 procent.

Therese Nilshagen utmanade sin hingst med svåra övergångar i travprogrammet, piaffen var lite matt men slutorna jättefina och skritten likaså. Ekipaget gjorde sin uppvisning till toner av bland annat Adele. Första dubbelpiruettera var i största lagen, men rytmiska och bäriga. Ryttaren visade dem sedan en gång till, då mer centrerade, och gick direkt från rörelsen till ettor. Avslutningen i den uttrycksfulla uppvisningen var en magnifik travökning med enhandsfattning på medellinjen.

Många klappar

Ryttarna klappade om sin magnifike hingst ordentligt när hon red ut från arenan. Det blev 79,721 procent – en ganska bra bit från ekipagets personliga kürrekord är 83,765 procent – och en sjunde plats när tio ekipage hade gjort sitt.

Juliette Ramel och Buriel gick bland annat direkt från dubbelpiruett till galoppsluta. Hon gjorde också tvåor på båge och gick från dem direkt in i en dubbelpiruett. Ettorna såg inte ut att sitta perfekt en gång. Piaffpiruetter med fin rytm och bärighet visades också. Ryttaren såg nöjd ut efter avslutningen med bland annat passage på medellinjen. Det blev nytt personligt rekord med 81,182 procent och en fjärde plats efter elva startande.

Juliette Ramels personliga rekord i kür tidigare var 76,705 procent. Detta var tillsammans med Wall Street JV. Med Buriel K.H. har hon bara gjort en kür tidigare, detta vid EM i Rotterdam 2019 då ekipaget ingick i det svenska bronslaget. Då blev det 74,346 procent.

Storbritanniens Charlotte Fry och Everdale glänste i skritten, men i ingången till galoppslutorna blev det ett missförstånd och hästen gjorde ett litet luftsprång. Det blev 80,614 procent.

Kanonritt av Dufour

Danska stjärnan Cathrine Dufour och 11-årige Bohemian visade bland annat dubbelpiruett direkt ur en ökning och gick direkt från tvåor till ettor på samma linje. Programmet innehöll också en spännande passagelinje på slutet i programmet som utstrålade harmoni och kraft. Danskan såg överlycklig ut när hon red ut från banan.

Ekipaget fick 87,507 och en klar ledning när fem ekipage återstod.

Tysklands Jessica von Bredow-Werndl och Dalera, nyblivna OS-guldmedaljörer i lag. Det eleganta stoet gjorde allt rätt och slutade på 91.732 procent och ledning i klassen.

Holland Edward Gal och Total Us ägde arenan och 9-årige svarta hingsten visade sina spektakulära frambensrörelser  i traven och levererade flera knepiga linjer. Det blev 84,157 procent och en fjärde plats när tre ekipage återstod.

Werth regerade

Tysklands Isabell Werth och Bella Rose började starkt med piaffpiruett direkt. Travprogrammet var händelserikt med bland annat passageslutor. Allt satt perfekt till musiken. Skritten var energisk och följdes av ett mjukt galopprogram med stort uttryck. Ekipaget gjorde bland annat dubbelpiruett direkt ur en ökning och fortsatte sedan direkt med tvåor på båge. Efter nästa dubbelpiruett blev det ettor på båge.

Stoet höll hög ambitionsnivå genom hela programmet och avslutningen innehöll bland annat piaffpiruetter och passage på en hand. Ryttaren gjorde en segergest efter den avslutande halten och det blev kramkalas bland hennes lagkamrater. Det blev 89.657 procent och en andraplats när två ekipage återstod.

Charlotte Dujardin Gio Foto Fei Shannon Brinkman
Charlotte Dujardin och Gio. Foto: FEI/Shannon Brinkman

Regerande olympiska mästaren Charlotte Dujardin, Storbritannien, red inte sin dubbla OS-guldmedaljör Valegro i küren, utan10-årige Gio.

Ekipagets kür höll inte allra högsta svårighetsgrad. Det innehöll bland annat tvåor på båge, direkt följt av en dubbelpiruett. De satsade allt i galoppökningarna och gjorde ettor som såg lekande lätta ut. Passagen var bärig och taktmässig och ryttaren var ett enda stort leende när hon var klar. Det blev 88,543 procent och en tredjeplats när ett ekipage återstod.

Tysklands Dorothee Schneider och Showtime visade piaffpiruett och bärig, rytmisk passage tidigt i programmet. Ekipaget gick också direkt från skritt till piaffpiruett och sedan tillbaka till skritt igen. Den ökade skritten var fin och följdes av galopp. Det blev ett missförstånd i utgången av en piruett och några andra små felsteg. Ekipaget slutade på 79,432 procent.

Liveresultat

Detaljerade resultat

Regler

Discovery+ (betalkanal) sänder OS och där kan det gå att se sändningar i efterhand.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Återupplev OS-dressyren (17)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden