Dressyr
26 juli 2021 16:49
Ridsportplus

Bo Jenå: ”Allt kan hända i finalen”

LagfinalsdagsDet drar ihop sig till lagfinal i dressyr i Baji Koen-parken i Tokyo. Förbundskapten Bo Jenå konstaterar att han har ett starkt lag som ägnat den tävlingsfria måndagen åt finlir inför tisdagens tävling.

Bo Jenå: ”Allt kan hända i finalen”
Sveriges förbundskapten Bo Jenå (med stora gula handskar) är peppad inför tisdagens lagfinal i dressyr. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sveriges medaljchanser i dressyr reducerades rejält förra veckan. Detta efter att lagankaret Patrik Kittels häst Well Done de la Roche skadat sig under ett träningspass och därmed inte kom till start.

Det svenska laget, bestående av trion Therese Nilshagen, Juliette Ramel och Antonia Ramel slutade trots det sexa i lagkvalet och det har gett laget kraft att spänna bågen ännu mer.

Sveriges förbundskapten Bo Jenå har precis anlänt till OS-byn när Ridsport når honom för en intervju under måndagseftermiddagen svensk tid.

Vad tror du om Sveriges chanser i lagfinalen?

– Man ska inte ta ut någonting i förskott, i morgon (tisdag red:s anm) börjar alla lag på noll, ingen tar med någonting in i klassen och allt kan hända. Med endast tre ryttare i lagen kommer det att bli märkbart även för de bästa om misstagen kommer. Det finns helt enkelt inte råd med några som helst missar. För Sveriges del gäller det att alla ryttarna presterar i världsklass, utan några fel alls om vi ska avancera i placeringar, säger han.

Att sia om en specifik placering vill den svenska förbundskapten inte alls göra.

– Jag fick frågan av TT om jag är nöjd med en femteplats och givetvis är jag det. Men samtidigt sticker jag inte under stol med att vi siktar högre och på att göra ett så bra resultat som möjligt. Rider alla tre nära sina personbästa så kan det räcka en bra bit, säger Bo Jenå.

Vad krävs procentmässigt för att Sverige ska kunna ha en chans på medalj?

– Oj, det är väldigt svårt att säga. Det beror lite på var domarna lägger bedömningsskalan, hittills har de inte haft en jättehög skala, jag skulle vilja påstå att det faktiskt varit lite återhållsamma överlag, säger Jenå.

Under måndagen spikades också startordningen. Först ut blir Antonia Ramel, följd av lillasyster Juliette Ramel och sist Therese Nilshagen.

Berätta om ditt resonemang här!

– Jag har i nära samarbete med ryttarna diskuterat fram den här startordningen. Specialen passar alla ekipage mycket bra, men särskilt Dante Weltino då det är mycket ökad trav och det är lite av hans specialitet. Det sätter press att gå ut sist, men Therese känns helt redo för att gå in och spetsa till det, säger Bo Jenå.

Hur är stämningen i laget?

– Det blev naturligtvis en dramatisk inledning när Patriks häst blev skadad. Men Patrik är en professionell idrottsman som kom över det hela ganska snart och nu helhjärtat hjälper systrarna Ramel i deras uppladdning. Stämningen är bra, både ryttare och hästar tar hettan bra och vi är så väl förberedda som vi kan vara. Jag tycker också Antonia Ramel har en fantastiskt bra inställning, både i karantänen och här i Tokyo, hon tar sig an uppgiften att kliva in i laget på bästa sätt, säger Bo Jenå.

Hur har ni tillbringat den här tävlingsfria måndagen?

– Vi har inte gjort särskilt mycket mer än att jogga hästarna lite. Det handlar främst om att få dem att röra på sig men också att lite programmera om dem inför Specialen, där mycket är annorlunda jämfört mot Grand Prixen i helgen. Ryttarna har ridit en del av programmets vägar och den förberedelsen fortsätter vi med under framridningen på tisdag, säger Bo Jenå.

Att det blir annat än tyskt på podiet, både i lagfinalen och individuellt, är den svenska lagkaptenen tämligen säker på.

– Det ska mycket till för att tyskarna inte tar hem detta. Framförallt är Jessica von Bredow-Werndl och hennes TSF Dalera BB väldigt starka. Men Isabell Werth har en fantastisk kür och hon ger sig aldrig, så det kommer att bli en strid på kniven, säger han.

Svenska starttider:

10.20: Antonia Ramel/Brother de Jeu

11.55: Juliette Ramel/Buriel

14.25 (cirka): Therese Nilshagen /Dante Weltino

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Återupplev OS-dressyren (17)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden