Dressyr
24 juli 2021 19:34
Ridsportplus

”Pumpkin” är Dujardins nya stjärna

På volten"Jag kände direkt att jag verkligen älskar den här hästen. Han hade ett sådant otroligt uttryck i ögonen och var så liten och söt", säger Charlotte Dujardin om sin nya stjärna Gio - som rätt överraskande vann striden om att bli Dujardins OS-häst.

”Pumpkin” är Dujardins nya stjärna
Charlotte Dujardin med sin nya stjärna Gio. Foto: Hippofoto/Stefan Lafrentz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Den som upptäckte den lilla valacken på ett lerigt fält i Nederländerna 2014 var en ung dressryttare, Amelie Kovac, som hade arbetat hos Adelinde Cornelissen och Emmelie Scholtens. Gio gick med en annan 3-åring – ingen av dem var vana vid grimma och de och sprang runt som vildhästar. Det tog få sekunder för Amelie Kovac att bestämma sig – han ska bli min.

  Gio reds in i Holland och i april 2015 gick flyget till USA. I karantänen kunde personalen inte röra honom och sa att han var tokig. Men Gio var bara skräckslagen och Kovac började bygga upp förtroendet. Det tog tid, länge var traven fantastisk när han var lös men svårare att visa i ridning. ”Jag visste att det fanns där och bara behövde få tid på sig att få blomma ut”, sa Amelie Kovac i en intervju 2017. ”Han har ett hjärta av guld och han blir aldrig trött på att träna, han har så mycket framåtanda och energi.”

  Slumpen avgjorde

  Det var lite av en slump att Gio fick möta sin blivande ryttare och ägare Charlotte Dujardin på en clinic i USA i oktober 2016. Kvällen före clinicen ringde arrangören till Kovac med panik i rösten, en av hästarna som skulle delta var sjuk, kunde Amelie och Gio hoppa in?

  Alla deltagande ekipage i clinicen skulle rida en stund så att Charlotte Dujardin fick se hästarna under egen ryttare. ”Jag tyckte att hon tittade konstigt på mig och Gio, jag travade bara med honom lite lång och låg. Efter bara några få varv kallade hon mig till sig, och jag befarade att jag red för dåligt”, berättar Kovac. Dujardin frågade bara: Hur mycket vill du ha för den här hästen?

  Dujardin om första mötet

  ”Jag kände direkt att jag verkligen älskar den här hästen. Han hade ett sådant otroligt uttryck i ögonen och var så liten och söt. Ingen annan än Amelie Kovac hade suttit på honom men jag red honom inför en publik på 1000 personer, han hanterade det hur bra som helst samtidigt som han var het och känslig, precis som jag vill ha det”, berättade Dujardin i en Horse&Hound-intervju 2017.

  I USA tävlades Gio under namnet Torretti, som är en referens till Amelie Kovacs favoritfilmserie Fast and Furious. Namnet Pumpkin var hennes flickväns idé, för att Gio är så rund och orange, som en Halloween-pumpa. Charlotte Dujardin kallar ofta valacken för ”my little pocket rocket”.

  Internationell debut

  I oktober 2020 debuterade Gio internationellt i en CDI3* Grand Prix i brittiska Keysoe. ”Han gick in i ringen som om han aldrig gjort annat och satte inte en hov fel, vi fick 79,346 procent”, berättar Dujardin. Sedan dess har de gjort tre tävlingar. I brittiska Wellington fick de 81,426 procent i sin första GP Special.

  Fakta

  Gio

  Dujardin-c-hjage21sl1057-003-133
  Gio och Charlotte Dujardin på tävlingsbanan i tyska Hagen i april 2021. Foto: Hippofoto/Stefan Lafrentz

  Född: 4 juli 2011, hos HJ de Jong och Ad Valk i Nederländerna.

  Stambok: KWPN.

  Härstamning: e Apache u Zenzi e Tango.

  Mankhöjd: 162 cm.

  Ägare sedan 26 februari 2021: Charlotte Dujardin 40 %, Renai Hart 40 %, Carl Hester 20 %.

  Smeknamn: Pumpkin, Pocket Rocket.

  Aktuell som: Hetaste nykomlingen på dressyrhimlen och valdes till slut till Charlotte Dujardins OS-häst medan stallkamraten Mount St John Freestyle blev reserv.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Återupplev OS-dressyren (17)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden