Dressyr
27 juli 2021 10:02

Lagfinalen i Tokyo är klar

DirektrapporteringNu är de första ridsportmedaljerna fördelade på OS i Tokyo. Och det blev en väntad vinnare.

Lagfinalen i Tokyo är klar
Juliette Ramel och Buriel K.H. Foto: FEI/Shannon Brinkman

Tyskland höll för favorittrycket och tog OS-guld i dressyrens lagfinal i Tokyo på tisdagen.

Sverige slutade på en blygsam sjätteplats.

Det var Grand Prix Special som gäller och samtliga lagekipages resultat räknas. Ekipagen börjar om från noll. Och resultaten redovisades i poäng, inte procent. Övriga finalnationer var Storbritannien, Danmark, USA, Nederländerna, Sverige, Portugal och Spanien.

Danmarksbaserade Severo Jurado Lopez, Spanien, var först ut med Fendi och fick 2308 poäng.

Det var en fokuserad Antonia Ramel som red in på arenan som första svenska ekipage. Hon utstrålade målmedvetenhet och kanske också en del revanschlust efter missarna i Grand Prix-kvalet. Hennes Brother de Jeu visade fin passage med distinkta övergångar.

Stegrade sig

Efter en avspänd skritt blev det dock problem i den första piaffen, som kommer direkt ur samlad skritt. Kommunikationen mellan häst och ryttare var inte optimal, hästen var inte med på noterna och stegrade sig ut ur piaffen. Nästa piaff fungerade bättre. Tvåorna var rena och raka. Ettorna började på samma sätt, men där kom det en miss i slutet av serien. Piruetten till vänster satt som den skulle liksom den åt höger. Antonia Ramel skakade lite på huvudet när hon red ut från början.

– Jag är jättebesviken, jag gick in i piaffen och han svarade inte på mina hjälper, sa Antonia Ramel till Discovery efter sin ritt.

Det blev 2219 poäng för det svenska ekipaget, som åkte med till Tokyo som reserv och fick gå in i laget när lagankaret Patrik Kittels häst blev skadad.

Besvikenantonia
Antonia Ramel och Brother de Jeu på väg ut från lagfinalen. Foto: Kim C Lundin
Adrienne Lyle (usa) And Salvino Foto Fei Shannon Brinkman
Adrienne Lyle och Salvino, USA. Foto: FEI/Shannon Brinkman

USA:s Adrienne Lyle visade ett harmoniskt och stabilt program med ambitiöse och atletiske Salvino. Bytesserierna var i härlig uppförsbacke i en rytmisk galopp. Även piruetterna höll hög kvalitet för det samspelta ekipaget. Uppvisningen gav 2504 poäng och en klar ledning när fem nationer haft sitt första ekipage på banan.

Dansk smakstart

I det danska laget var det beridaren hos Blue Hors, 27-åriga Nanna Skodborg Merrald, som var först ut med Zack. Hästen såg mer avspänd ut än i Grand Prix och visade fin passage och härliga bytesserie. Även piruetterna var riktigt fina, liksom hela avslutningen med piaff och passage på medellinjen. Hennes lagkamrater jublade när ritten var slut. Det blev 2441,5 poäng.

Storbritanniens rutinerade Carl Hester med OS-guld i lag från London 2012, och energiske En Vogue levererade strålande passage. Skritten höll inte samma kvalitet som travprogrammet. Hester passade på att ge sin häst en snabb klapp vid manken efter första bytesserien, tvåorna. Ettorna var jättefina och piruetterna var dagens hittills mest centrerade i den rytmiska galoppdelen.

– Jag visste att jag var tvungen att satsa allt om vi skulle ha en chans, men det är alltid riskabelt. Men jag har en fantastisk häst, även om han är lite nervös. Det tar tid att komma till den här nivån med en sådan här häst, sa Carl Hester till Discovery efteråt.
– Jag bett om att kunna göra mitt livs ritt i dag, och det gjorde jag.

Uppvisningen gjorde att Storbritannien tog ett ordentligt grepp om lagtävlingen med 2577,5 poäng.

Dorothee Schneider (ger) And Showtime Frh Foto Feichristophe Taniere
Dorothee Schneider och Showtime FRH. Foto: FEI/Christophe Taniere

Tysklands Dorothee Schneider och Showtime levererade ett gediget program där höjdpunkterna avlöste varandra. Den avslutande passagen höll absolut världsklass och ryttaren lät ett härligt leende sprida sig i ansiktet under sista uppridningen på medellinjen. Det blev 2652 poäng och ledning när första ekipaget i varje lag gjort sitt. Sverige låg då sist.

Portugals Joao Miguel Orrao blandade och gav med Equador. En del saker, som någon av piafferna, var riktigt bra. Men det blev också en del småmissar och lite ojämn bjudning.

Starkt av Juliette Ramel

Juliette Ramel och Buriel började starkt och glänste i sin fina passage och travökningar. Ekipaget fick den krävande inledningen i Grand Prix Special att se enkel ut. Ekipaget har det svenska rekordet i programmet och fortsatte att visa varför. Övergången från skritt till piaff var jättefin, men i nästa piaff var hästen nästan på väg lite bakåt något steg. Ettorna var stora och luftiga, båda piruetterna höll riktigt hög klass och domarna gav en nia för den ena. Den sista medellinjen var magnifik och hon såg strålande glad ut när hon red ut från banan.

Det blev 2491 poäng. Ekipaget är också klart för den individuella kürfinalen i morgon, onsdag.

Hans Peter Minderhoud och Dream Boy gick ut som nummer två i Hollands lag. Programmet var stabilt och säkert med bland annat fin passage och slutor. Det blev 2505 poäng – högst hittills i klassen.

USA:s rutinerade veteran Steffen Peters och elegante Suppenkaspen visade att USA är en riktigt het medaljkandidat om nu någon tvivlat. Bytesserierna var rena och raka, galoppökningen var riktigt bra och i piruetterna satte sig hästen fint utan att det såg ansträngt ut. Det blev 2558,5 och ett lyft till första platsen för USA.

 

Tysklands Isabell Werth levde upp till förväntningarna och med atletiska Bella Rose och glänste i många moment – flera övergångar fick domarna att sätta betyget 10. Stoet visade extra fin bärighet i galoppen även om första piruetten började lite ocentrerat. Den andra pirutten höll dock hög klass. Den sista piaffen lämnade inte något att önska. När ekipaget var klart brast den lilla publiken ut ett stort jubel.

Det blev 2740,5 poäng – dagens högsta poäng och klar ledning för Tyskland när två ekipage gjort sitt. Sverige låg då på sjunde plats.

I gruppen med lagens sista ryttare ändrades startordningen till omvänd ordning – alltså med ledande laget sist.

Nilshagen glänste

Therese Nilshagen och Dante Weltino var sist i det svenska laget. De visade fin passage och piaff och den godkände hingsten glänste som vanligt i sina travökningar. Han visade också en bra skritt – trots ett toalettgöromål samtidigt, och klarade den svåra övergången från samlad skritt till piaff fint, liksom övergången från passage till galopp.

Första piruetten var i största laget, men rytmisk och bärig. Den andra piruetten var mer centrerad och den sista travökning superb. På den avslutande medellinjen levererade ekipaget bland annat en högklassig passage.

Det blev 2500 poäng, och Sverige höll därmed undan från Portugal med totalt 7210 poäng. Inte heller Spanien tog sig förbi, det blev klart efter Beatriz Ferrer-Salats runda med Elegance.

Hollands Edward Gal fick fram blott 9-årige Total Us spektakulära frambensrörelser i passagen. Domarn klämde till med några tior här och där för rörelsen. Det blev ett missförstånd i galoppfattningen från passage, och hästen tog ett inledande språng i fel galopp men rättade sig blixtsnabbt.

De höga frambensrörelserna var med även i bytesserierna men alla hovar sattes inte helt perfekt under slutet på programmet. Det blev 2628.5 poäng och ledning i klassen när fem länders sista ekipage återstod.

Danmark tog ledningen

Danmarks Cathrine Dufour och Bohemian var sist ut för vårt södra grannland. Ekipaget fick den intensiva travdelen att se enkel ut, Bohemian blev lite låg i formen i den ökade traven men visade fin skritt. Den första piaffen höll världsklass med fin takt och härligt lyft. Galoppdelen var inte lika imponerade till en början, bytesserierna var raka, galoppökningen fin. Det blev en liten miss i utgången från första piruetten, men bytena efter satt.

Det blev 2557 poäng, och totalt 7540 poäng för Danmark vilket räckte till ledning när tre länder återstod.

USA:s Sabine Schut-Kery och Sanceo var säkra och levererade ett jämnt program som var väldigt noggrannt. Det var stor glädje i USA:s team och medaljen säkrades genom ekipagets 2684,5 poäng och ledning.

Storbritanniens Charlotte Dujardin och Gio gjorde en det mesta stadigt och fint, men satte inte ingången till första piaffen på riktigt rätt ställe, det blev också ett jämfota skutt med frambenen i ettorna. Det blev dyrbart och poängen, 2617, räckte inte till ledning. Storbritannien la sig som tvåa efter USA med 7723 poäng.

Tysklands Jessica von Bredow-Werndl och eleganta Dalera var sist ut i finalen. Ekipaget såg till att lagfinalen fick en högklassig avslutning, inte minst i piaffen där tiorna trillade in. Det blev lite trassligt med ett toalettbesök mitt under ettorna, vilket drog ner poängen. Men det räckte till seger – som väntat – för Tyskland med 8178 poäng. Silver till USA och brons till Storbritannien.

Sverige slutade sexa.

Liveresultat

Detaljerade resultat 

Startlista individuellt

Regler

Discovery+ (betalkanal) sänder OS och där kan det gå att se sändningar i efterhand.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden