Fälttävlan
14 mars 19:10
Ridsportplus

Spetstruppen krymper – Malin Petersens topphäst skadad

SkadaFör ett par veckor sedan berättade Ludwig Svennerstål, som har ridit mängder av mästerskap under svensk flagg, att han inte är aktuell för VM i år. Kvar i spetstruppen i fälttävlan fanns då fem ryttare, men nu får även rutinerade Malin Petersen kasta in handduken då hennes Charly Brown är skadad. Förbundskapten Fredrik Bergendorff ser dock inga större orosmoln på himlen.

Spetstruppen krymper – Malin Petersens topphäst skadad
Malin Petersen och Charly Brown i EM-terrängen i Avenches 2021. Foto: FEI/Richard Juilliart

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Malin Petersen hade en plats i den svenska mästerskapstruppen under åren 2009-2014 – då red hon ett OS, två VM och tre EM med sina topphästar Sofarsogood och Piccadilly Z. Därefter har hon fått barn och jobbat upp nya hästar, bland andra Charly Brown (HOLST val f -10, e Cardenio-Heraldik xx, uppf Susanne Ahme, äg Jürgen & Malin Petersen, Ariane Reinhart), som tog Malin tillbaka till mästerskapbanorna. Med valacken blev det ett lagbrons på EM i Avenches förra året. 

I år var Charly Brown redo för ännu större utmaningar, men säsongen tog slut innan den ens hann börja. Efter en landslagsträning i tyska Luhmühlen nyligen blev valacken svullen i ett ben när de kom hem.
– Jag tyckte inte att det såg så bra ut, så vi åkte in för att kolla upp det. Och det var inte bra – det är ett gaffelband som är skadat, säger en dyster Malin på telefon från Tyskland, där hon bor sedan länge.

Den nu 12-årige Charly Brown har aldrig varit skadad tidigare.
– Det känns jättetråkigt, jag har kämpat länge för att få tillbaka en häst på den här nivån – nu har jag två fyrstjärniga hästar som går i hagen, berättar Malin, vars andrahäst Editha också är skadad sedan en tid tillbaka.

”Bara att bita ihop och jobba på”

– Det är klart att man är ledsen. Men antingen kan man gräva ner sig och sluta rida, eller så får man inse att det är ingen idé att gnälla, det är bara att fortsätta. Visst kan man analysera och försöka förstå, men jag har tränat som vanligt så jag kan inte riktigt säga vad det här beror på. Det är nog inget som gått fel egentligen, utan det handlar väl mer om oflyt. Så det är bara att bita ihop och jobba på.

I stallet finns en tioåring, stoet Vroni S, som Malin hoppas ska kunna gå ett par fyrstjärniga klasser i år. Men en VM-start är inte längre aktuellt.
– Det kändes riktigt bra med Charly, han har verkligen mognat så nu hade man kunnat vara med på lite roliga tävlingar och rida om fina placeringar. Det tar ju ett tag innan de är befästa på den nivån. Han kollades upp efter förra säsongen och var i fin form. Han har kommit igång riktigt bra nu i vår och vi skulle göra första starten nästa vecka. Men nu blir det inte så.

Släpps på bete

Nu får Charly Brown och jämngamla Editha, som vann en lång fyrstjärnig klass 2019 men som sedan haft en del bekymmer, en lång paus.
– De får gå i hagen ihop och ha det bra, så hoppas jag att de båda är friska som nötkärnor nästa år. Förhoppningsvis har jag istället tre fyrstjärniga hästar nästa år, det vore ju kul.

Malin Petersen konstaterar att Charly Browns skada inte är så stor, men hon vill ge valacken tid.
– Det är helt värdelöst om man börjar stressa. Det är så lätt att man börjar för tidigt, att man gör för mycket för snabbt. Till vilken nytta, jag kan ändå inte rida VM i år – då behöver man ha en hel säsong i ryggen – så då är det bättre att de får den tid de behöver. Han är bara tolv år, han har förhoppningsvis många fina år framför sig.

– Jag har ett sommarbete till dem som jag tänker släppa ut dem på så snart som möjligt. Jag tror att det är det sundaste för hästarna, att få vara ute, gå och beta och röra sig så mycket de vill. Då har man störst chans att det läker bra.

Spetstruppen krymper

Förbundskapten Fredrik Bergendorff tycker det senaste avbräcket är tråkigt för Malin Petersen, men är inte orolig för VM-året.
– Utöver de fyra som är kvar i spetstruppen så har vi en stark utmanartrupp, så jag känner mig ändå lugn. Det är klart att man alltid vill ha mer och det är jättetråkigt när hästarna behöver vila, särskilt för Malins skull.

I år kan ryttare, hästar och resten av teamet få en titt på tävlingsplatsen i förväg, då VM-arrangören Pratoni del Vivaro har en deltävling i Nations Cup i maj.
– Det är en superchans för oss att vänja oss vid tävlingsbanan – det är många gånger som ett VM går på andra sidan jorden, men nu är vi dels i Europa och dels finns en Nations Cup-tävling där innan mästerskapet, säger Bergendorff.

Vi kommer ha med så många ryttare vi får.

– Vi vet inte hur många vi får skicka än, men vi kommer ha med så många ryttare vi får. Det kommer absolut vara VM-aktuella ryttare men även andra. Några ryttare har kanske en annan plan, till exempel så rids Badminton veckan före och Saumur en vecka innan det. Men det är en superchans även för oss i ledningen, att få se tävlingsplatsen och tänka till vad som funkade bra och vad som kan göras bättre.

Även om det inte finns någon OS-plats att rida om i Nations Cup i år – det är först nästa år – så kommer Sverige att skicka lag till flera deltävlingar.
– Nations Cup är bra, det är framförallt bra träning för de lite mer oerfarna ryttarna som kommer upp på den här nivån, men det är även nyttigt att träna på att tävla tillsammans i lag. Så vi kommer absolut att satsa på det i år, även om VM är nummer ett.

Sveriges landslag i fälttävlan 2022

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden