Avelsnyheter
7 februari 17:50

Stjärnuppfödare i tre discipliner prisades

Årets uppfödare”Särskilt inspirerande är att ingen av vinnarna är stora uppfödare, de får bara några föl varje år.” Det berättar WBFSH som tillsammans med Longines står bakom utmärkelserna. Priset Årets uppfödare delas ut i hoppning, dressyr och fälttävlan och en av pristagarna har fött upp Sveriges fuxfärgade OS- och VM-guldhäst.

Stjärnuppfödare i tre discipliner prisades
Foto: Roland Thunholm

Varje år prisas världens bästa uppfödare i hoppning, dressyr och fälttävlan. I år firades uppfödarna av de högst rankade hästarna i respektive disciplin i samband med världscuptävlingarna i Bordeaux. ”Särskilt inspirerande är att ingen av vinnarna är stora uppfödare, de får bara några föl varje år.” Det skriver World Breeding Federation för Sport Horses, WBFSH, som tillsammans med Longines står bakom utmärkelserna.

Passande nog fick Wim Impens, uppfödare till King Edward (BWP val f-10 e Edward 28-Feo, uppf Wim Impens, äg Dufour Stables AG/Henrik von Eckermann), ta emot sitt pris som hoppuppfödare i samband med att OS- och VM-guldhästen blev världscuptrea med Henrik von Eckermann i Bordeaux.
– Att få priset är en härlig bekräftelse på att även en liten uppfödare kan vara den bästa i världen, säger Wim Impens till WBSFH som har skrivit om prisceremonin och de vinnande uppfödarna på sin hemsida.

Tänker i flera generationer

Wim Impens började med avel genom sin far och farfar, som tog med honom till hingstpremieringar i ung ålder och uppmuntrade honom att dela med sig av sina idéer. Nu gör han samma sak med sina egna söner, som också är involverade i familjens uppfödning. Wim har alltid varit intresserad av avel och genetik, och han tror starkt på att tänka i flera generationer framåt.

Hans avelsmål är att föda upp hästar som hans söner kan rida. Han vill producera hästar som kan hoppa, med bra gångarter och bra galopp, som även kan prestera på lägre nivå i dressyr. Men han kunde inte ens drömma om att han skulle föda upp en världsmästare. Det berättar WBSFH.

Henrik Von Eckermann-king Edward 16 220814 Rt
Uppfödaren Wim Impens kunde inte ana sig till att Henrik von Eckermann och King Edward skulle skriva historia. Foto: Roland Thunholm

Som föl var det inget speciellt med King Edward. Han var ganska liten och inte så långlinjerad. Men när Wim ser honom på tv nu liknar King Edward sin mamma Koningin de Lauzelle väldigt mycket. Han är en direkt kopia.

Nyligen prisades också King Edwards ägare Georg Kähny, som i samband med världscupmeetinget i Basel fick pris som Årets hästägare av Hopphästägarklubben. Detta samma helg som Henrik von Eckermann och King Edward tog hem världscupsegern.

Temperamentet är viktigt

Utmärkelsen delades även ut till dressyruppfödaren Silke Druckenmüller som har fött upp TSF Dalera BB (TRAK sto f-07 e Easy Game-Handryk, uppf Silke Druckenmüller, äg Béatrice A. Buerchler-Keller) som just nu toppar världsrankningen för dressyrhästar.

Silke Druckenmüller har varit fascinerad av hästar sedan hon var barn och började med avel av en slump, genom en vän som är uppfödare. Hon förtrollades av fölen och när hon väl började med avel fanns det ingen återvändo.

Jessica Von Bredow-werndl-dalera 2 22127 Rt
”Jag njuter verkligen varje gång jag rider henne”, säger Jessica von Bredow-Werndl om sin Dalera. Foto: Roland Thunholm

Hennes avelsmål har alltid varit att ta fram bra ridhästar, med hopp om att de även kan bli bra sporthästar – en häst med bra temperament och arbetsvilja. Och en häst som är rolig att rida varje dag. För Silke Druckenmüller är de här egenskaperna viktigare än något annat, även i toppsporten.

Som föl var Dalera som hon är idag och så som Jessica von Bredow-Werndl beskriver henne. Hon är jämn i temperamentet och dras till människor. Kvaliteten i rörelserna har alltid varit märkbar, hon har alltid rört sig ledigt och elastiskt i hagen. Och hon har alltid varit okomplicerad, berättar Silke Druckenmüller.

Har satsat på fullblod

På fälttävlanssidan var det uppfödaren Hilmer Meyer-Kulenkampff som prisades för Fischer Chipmunk FRH (HANN val f-08 e Contendro I-Heraldik xx, uppf Hilmer Meyer-Kulenkampff, äg Klaus och Sabine Fischer) Stjärnhästen började sin bana med Julia Krajewski och har sedan haft stora framgångar med Michael Jung i sadeln.

Hilmer Meyer-Kulenkampff började med avel via sin farfar, som var en passionerad uppfödare av oldenburgare. Men det var tack vare farbrodern som Hilmer kom in på hannoveranare när han som 14-åring fick hjälp med att betäcka sitt första sto. Efter det har han fött upp hannoveranare i över 50 år, vilket betyder att han nu är inne på åttonde generationen hästar.

Vid en tidig studieresa till USA kom han i kontakt med fullblodsavel, vilket har präglat hans uppfödarfilosofi. Han påverkade också starkt av en resa till Normandie 1986, där han tog starkt intryck av hur mycket fullblod som användes i aveln. Han kände att det kunde vara rätt väg för honom att gå, berättar Hilmer Meyer-Kulenkampff.

Han har konsekvent använt en stor andel i fullblod i sin avel och använder sig också mycket av linjeavel. Genom åren har han koncentrerat sig på två fullblodshingstar, Nearco xx och Harry On xx.

52364563119_9884ee3045_k
Tysklands Michael Jung och Fischer Chipmunk FRH vid VM i fälttävlan i höstas, där de blev femma. Foto: FEI/Massimo Argenziano

Chipmunk var ett smart och välbyggt föl som stack ut med sitt jämna temperament. Hilmer minns ett tillfälle när han tog med sig Chipmunk till en kaotisk fölvisning, där Chipmunk bara lade sig ner och tog en tupplur. Han var helt avslappnad trots att miljön var så rörig. Det gjorde starkt intryck på Hilmer. När Chipmunk blev en framgångsrik fälttävlanshäst har Hilmer rest över världen och följt honom på stora tävlingar.

Gällande framtidsplanerna berättar Hilmer att han har ett väldigt fint föl från förra säsongen, undan en helsyster till Chipmunk. Fölet är helsyster med Hilmers hingst som nyligen blev utsedd till premiehingst vid hannoveranerförbundets premiering. Hilmer har stora förhoppningar för sin avel i framtiden med den här mödernelinjen, berättar WBSFH på sin hemsida.

Hilmer Meyer-Kulenkampff kunde dock inte närvara vid prisutdelningen i Bordeaux, där han istället representerades av hannoveranerförbundets Ludwig Christmann.

WBSFH rankning hoppuppfödare 2022
WBSFH rankning dressyruppfödare 2022
WBSFH rankning fälttävlansuppfödare 2022

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden