Sportnytt
17 maj 2021 13:26
Ridsportplus

Stockholm laddar för hästvecka med LGCT och talangsatsning

NedräkningDet är andra gången som penningstinna och världsomfattande LGCT gör ett stopp i Stockholm. Detta i kombination med Stockholm Horse Week som just nu planeras för fullt. "Vi har jobbat hårt för det här", säger tävlingsledaren Sara Johansson som jobbar för fullt med publikfrågan. När det gäller tävlingen utöver LGCT Stockholm utökas satsningen på unga talanger, både hästar och ryttare.

Stockholm laddar för hästvecka med LGCT och talangsatsning
Tävlingsledaren Sara Johansson har all anledning att vara glad – äntligen får startsignalerna ljuda över Stockholm Stadion igen. Foto: Haide Westring

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Tävlingsorganisationen har legat lågt, men nu står det klart att Stockholm Stadion fylls med hästar den 18-20 juni. Stockholm Horse Week och den svenska deltävlingen i prestigefyllda Longines Global Champions Tour med Global Champions League blir av.
  – För oss har det varit viktigt att få igång tävlingen, speciellt med tanke på att den ställdes in förra året. Vi har verkligen jobbat hårt för att få ihop det här, även utan publik, säger tävlingsledaren Sara Johansson till Ridsport.

  Det är andra gången som LGCT går av stapeln i Stockholm. Första gången var 2019, då med svenska stjärnryttare i topp. Knäckfrågan i år handlar förstås om restriktionerna, inte minst den nyligen annonserade höjda publikgränsen.
  – Vi har hela tiden planerat efter att inte ha någon publik på plats. Nu håller vi på att sätta oss in i de nya riktlinjerna för att se hur och om vi ska anpassa oss till att ha publik, fortsätter Sara Johansson.

  – Det gäller också att kunna hantera alla ryttare och hästskötare som måste vara på plats, och att vi klarar av att göra det så smittsäkert som möjligt.

  Svenska toppryttare på plats

  Att köra utan publik med tillhörande kringaktiviteter så som mässa och matservering innebär ett ekonomiskt avbräck, men här har tävlingen backats upp både av huvudsponsorerna och LGCT med Longines i täten. Tävlingsorganisationen har även ett samarbete med Stockholms stad, av vilken man hyr Stockholm Stadion.
  – Det är klart att det har varit tufft ekonomiskt, men vi har hittat ett sätt ta kostnaderna gemensamt. Samtidigt är det viktigt både för oss och GCT att kunna hålla igång touren och erbjuda ryttarna en bra tävlingsarena.
  – Sedan är det såklart supertråkigt att inte kunna ha fullsatta läkare – med publikstödet som är i Sverige är det väldigt roligt för ryttarna att rida här. Men man får helt enkelt anpassa sig till hur det ser ut.

  Vilka svenska ryttare får vi se på plats?
  – Vi får ha max sju svenska ryttare i de femstjärniga klasserna. Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek rider ju i lag, sedan är det ytterligare fyra som tas ut av landslagsledningen. Vi vet att det är många som gärna vill rida här, säger Sara Johansson.

  Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek som rider alltså i lag i Global Champions League.

  2019 vann Peder Fredricsons lag Shanghai Swans Global Champions League och fick dela på nästan 29 miljoner kronor. Individuell etta 2019 var Ben Maher med hästen Explosion W som kammade hem över tre miljoner kronor för totalsegern i LGCT.

  Efter premiären i Doha i början av mars leder belgaren Niels Bruynseels just nu individuellt medan Peder Fredricson är bäste svensk på tionde plats. Nästa stopp för touren blir i Madrid nu till helgen.

  Satsar stort på unga talanger

  Utöver LGCT satsas det även stort på unga talanger, både hästar och ryttare, under Stockholm Horse Week. Detta i fortsatt samarbete med Lövsta Future Challenge som gjorde satsningen internationell i samband med LGCT Stockholm och SHW 2019.

  Under SHW 2021 kommer 20 stycken U25-ryttare att bjudas in, varav fyra platser är vikta för svenska ryttare. Den stora nyheten är att LFC även kommer att erbjuda klasser för 7-åriga hästar. Dessutom kommer de elva finalkvalade hästarna i LFC Jumping Unga Hästar att bjudas in till att tävla under SHW. Detta eftersom finalen tidigare i år ställdes in. De svenska ekipagen får även chansen att mäta sig mot 20 jämnåriga internationella förmågor i tre klasser under helgen.

  – Det är en stor glädje att få arrangera finalen av LFC Jumping Unga Hästar och att få stödja en internationell U25 tävling på en av de vackraste och mest anrika arenorna i Europa, Stockholm Stadion. Vår vision är att göra det möjligt för unga talanger att förverkliga sina drömmar och att ge de yngre hästarna en läroresa av högsta kvalitet. Aldrig har detta varit viktigare än i år – vi firar möjligheten, säger Antonia Ax:son Johnson, ägare av Lövsta Stuteri och grundare av Lövsta Future Challenge, i ett pressmeddelande.

  – Vi är väldigt glada över att kunna genomföra en tävling i den här storleken efter en lång tid av inställda evenemang. Att anpassa evenemanget och samtidigt ge ryttare och hästar de bästa förutsättningarna för att kunna tävla är otroligt viktigt för oss. Vi är väldigt glada och stolta över det fortsatta samarbetet med Lövsta Future Challenge som skapar bredd i programmet och ger de unga talangerna en fantastisk möjlighet att få vara del av ett evenemang på allra högsta nivå, säger Johan Pagerup, VD Stockholm Horse Week.

  Läs mer om LGCT i Stockholm här.

  LGCT/GCL – komplett kalender.

  SVT sänder Global Champions Tour.

  Läs mer om Lövsta Future Challenge och satsningen här.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden