Veterinärt
21 februari 2021 19:39

Stor ökning av magsår hos häst

MagproblemHästar som lider av magsår har ökat under flera år, men under 2020 dubblerades diagnosen jämför med året innan. Ett av grundproblemen är att ättiderna inte räcker till så som hästar oftast hålls idag. Detta enligt Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria. Här berättar han mer om orsaker, symptom och behandling vid magsår.

Stor ökning av magsår hos häst
Ge hästen grovfoder ofta och se över hästens miljö. Det är stalltipsen när det gäller att undvika magsår hos häst. Foto: Konstantin Tronin/IStock

Magsår hos häst har varit en diagnos på uppgång under flera år, men under 2020 tog den ett rejält kliv uppåt. Då dubblerade antalet drabbade hästar jämfört med året innan.

Orsakerna kan vara flera olika. Grundproblemet är dock att hästar idag oftast hålls i en miljö där de inte äter i tillräckligt långa perioder. Hästens mag- och tarmsystem är uppbyggt för att äta under många av dygnets timmar, och när så inte är fallet kan hästen fara illa.
– Hästars magsäckar mår inte bra av att vara tomma, de behöver ha något i magen i stort sett hela tiden, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria, i ett pressmeddelande.

– Det handlar även om vad hästarna får för mat – hästar är grovfoderomvandlare, deras magsäckar är anpassade för att ta hand om tuggat hö eller gräs. Ju mer kraftfoder vi ger dem, desto större är risken att vi ändrar på funktionaliteten i magsäcken vilket kan göra att de reagerar med magsår, fortsätter han.

Vanligare hos tävlingshästar

Miljöfaktorer kan också ha betydelse när det gäller magsår. Hästar är gjorda för att röra på sig mycket och att vara ute. Hästar på lösdrift får sällan problem med magsår, eftersom de kan äta när de vill under dygnet. Tävlingshästar, som lever i en mer stressig miljö, drabbas å sin sida oftare av magsår än hobbyhästar.

Symptomen på magsår kan vara diffusa. Hästen känns inte riktigt på hugget och kan vara lite nedstämd. Vissa hästar blir lösa i magen, andra kan börja krubbita. Andra symtom kan vara kolik, matt och glanslös päls och viktnedgång.

Medicinering är en lösning, men bättre foderrutiner eller att hästen släpps på bete eller lösdrift kan också läka magsår.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden