Hoppning
8 november 2017 06:30

Stora pengar att slåss om – finaldags i GCT och GCL

Klar segrarePå lördag är det dags för final i Global Champions Tour. För första gången är totalsegraren redan klar – men EM-tvåan Harrie Smolders vill vinna mer:
- Vi siktar på dubbeln. Det vore perfekt att få vinna både GCT och GCL samma år, förklarar Harrie.

Stora pengar att slåss om – finaldags i GCT och GCL
Harrie Smolders är redan klar för GCT-seger i Doah (arkivbild). Foto: Stefan Grasso/GCT

Startfältet i finalen som avgörs i Doha är förstås av högsta klass med åtta av världens tio högst rankade ryttare på plats. En av dem är Peder Fredricson, som har med sig Christian K och Zaloubet. Peder tillhör dock inget av lagen i Global Champions Leauge, utan rider endast individuellt.

På plats finns dock tre andra svenskar som är med i GCL-lag. Mathilda Karlsson som tävlar för Moscow Bears – som ligger ohjälpligt sist i tabellen, samt Henrik von Eckermann och Evelina Tovek som tävlar för Mexico Amigos.
– Vi har chans att bli trea totalt, så vi ska kämpa för det, förklarade Henrik tidigare i veckan. Då berättade han också att han och Evelina kommer att rida den första rundan för laget.

Mexico Amigos har vunnit en deltävling, i Cascais och laget just nu femma, endast sex poäng från tredjeplatsen.

I toppen slåss två lag om segern, Hamburg Diamonds och Valkenswaard United. I Hamburg Diamonds rider bland andra redan klara totalsegraren Harrie Smolders. Han har även med sig Jos Verlooy och Eric Lamaze i Doha och de tre ska försöka hålla undan för Valkenswaard United som representeras av Alberto Zorzi, Bertram Allen och Janica Sprunger.
– Jag tycker att GCL och GCT har blivit otroligt viktiga tävlingar för ridsporten i stort. Den tar oss ut till en ny publik som inte upptäckt hästhoppning tidigare. Vi behöver bredda förståelsen för sporten och få fler att inse storheten med det vi håller på med, berättar Harrie Smolders.

Harrie är den första som tagit hem den totala GCT-titeln redan innan finalen. Förra året krävdes det ett toppresultat av Rolf-Göran Bengtsson för att han skulle få sin efterlängtade titel – då vann han finalen. Året innan var det Luciana Diniz som tog hem totalsegern efter en finalvinst.

Däremot är det stenhårt om platserna bakom Harrie Smolders. Lorenzo de Luca, Christian Ahlmann, Alberto Zorzi, Maikel van der Vleuten och Scott Brash har alla chans att sig upp på andraplatsen. Och det är stora pengar ryttarna slåss om. Harrie Smolders har redan kasserat in 294 500 Euro för totalsegern medan tvåan får 190 000 Euro och trean 123 500 Euro.

De 18 bästa totalt får ta del av bonuspengarna – 71 250 Euro går till 18:e ryttare. Här har både Evelina Tovek och Henrik von Eckermann en liten chans att ta sig in bland de bästa, men då krävs det en riktig toppinsats i finalen. Evelina är dock en av årets vinnare efter sin fantastiska insats när hon vann senaste deltävlingen i Rom.

GCT-finalen avgörs på lördag med start 16.00 och sänds direkt både på webben och på Eurosport 1.

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden