Sverige
27 december 2017 13:57

Storsatsning på naturbruksgymnasium

ArbetsmiljöTenhults naturbruksgymnasium i Småland har fått klartecken till att bygga ett nytt stall på skolans hästanläggning.

Storsatsning på naturbruksgymnasium
Stallet utgörs idag av en äldre ombyggd ladugård som är sliten både på in- och utsidan, vilket ger en dålig arbetsmiljö för skolans hästelever och personal. Pressbild

– Själva projektet har pågått under en tid och redan i höstas hade vi en någorlunda klar bild av hur stallet ska se ut avseende innehåll, utförande, placering, mekanisering, utfodring och storlek, säger Ola Lundmark, verksamhetschef på Tenhults naturbruksgymnasium, i ett pressmeddelande.

I dag består skolans hästanläggning av stall, rid- och körhall, skrittmaskin, paddock, ridbana, travslinga, betes- och rasthagar. Stallet är en äldre ombyggd ladugård med gammal och sliten inredning där både avlopp och utgödsling fryser vintertid. Stallet är i mycket dåligt skick och arbetsmiljön och är enligt pressmeddelandet oacceptabel.

Det nya stallet blir modernt med bland annat effektiv utgödsling, utfodring med senaste tekniken och tre uppvärmda skötselhus.

Tenhults naturbruksgymnasium har bedrivit utbildning inom häst sedan 1991 och ungefär 75 hästelever är inskrivna i gymnasieskolan. Därtill kommer elever från gymnasiesärskolan och  vuxenutbildning.

Det nya stallet är planerat att vara klart nästa vinter. Innan byggstart ska nuvarande stall rivas för att ge plats åt det nya stallet. Under byggtiden ska skolans ridhus användas som tillfällig uppstallning av skolans hästar. Det är region Jönköping som betalar notan som är beräknad till över 28 miljoner kronor och skolan kommer sedan att betala hyra för anläggningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden